Langkau ke kandungan utama
0

Pelaksanaan Perjanjian Pajakan Bagi Mengoptimumkan Penggunaan Jalan Raya Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 13 APRIL 2023 – Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) bersama Kementerian Kerja Raya (KKR) telah memeterai Perjanjian Pajakan Antara Pesuruhjaya Tanah Persekutuan dengan Syarikat Konsesi Lebuhraya dibawah seliaan KKR iaitu PROLINTAS dan IJM Corporation.

Majlis turut disaksikan oleh Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, YB Nik Nazmi Nik Ahmad dan Menteri Kerja Raya, YB Dato’ Seri Alexander Nanta Linggi.  Pelaksanaan Perjanjian Pajakan ini adalah selaras dengan Seksyen 221, Kanun Tanah Negara 1965 [AKTA 828].

Menteri Kerja Raya menyatakan bahawa pihak KKR akan sentiasa memantau prosedur dan isu pengurusan tanah di semua 36 lebuh raya yang beroperasi di Malaysia.

Pajakan ini penting supaya kepentingan Kerajaan Persekutuan dan Syarikat Konsesi terjamin melalui adanya hak kepentingan eksklusif untuk mengawal selia, merancang pembangunan komersil dan menguruskan operasi harian lebuhraya dan ini akhirnya akan memastikan pengguna lebuhraya mendapat perkhidmatan yang cekap dan bermutu tinggi semasa menggunakan lebuhraya.

Kerajaan sentiasa cakna dan komited dalam menangani isu-isu yang dihadapi oleh pengguna lebuh raya. Pelaksanaan ini merupakan satu inisiatif bagi mengoptimumkan penggunaan dan menjana pembentukan ekonomi yang lebih dinamik.

Tarikh Dan Waktu Acara
Gambar Berita