Langkau ke kandungan utama

Berita KKR

 

 

0

Kuala Lumpur, 02 April 2024 – Kementerian Kerja Raya (KKR) telah menggerakkan satu jalinan kerjasama strategik bersama Kementerian Pengangkutan (MOT) dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) melalui pendekatan bersama antara Kerajaan dan Malaysia Madani dalam mencari titik kerjasama dan kolaborasi dalam pelaksanaan kerja-kerja penyelenggaraan jalanraya di Malaysia.

Libat urus tersebut telah diadakan di KKR semalam pada 1hb. April 2024 dan telah dihadiri oleh KKR yang diketuai oleh Menteri Kerja Raya YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi, Menteri Pengangkutan YB Loke Siew Fook mewakili MOT, Timbalan Menteri, KPKT, YB Datuk Hajah Aiman Athirah Sabu mewakili KPKT. Turut hadir ialah pengurusan tertinggi ketiga-tiga kementerian beserta pegawai tertinggi agensi di bawah KKR iaitu Jabatan Kerja Raya (JKR), Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB).

Penglibatan tiga Kementerian ini adalah kerana bidang kuasa berhubung jalan dan penguatkuasaan yang terletak di bawah kementerian masing -masing adalah saling berhubung kait dan memerlukan sinergi yang padu dalam mengatasi isu keselamatan jalan.

Sesi libat urus tersebut telah membincangkan jalinan kerjasama rentas kementerian dalam mencari mekanisme terbaik menangani isu kerosakan jalan raya yang terkait di bawah bidang kuasa kementerian masing-masing. Mekanisma ini akan diperhalusi sebelum tindakan strategik dilaksanakan di bawah payung Program MYJalan.  

Perkara utama lain yang turut dibincangkan dalam sesi libat urus ini termasuklah pengukuhan kerjasama antara kementerian bagi menyelesaikan aduan kerosakan jalan raya yang diterima melalui aplikasi MYJalan.  Aplikasi ini telah diluncurkan oleh Perdana Menteri pada 24 Ogos 2023, yang bertindak sebagai pemudahcara kepada pengadu dengan menerima semua jenis aduan selaras dengan konsep 'No wrong door policy' aplikasi ini.

Sejak diluncurkan sehingga 29 Mac 2024, aplikasi ini menerima 13,391 aduan berkaitan pelbagai isu jalan raya dan statistik menunjukkan bahawa 26.51% adalah aduan jalan milik KKR manakala selebihnya iaitu 73.49% milik pelbagai pihak lain.  Justeru, sesi libat urus ini amat signifikan dalam memastikan aduan pengguna dapat diselesaikan dengan penglibatan serius pihak - pihak pemilik jalan yang lain demi memastikan keselesaaan dan keselamatan pemanduan rakyat.

Hasil perbincangan di antara KKR, MOT dan KPKT ini turut terarah kepada cadangan penubuhan sebuah jawatankuasa bertindak yang terdiri daripada semua wakil pemilik jalan raya yang akan melaporkan status tindakan penyelesaian bagi aduan secara berkala.  Jawatankuasa ini juga akan memperhalusi setiap cadangan, isu dan cabaran yang telah dibentangkan oleh wakil setiap kementerian dan agensi pada sesi kolaborasi ini.

Sinergi pelbagai pihak ini membuktikan KKR terus komited dalam memperkasakan dan merakyatkan Program MYJalan sebagai satu agenda bersama di peringkat nasional.  Isu penyenggaraan jalan akan terus menjadi fokus KKR dalam mengurus infrastruktur awam negara kerana impaknya bukan sahaja dari segi aspek kewangan negara tetapi yang lebih utama adalah nyawa pengguna.

0

Kuala Lumpur, 02 April 2024 – Selaras dengan Ops Bersepadu dan Kempen Keselamatan Jalan Raya bersempena perayaan Hari Raya Aidilfitri 2024, proses pewartaan telah dilaksanakan oleh Kementerian Kerja Raya (KKR) bagi penurunan sementara had laju daripada 90km/j kepada 80 km/j di semua Jalan Persekutuan di Malaysia. Pewartaan ini berkuat kuasa mulai 8 hingga 14 April 2024.

Pengurangan sementara had laju selama seminggu ini merupakan antara langkah-langkah keselamatan dan pemantauan yang diambil Kerajaan bagi meningkatkan keselamatan dan mengurangkan risiko kemalangan jalan raya berdasarkan data sejarah kemalangan jalan raya semasa musim perayaan.

KKR juga telah memaklumkan kepada pihak konsesi Jalan Persekutuan untuk menghentikan kerja-kerja pembinaan dan penyenggaraan jalan yang tidak kritikal mulai 5 hingga 14 April 2024 supaya tidak mengganggu aliran trafik kecuali kerja-kerja menampal lubang, kecemasan dan kritikal serta kerja pembinaan di luar rizab jalan.

Bagi lebuh raya pula, syarikat konsesi tidak dibenarkan melaksanakan sebarang penutupan lorong lebuh raya kecuali bagi kes dan kerja kecemasan bermula dari 1 hingga 17 April 2024.

Ini sejajar dengan semangat dan aspirasi Program MyJalan yang dilancarkan KKR serta pendekatan seluruh rakyat dan negara (whole nation approach) untuk semua pihak termasuk rakyat bersama-sama bertanggungjawab dalam memastikan keselamatan dan keselesaan pemanduan diutamakan terutamanya di Jalan Persekutuan.

0

Seremban, 28 Mac 2024 - Petang tadi Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba tidak lama lagi.

Kerajaan melalui Mesyuarat Jemaah Menteri pada 7 Februari 2024 telah bersetuju untuk memberikan tol percuma selama dua hari kepada kenderaan Kelas 1 (kenderaan persendirian) sahaja iaitu pada 8 dan 9 April 2024 sebagai meraikan kesemua rakyat Malaysia terutamanya masyarakat beragama Islam yang menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Pendekatan pemberian tol percuma ini adalah selaras dengan aspirasi Kerajaan Perpaduan yang menitikberatkan soal kebajikan rakyat dan sentiasa membantu meringankan kos sara hidup rakyat.

Pemberian tol percuma ini akan dilaksanakan di kesemua lebuh raya yang bermula pada jam 12.01 tengah malam, 8 April 2024 (Isnin) dan akan berakhir pada jam 11.59 malam, 9 April 2024 (Selasa) di mana Kerajaan perlu memperuntukkan bayaran pampasan dengan anggaran berjumlah RM37.60 juta.

Pengecualian tol akan diberikan di semua plaza tol KECUALI di plaza tol di sempadan negara iaitu Tol Bangunan Sultan Iskandar (BSI) dan Plaza Tol Tanjung Kupang, Johor Darul Takzim. Tol percuma oleh Kerajaan ini adalah sebagai tanda prihatin dan sama-sama ingin berkongsi kegembiraan bersama rakyat Malaysia.

Dengan pelaksanaan pemberian tol percuma ini, jumlah kenderaan dijangka meningkat di kesemua jaringan lebuh raya. Bagi para pengguna lebuh raya Utara Selatan (PLUS), pengguna digalakkan untuk merancang perjalanan dengan mematuhi cadangan jadual waktu perjalanan atau travel time advisory (TTA) dengan memuat turun aplikasi MyPLUS-TTA.

Menerusi aplikasi ini, pengguna lebuh raya dapat memilih waktu perjalanan berdasarkan plaza tol masuk dan plaza tol keluar dan memilih waktu perjalanan yang bersesuaian.

Kementerian Kerja Raya (KKR) turut memperkenalkan aplikasi aduan yang dikenali sebagai aplikasi MYJalan KKR berkonsepkan ‘No Wrong Door Policy’ di mana ia menerima semua jenis aduan berkaitan jalan raya seperti kerosakan, infrastruktur, termasuk jalan raya yang bukan di bawah seliaan KKR.

Aduan-aduan tersebut akan disalurkan kepada pihak bertanggungjawab untuk diambil tindakan segera.

Justeru, bagi memaksimumkan keberkesanan penggunaan kedua-dua aplikasi ini dengan lebih efisien, KKR dan PLUS telah mengintegrasikan aplikasi MyPLUS-TTA ke dalam aplikasi MYJalan KKR dan sebaliknya.

Para pengguna perlu memuat turun kedua-dua aplikasi ini dan kepada yang sudah muat turun perlu mengemaskini aplikasi-aplikasi tersebut bagi membolehkan penggunaannya.

Integrasi aplikasi ini hanya dilaksanakan pada setiap musim cuti perayaan sebagai satu usaha bagi mengurangkan kesesakan semasa musim perayaan Hari Raya Aidilfitri 2024 ini, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan syarikat konsesi akan mengaktifkan laluan Smart Lane di 18 lokasi di Lebuhraya PLUS yang melibatkan lokasi kesesakan kritikal untuk menambah kapasiti dan melancarkan aliran trafik.

Bilangan ini termasuk 3 lokasi baharu berbanding 15 lokasi yang dilaksanakan Smart Lane semasa perayaan Tahun Baru Cina pada Februari yang lalu. Mengambil kira pandangan dan ulasan yang diberikan oleh pengguna lebuh raya semasa cuti perayaan Tahun Baru Cina yang lepas, LLM telah mengadakan sesi libat urus bersama syarikat konsesi dan mendapatkan pandangan daripada agensi seperti Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) mengenai penambahbaikan yang boleh diambil untuk pengaktifan Smart Lane seperti berikut :-

1. Pemasangan papan tanda peringatan pengaktifan Smart Lane di setiap sela 500 meter;

2. Pemasangan papan tanda amaran 200meter sebelum Smart Lane bermula dan berakhir;

3. Pemasangan lampu indikasi smart lane (blinking light) setiap 1 km; dan

4. Paparan Mesej Elektronik/Variable Message System (VMS) mudah alih untuk memaklumkan pengguna mengenai pengaktifan/penamatan operasi Smart Lane.

LLM dan syarikat konsesi akan melaksanakan advokasi bersama pengguna lebuh raya menerusi perkongsian video dan infografik bagi memberi kesedaran berkenaan Smart Lane dan akan terus memantau keberkesanan tindakan penambahbaikan ini.

Aspek keselamatan serta pemanduan selamat perlulah dipatuhi supaya semua pengguna lebuh raya dapat sampai ke destinasi dengan selamat dan sambutan perayaan Hari Raya Aidilfitri menjadi lebih bermakna bersama keluarga tercinta.

Pengguna juga dinasihatkan untuk mendapatkan rehat secukupnya dan memastikan baki kad Touch 'n Go serta eWallet adalah mencukupi.

0

Kuala Lumpur, 27 Mac 2024 - Petang ini telah diadakan Mesyuarat Penutup Pengauditan Pensijilan Semula Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) Kementerian Kerja Raya yang diadakan di Aras 6 Blok B, Kompleks Kerja Raya.

Mesyuarat dipengerusikan oleh YBhg. Tuan Mohd Sakeri Bin Abdul Kadir, Timbalan Ketua Setiausaha Sektor Pengurusan KKR bagi mendengar maklum balas secara keseluruhan hasil auditan yang dilaksanakan oleh Bahagian Pemodenan Tadbiran Awam (BPTA), Jabatan Perkhidmatan Awam.

Pelaksanaan pengauditan bagi pensijilan semula EKSA di KKR oleh barisan juruaudit daripada BPTA JPA bermula pada hari 25 Mac 2024 dan akan berakhir pada 27 Mac 2024. Menyingkap latar belakang pelaksanaan EKSA, ia telah diperkenalkan mulai Januari 2014 sebagai inisiatif penjenamaan semula Amalan 5S Sektor Awam dengan mengambil kira keperluan bagi mengetengahkan persekitaran tempat kerja yang berkualiti dan kondusif supaya lebih relevan kepada sektor awam di Malaysia.

Semoga Kementerian Kerja Raya menerima keputusan cemerlang hasil daripada auditan pensijilan semula EKSA kali ini. Terima kasih atas kerjasama kepada semua warga kerja raya.

0

Kuala Lumpur, 26 Mac 2024 Menteri Kerja Raya, Yang Berhormat Dato Sri Alexander Nanta Linggi, hari ini telah menyerahkan Surat Setuju Terima bagi pelaksanaan projek Sarawak Sabah Link Road Fasa 2 (SSLR Fasa 2) bertempat di Kementerian Kerja Raya (KKR). Di Majlis yang sama juga, Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri Sarawak telah dilantik sebagai Pengarah Projek tersebut.

Projek Sarawak Sabah Link Road Fasa 2 (SSLR Fasa 2) merupakan salah satu daripada lima projek Mega yang telah dikenalpasti sebagai projek utama yang akan dilaksanakan dalam tahun 2024 sepertimana yang disampaikan oleh Menteri Kerja Raya sewaktu majlis Amanat Tahun Baharu 2024 KKR. Projek ini dijadualkan disiapkan dalam tempoh lima tahun.

Projek ini akan melibatkan pembinaan jajaran baharu dan menaik taraf jalan sedia ada sepanjang 322 kilometer yang akan menghubungkan lokasi-lokasi di Sarawak iaitu bandar Lawas ke bandar Limbang dan seterusnya ke pekan Mulu tanpa melalui Negara Brunei Darussalam.

Projek di bawah peruntukan Kerajaan Persekutuan ini akan berfungsi sebagai akses dan mobiliti terutamanya kepada masyarakat setempat di samping kepada pelancong untuk bergerak dengan lebih selesa dan selamat. Selain itu, ia akan menjadi pemangkin dan faktor pengganda kepada pembangunan ekonomi dan eko pelancongan di kawasan utara Negeri Sarawak seperti Ba’kalalan dan Mulu yang kaya dengan flora dan fauna.

Pelaksanaan projek ini merupakan satu lagi bukti komitmen Kerajaan Perpaduan Malaysia Madani dalam membangunkan rangkaian jalan raya secara lebih terancang, sistematik dan efisien. Ini selaras dengan hasrat Program MYJalan KKR yang ingin menyediakan infrastruktur yang selesa dan selamat kepada semua rakyat Malaysia Madani secara berterusan.

0

Kuala Lumpur, 25 Mac 2024 - Mesyuarat Pembukaan Pengauditan Pensijilan Semula Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) Oleh Bahagian Pemodenan Tadbiran Awam (BPTA), Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah diadakan pada 25 Mac 2024 di Bilik Mesyuarat Rafflesia dengan jayanya. Mesyuarat ini telah dipengerusikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan), Yang Berusaha Tuan Mohd Sakeri Abdul Kadir dan turut dihadiri oleh wakil pengurusan BPTA JPA iaitu Timbalan Pengarah BPTA JPA, Yang Berusaha Tuan Mohd Hamzah Murghayah Abdullah dan turut disertai tiga juruaudit yang diketuai oleh Puan Selvakumari a/p Selvadasan dan wakil-wakil zon EKSA di KKR.

Pelaksanaan pengauditan bagi pensijilan semula EKSA di KKR oleh barisan juruaudit daripada BPTA JPA bermula pada 25 Mac 2024 dan akan berakhir pada 27 Mac 2024. Menyingkap latar belakang pelaksanaan EKSA, ia telah diperkenalkan mulai Januari 2014 sebagai inisiatif penjenamaan semula Amalan 5S Sektor Awam dengan mengambil kira keperluan bagi mengetengahkan persekitaran tempat kerja yang berkualiti dan kondusif supaya lebih relevan kepada sektor awam di Malaysia.

0

Kuala Lumpur, 13 Mac 2024 – Telah berlangsung Majlis Perhimpunan Warga Kementerian Kerja Raya bagi Bulan Mac di Dewan Tan Sri Mahfoz Khalid, Kementerian Kerja Raya (KKR).

Turut hadir dalam majlis ialah Menteri Kerja Raya, YB Dato Seri Alexander Nanta Linggi, Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Datuk Seri Ahmad Maslan, Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya, YBhg. Datuk Seri Haji Hasnol Bin Haji Zam Zam, dan Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya Sektor Bangunan, YBhg. Dato’ Ir Haji Badioezaman Ab Khalik.

Timbalan Menteri KKR, YB Datuk Seri Ahmad Maslan telah menyampaikan ucaptama bagi Majlis Perhimpunan Warga KKR. Di dalam ucaptama beliau, Timbalan Menteri Kerja Raya menerangkan maksud MADANI iaitu Kemajuan, Peradaban dan Kemajuan. Kemajuan yang dinyatakan merupakan kemajuan dari sudut pemikiran, kebendaan dan kerohanian. Nilai yang baik seperti mampan, sejahtera, daya cipta, hormat, yakin dan ihsan menjadi teras kepada konsep MADANI.

Beberapa perkara telah dikongsikan oleh YB Datuk Seri Ahmad Maslan di dalam perhimpunan pagi tadi antaranya mengadakan sesi pertemuan bersama pemegang taruh sektor penyenggaraan jalan raya bagi menerangkan tentang MYJalan. Kewujudan close-loop antara aduan yang diterima, penyaluran aduan dan penyenggaraan akan mengiktiraf MYJalan sebagai total solution dalam penyenggaraan jalan raya. Kewujudan close-loop antara aduan yang diterima, penyaluran aduan dan penyenggaraan akan mengiktiraf MYJalan sebagai total solution dalam penyenggaraan jalan raya.

Beliau juga bercakap soal No Wrong Door Policy dan Synergy in Action di mana 1 + 1 bukan 2 tetapi 3. Semangat ini ditekankan oleh Timbalan Menteri Kerja Raya melalui amanat beliau supaya agensi-agensi di bawah KKR seperti Jabatan Kerja Raya, Lembaga Lebuhraya Malaysia dan Lembaga Pembangunan Industri Malaysia untuk berkerjasama bagi menghasilkan impak berganda.

YB Timbalan Menteri Kerja menyeru Warga KKR menerapkan formula ABCDE dalam pekerjaan serta sikap supaya KKR dapat memberi hasil yang cemerlang. ABCDE diterjemah menjadi "Akrab, Bijaksana, Cekap, Dedikasi, Etika" dalam penyampaian perkhidmatan awam. ABCDE diterjemah menjadi "Akrab, Bijaksana, Cekap, Dedikasi, Etika" dalam penyampaian perkhidmatan awam.

YB Timbalan Menteri Kerja Raya juga menyeru agar seluruh Warga KKR dan agensi menjadi agen publisiti dlm mempromosi agenda, dasar dan program yang dilaksanakan oleh KKR dan agensi.

0

Perak, 11 Mac 2024 – Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi hari ini telah merasmikan pembukaan Seksyen 11, Persimpangan Bertingkat Taiping Selatan ke Persimpangan Beruas, Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE).

Turut bersama – sama hadir ialah YAB Dato’ Seri Saarani Mohamad, Menteri Besar Perak. Lebuhraya WCE merupakan lebuh raya antara bandar yang menghubungkan Changkat Jering di negeri Perak ke Banting negeri Selangor sepanjang 314.5kilometer (km) dengan melalui destinasi utama seperti Beruas, Sri Manjung, Sitiawan, Teluk Intan, Bagan Datuk, Hutan Melintang di negeri Perak dan Sabak Bernam, Tanjong Karang, Kuala Selangor, Klang, Shah Alam dan Banting di Selangor.

Lebuhraya WCE Seksyen 11 yang dibuka ini melibatkan jajaran sepanjang 35.5km yang menghubungkan pengguna secara terus dari lebuhraya PLUS di Changkat Jering ke Beruas, Perak. Seksyen ini dibuka secara rasmi kepada pengguna lebuh raya bermula dari jam 12.01 tengah malam pada 12 Mac 2024 (Selasa). Pembukaan Lebuhraya WCE Seksyen 11 ini dijangka dapat menjimatkan masa perjalanan dari Changkat Jering ke Beruas yang akan mengambil masa hanya 20 minit sahaja berbanding 55 minit sebelum ini melalui laluan sedia ada. Pengurangan masa perjalanan ini pastinya memberikan penjimatan kos bahan api bagi pengguna yang menuju ke selatan Perak sehingga ke Selangor dan juga merupakan alternatif kepada Lebuhraya Utara Selatan dan mengurangkan kesesakan terutama pada waktu puncak, musim perayaan dan cuti persekolahan.

Ia juga merupakan akses yang lebih mudah kepada pengguna untuk ke destinasi pelancongan menarik di sekitar negeri ini seperti Zoo Taiping, Taman Tasik Taiping, Hutan Paya Bakau Matang, Muzium Perak, Pantai Remis, Pulau Pangkor serta menjadi nilai tambah kepada kempen Tahun Melawat Perak 2024 dan Sambutan Ulang Tahun ke-150 bandar Taiping.

Disamping itu, Lebuhraya WCE ini turut memainkan peranan dalam memangkin penjanaan ekonomi masyarakat setempat persisiran pantai barat semenanjung yang terkenal dengan makanan laut dan penghasilan hasil laut.Ini sekaligus memberi impak sosio-ekonomi yang lebih besar kepada negeri Perak dan Negeri Selangor melalui sambungan akses sedia ada dari lebuhraya ke pelabuhan. Ia juga akan menjadi laluan pilihan utama kepada aktiviti ekonomi logistik yang berurusan secara langsung dengan pelabuhan-pelabuhan seperti Pelabuhan Lumut, Pelabuhan Teluk Intan dan Pelabuhan Klang.

Dengan pembukaan Lebuhraya WCE Seksyen 11 ini, ia akan memberikan alternatif yang lebih selesa kepada pengguna yang menuju ke utara dengan laluan yang lebih landai dan kurang berbukit. Jajaran ini juga menyediakan lebih kesalinghubungan antara rangkaian lebuh raya untuk kemudahan pengguna sebagai pelengkap keseluruhan jajaran WCE di negeri Perak dan pastinya akan memberi manfaat besar kepada pengguna terutamanya dalam penyuraian trafik, penjimatan masa, penjimatan kos perjalanan (bahan api) dan pemanduan yang selesa dan selamat.

Ini selaras dengan hasrat Program MYJalan KKR yang telah dilancarkan olehYAB Perdana Menteri pada 24 Ogos 2023 di Gerik, Perak yang ingin menyediakan infrastruktur yang selesa dan selamat dengan penglibatan dan tanggungjawab bersama oleh semua pihak sesuai dengan semangat JALAN KITA, KITALAH YANG JAGA.

Pengecualian tol diberikan kepada pengguna yang memasuki Lebuhraya WCE Seksyen 11 ini iaitu dari Plaza Tol Taiping Selatan, Plaza Tol Trong dan Plaza Tol Beruas (di kedua-dua arah) bermula 12 Mac 2024 sehingga 11 Mei 2024 selama dua (2) bulan mengambil kira perayaan Aidilfitri yang akan datang.

0

Kuala Lumpur, 11 Mac 2024 - Lawatan Penanda Aras Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) Kementerian Perpaduan Negara (KPN) ke Kementerian Kerja Raya (KKR) telah diadakan pada 11 Mac 2024 dengan jayanya. Lawatan ini telah dihadiri oleh tiga puluh satu (31) peserta yang diketuai oleh Puan Norlilawati Binti Ramli, Ketua Penolong Setiausaha, Bahagian Khidmat Pengurusan KPN dan turut disertai bersama Jawatankuasa EKSA KPN.

Antara lain tujuan lawatan ini adalah untuk melihat pelaksanaan EKSA di KKR serta mendapatkan khidmat nasihat dan tunjuk ajar daripada KKR dalam usaha mendapatkan pensijilan EKSA pada tahun ini.

Taklimat pelaksanaan EKSA di KKR telah disampaikan oleh Jawatankuasa Induk EKSA KKR  yang dipengerusikan oleh Puan Suhana Binti Md Sharif selaku Ketua Penolong Setiausaha Cawangan Pengurusan Kualiti, Bahagian Khidmat Pengurusan (BKP) yang merupakan urusetia induk bagi EKSA kepada peserta yang hadir. Dua (2) zon telah dipilih untuk lawatan penanda aras kali ini iaitu Zon Dahlia (Bahagian Kewangan) dan Zon Lavender (Unit Integriti).

KKR sebagai kementerian yang telah menerima Pengkitirafan EKSA oleh MAMPU Kategori Cemerlang dan Sijil Penarafan Malaysia Government Performance Index (MyGPI) 2022 kategori Platinum sentiasa mengalu-alukan jalinan perkongsian ilmu dua hala bersama-sama agensi-agensi kerajaan.

0

Langkawi, 10 Mac 2024 – Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Datuk Seri Ahmad Maslan telah mengadakan lawatan kerja sehari ke Pulau Peranginan Langkawi pada hari ini.

Antara tujuan lawatan adalah untuk menyerahkan Jambatan Sungai Perangin yang baharu siap dibina menggantikan jambatan sedia ada yang dikenali sebagai Jambatan Sungai Perangin, Oriental Village di Pulau Langkawi kepada Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA).

Acara penyerahan itu telah dilaksanakan di Perkarangan Panorama Langkawi, Oriental Village tidak jauh dari jambatan tersebut. Projek Membina Jambatan Sungai Perangin yang baharu ini mula dilaksanakan pada 30 Oktober 2020 oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) Daerah Langkawi dan Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) merupakan Agensi Pelanggan bagi projek ini. Projek ini telah siap sepenuhnya pada 24 Januari 2024 dengan anggaran kos projek berjumlah RM 7.877 juta.

Hadir sama ialah Pengarah Kanan Cawangan Jalan, Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia, YBhg. Dato’ Ir. Haji Ibrahim bin Esa, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Perancangan dan Pembangunan), Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), YBrs. Tuan Wan Kamarul Faisal Bin Wan Kamardin, Pengarah JKR Negeri Kedah, YBrs. Mohd Fisal bin Ismail, Jurutera Daerah JKR Langkawi, YBrs. Ir. Ts. Khairul Azlan Bin Abdullah serta Pengarah Urusan Cakra Makota Sdn. Bhd. selaku Kontraktor Utama, YBrs. Tuan Mohd Shahlan bin Ramli.

Sempena Majlis Penyerahan tersebut, Datuk Seri Ahmad Maslan telah mengambil kesempatan untuk melawat dan meninjau kemajuan dua (2) projek infrastruktur utama di Langkawi.

Projek-projek tersebut adalah Pembinaan Kuarters Kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Pembinaan Sekolah Menengah Kebangsaan Bohor Jaya, Langkawi.

Pembinaan Kuarters Kakitangan (KKM) dengan kos yang berjumlah RM 88.755 juta yang dijangka siap 25 Januari 2025 akan mengandungi tiga (3) blok iaitu dua (2) blok sepuluh (10) tingkat, satu (1) blok tujuh (7) tingkat yang berjumlah 180unit dan berkeluasan 1,200 kaki per segi. Kuarters ini bila siap kelak dilengkapi dengan satu (1) unit surau, satu (1) unit taska dan dewan serbaguna akan memudahkan penempatan kakitangan KKM di Langkawi yang mana terkenal dengan harga sewa yang mahal.

Dalam tinjauan hari ini, YB Timbalan Menteri Kerja Raya diberi taklimat bahawa projek penyiapan projek ini mengikut jadual walaupun tergendala kerana penularan Covid-19 pada tahun 2021. Projek kedua yang telah ditinjau adalah Pembinaan Sekolah Menengah Kebangsaan Bohor Jaya, Langkawi yang berjumlah RM 48.946 juta. Projek ini bermula pada 21 Julai 2022 dan dimaklumkan bahawa projek ini tiada permohonan lanjutan masa dan dijangka siap pada 29 Januari 2025. Projek pembinaan ini melibatkan 30 bilik darjah yang dapat menampung 900 pelajar dan dilengkapi dengan kemudahan seperti dewan sekolah, gelanggang sukan, padang bola sepak, perpustakaan, kantin dan lain-lain kemudahan.

Kementerian Kerja Raya bersama Jabatan Kerja Raya sentiasa komited dalam menyediakan prasarana terbaik demi kemudahan rakyat seluruhnya.