Langkau ke kandungan utama
0

Kuala Lumpur International Pavement Seminar (KLIPS 2023)

KUALA LUMPUR, 7 MAC 2023 - Penganjuran Kuala Lumpur International Pavement Seminar (KLIPS 2023) yang julung kali diadakan telah menarik pelbagai pemain industri dalam dan luar negara untuk turut sama mempamerkan inovasi dan teknologi terkini dalam sektor pembinaan dan penyenggaraan jalanraya bertepatan dengan tema seminar “Leveraging Innovation Towards Green Technology and Resilient Pavement.

Ucapan perasmian telah disampaikan oleh Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi secara maya dan gimik perasmian disempurnakan Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Dato' Sri Abdul Rahman Haji Mohamad.  Seminar selama dua hari ini berlangsung di Connexion Conference & Event Centre (CCEC), Bangsar South.

Seminar ini membawa pakar penyelidik dengan 17 kertas pembentangan dari dalam dan luar negara yang turut membentangkan hasil kajian mereka dan bertukar pandangan berkaitan penggunaan bahan-bahan kitar semula turapan jalan. Seminar ini turut dihadiri seramai 500 peserta dengan 22 pempamer dari 20 buah negara. Diharapkan, dengan penganjuran seminar sebegini, Malaysia akan meningkatkan peratusan penggunaan bahan kitar semula turapan jalan agar lebih lestari dan menjimatkan kos penyenggaraan jalan. 

Dalam masa yang sama, sebuah buku terbitan Road Engineering Association Malaysia (REAM) turut dilancarkan iaitu Guidelines on Cold Mix Standard for Permanent Pothole Patching. Buku ini merupakan rujukan pemain industri pembinaan jalan raya untuk melaksanakan kerja tampalan pothole menggunakan bahan “cold mix”.

Tarikh Dan Waktu Acara