Langkau ke kandungan utama
0

Laluan LPT1 Di KM117 Arah Barat Dibuka Semula

Temerloh, Pahang, 21 September 2023 - Laluan di KM117.8 hingga KM117.9 arah barat Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1) di Temerloh yang ditutup sejak 10 September lalu akan dibuka semula petang ini. Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi telah turun padang untuk meninjau perkembangan kerja pembaikan jalan raya di laluan tersebut susulan kegagalan cerun tambakan bagi projek tebatan banjir.

Turut hadir bersama-sama ialah Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia, Ir. Sazali Harun, Pengerusi Eksekutif Kumpulan MTD, Dato’ Nik Fauzi bin Tan Sri Dr. Nik Hussein dan Ketua Pegawai Eksekutif ANIH Berhad, Tn. Hj Imran Gulcharan Abdullah.

Sebelum ini Menteri Kerja Raya telah mengarahkan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) bersama pemegang konsesi Lebuhraya LPT1 iaitu ANIH Berhad untuk melaksanakan kerja-kerja pembaikan bagi membolehkan lebuh raya dapat dibuka dengan kadar segera. Kerja-kerja pembaikan di kawasan tersebut yang dijadualkan mengambil masa selama 14 hari bermula 13 September 2023 berjaya disiapkan lebih awal iaitu dalam tempoh 8 hari kerana ianya dilaksanakan secara intensif antara 16 jam sehingga 24 jam sehari.

Taklimat daripada pihak LLM dan ANIH turut disampaikan kepada Menteri Kerja Raya semasa lawatan tersebut berkenaan kejadian kegagalan cerun tambakan dan cadangan pelan tindakan mitigasi yang telah dan akan diambil bagi menyiapkan projek tebatan banjir di kawasan yang terlibat. Menteri telah mengarahkan tindakan jangka masa panjang diambil bagi menjamin keselesaan dan keselamatan pengguna lebuh raya berkenaan.

Kementerian Kerja Raya (KKR) telah mengenalpasti 12 jalan raya persekutuan di Pahang yang terkesan akibat Monsun Timur Laut. Kos yang diperuntukkan untuk kerja pembaikan jalan raya tersebut berjumlah RM38 juta yang telah menyiapkan 3 jalan raya manakala selebihnya sudah mencapai 70% pembinaan. Sebelum ini, KKR telah meluluskan kerja berkala pavemen untuk Negeri Pahang sebanyak RM180 juta dan kerja berkala bukan pavemen sebanyak RM23 juta bagi tahun 2023.

KKR dan seluruh agensi dibawahnya sentiasa komited untuk menyediakan laluan yang selamat, selesa dan lancar kepada pengguna lebuh raya. Ini juga amat berkait rapat dengan kempen MYJalan yang telah dilancarkan oleh KKR baru-baru ini dalam meningkatkan kesedaran pengguna jalan raya dan juga lebuh raya agar dapat sama-sama menjaga keselamatan dan keselesaan jalan kita bersama.

Tarikh Dan Waktu Acara