Langkau ke kandungan utama
0

Lawatan Ke Tapak Pertandingan Worldskills Malaysia Belia Peringkat Akhir Tahun 2023

SINTOK, 20 SEPTEMBER 2023–Satu Lawatan Tapak telah diadakan di Akademi Binaan Malaysia (ABM) Wilayah Utara, Sintok, Kedah oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar dan Pembangunan) Kementerian Kerja Raya (KKR), YBhg. Dato’ Zahrul Hakim Bin Abdullah. Turut hadir dalam lawatan ialah Ketua Pegawai Eksekutif ABM Utara YBrs. En Mohd Nazri bin. Hj. Zakaria, pengarah-pengarah negeri Lembaga Industri Pembinaan (CIDB) bagi Zon Utara, Timbalan Pengarah Kemahiran, Kementerian Belia dan Sukan serta Timbalan Pengarah, GIATMARA Negeri Kedah.

YBhg. Dato’ Zahrul menzahirkan rasa terima kasih ABM Utara yang merupakan penganjur lokasi pertandingan dan juga sebagai penyelaras bagi penyediaan bahan guna habis, peralatan, perkakasan dan penyediaan tapak pertandingan Worldskill Malaysia Belia (WSMB) 2023 dan juga kepada Lembaga Industri Pembinaan (CIDB) selaku urusetia bersama KKR.

WBSM 2023 di ABM Utara ini merangkumi pertandingan bagi bidang Bricklaying, Wielding, Electrical Installations & Refrigeration and Air Conditioning. Pertandingan ini diadakan pada 18 September 2023 sehingga 21 September 2023. Peserta-peserta yang menyertai pertandingan ini terdiri daripada pelajar-pelajar institut TVET negara dari seluruh pelosok Malaysia. Harapan KKR adalah untuk melihat peserta-peserta ini dapat dipilih untuk bertanding di peringkat yang lebuh tinggi dalam bidang kemahiran masing-masing.

KKR juga kini sedang menguruskan penyertaan peserta negara, Muhammad Habibullah Bin Mohd Yusuff dari ABM Sintok untuk ke pertandingan WorldSkills Asia Abu Dhabi 2023 yang akan berlangsung pada 25 November hingga 1 Disember 2023 bagi penyertaan tiga (3) bidang kemahiran iaitu Electrical Installations, Refrigeration and Air-Conditioning dan Bricklaying.

Selain itu, KKR juga sedang menyelaras penyertaan peserta negara ke pertandingan 3rd World Construction Championship Rusia 2023 yang akan berlangsung pada 17 hingga 20 Oktober 2023. Penyertaan ini melibatkan 5 peserta negara yang akan bertanding secara atas talian dan bersemuka dalam dua (2) kategori iaitu Building Information Modelling (BIM) dan BIM Specialist.

Justeru itu, KKR berharap melalui penganjuran pertandingan kemahiran yang dijalankan dapat mewujudkan jaringan kerjasama antara Kementerian dan agensi-agensi TVET khususnya dalam memperkasa kemahiran pembinaan negara seterusnya melahirkan modal insan bertaraf dunia.

Tarikh Dan Waktu Acara