Langkau ke kandungan utama
0

Penyerahan Projek Kompleks Dewan Bedah, ICU Dan Wad Tambahan, Hospital Kuala Lumpur Kepada Kementerian Kesihatan Malaysia

Kuala Lumpur, 25 September 2023 – Hari ini Menteri Kerja Raya, YB Dato’ Sri Alexander Nanta Linggi telah hadir bagi menyempurnakan Majlis Penyerahan Projek Kompleks Dewan Bedah, ICU dan Wad Tambahan Hospital Kuala Lumpur (HKL) kepada Menteri Kesihatan iaitu YB Dr. Zaliha Mustafa.

Turut hadir bersama-sama ialah Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya, YBhg. Datuk Seri Hj. Hasnol Zam Zam Bin Hj. Ahmad dan Ketua Pengarah Kerja Raya Malaysia, YBhg. Datuk Ir. Ahmad Redza Bin Ghulam Rasool.

Projek Kompleks Bedah, ICU dan Wad Tambahan Hospital Kuala Lumpur dengan tarikh milik tapak pada 2 Februari 2018 dapat disiapkan dengan jayanya pada 4 Ogos 2023 iaitu 3 hari lebih awal dari tempoh siap semasa.

Pembinaan dilaksanakan secara reka dan bina serta dikawal selia oleh Pasukan Projek Khas 1, Jabatan Kerja Raya (JKR) dengan kos peruntukan asal sebanyak RM171 juta. Projek ini juga berjaya dilaksanakan dengan penjimatan kos sebanyak RM9 juta serta mendapat pengiktirafan empat (4) bintang bagi Sistem Keselamatan dan Kesihatan Dalam Pembinaan (SHASSIC) selain mencapai skor 79% dalam penilaian Sistem Penilaian Kualiti Dalam Pembinaan (Qlassic).

Projek ini merupakan sebahagian daripada projek pembangunan semula HKL yang melibatkan kerja-kerja perobohan bangunan lama dan membina semula Kompleks Dewan Bedah Urologi baharu yang berhubung dengan Blok A Institut Urologi dan Nefrologi (IUN).

Bangunan baharu setinggi tujuh (7) tingkat ini dikenali sebagai bangunan Blok B IUN yang menempatkan kemudahan-kemudahan baharu seperti Dewan Bedah, Unit Rawatan Rapi Urologi dan Nefrologi serta Unit Hemodialisis. Sebanyak 252 katil tersedia untuk High Dependency Wad, Wad Urologi, Wad Nefrologi dan Wad Perubatan Am. Ia dapat meningkatkan keupayaan rawatan sehingga 3 kali ganda pesakit di Unit rawatan AKUT Hemodialisis dan 2 kali ganda pesakit di Unit Rawatan Rapi. Bangunan IUN baharu dijangka beroperasi secara berperingkat pada akhir bulan Oktober 2023.

Skop pembinaan ini turut melibatkan satu laluan bertingkat sepanjang 133meter yang menghubungkan Bangunan Utama HKL ke Kompleks Pakar dan Rawatan Harian HKL bagi kegunaan membawa pesakit. Kerja-kerja menaiktaraf pencawang elektrik 10 (PE10) juga dilaksanakan.

JKR adalah salah satu agensi di bawah Kementerian Kerja Raya (KKR) yang masih utuh dipegang oleh kementerian ini demi memastikan kebajikan rakyat sentiasa dijaga. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memberikan kepercayaan kepada JKR dalam melaksanakan projek-projek fasiliti kesihatan negara. Penyerahan projek ini merupakan komitmen kerajaan dalam menyediakan prasarana dan perkhidmatan kepakaran perubatan yang terbaik dalam meningkatkan kualiti kesihatan rakyat.

Tarikh Dan Waktu Acara