Langkau ke kandungan utama

Berita KKR

 

 

0

Kuala Lumpur, 25 September 2023 – Hari ini Menteri Kerja Raya, YB Dato’ Sri Alexander Nanta Linggi telah hadir bagi menyempurnakan Majlis Penyerahan Projek Kompleks Dewan Bedah, ICU dan Wad Tambahan Hospital Kuala Lumpur (HKL) kepada Menteri Kesihatan iaitu YB Dr. Zaliha Mustafa.

Turut hadir bersama-sama ialah Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya, YBhg. Datuk Seri Hj. Hasnol Zam Zam Bin Hj. Ahmad dan Ketua Pengarah Kerja Raya Malaysia, YBhg. Datuk Ir. Ahmad Redza Bin Ghulam Rasool.

Projek Kompleks Bedah, ICU dan Wad Tambahan Hospital Kuala Lumpur dengan tarikh milik tapak pada 2 Februari 2018 dapat disiapkan dengan jayanya pada 4 Ogos 2023 iaitu 3 hari lebih awal dari tempoh siap semasa.

Pembinaan dilaksanakan secara reka dan bina serta dikawal selia oleh Pasukan Projek Khas 1, Jabatan Kerja Raya (JKR) dengan kos peruntukan asal sebanyak RM171 juta. Projek ini juga berjaya dilaksanakan dengan penjimatan kos sebanyak RM9 juta serta mendapat pengiktirafan empat (4) bintang bagi Sistem Keselamatan dan Kesihatan Dalam Pembinaan (SHASSIC) selain mencapai skor 79% dalam penilaian Sistem Penilaian Kualiti Dalam Pembinaan (Qlassic).

Projek ini merupakan sebahagian daripada projek pembangunan semula HKL yang melibatkan kerja-kerja perobohan bangunan lama dan membina semula Kompleks Dewan Bedah Urologi baharu yang berhubung dengan Blok A Institut Urologi dan Nefrologi (IUN).

Bangunan baharu setinggi tujuh (7) tingkat ini dikenali sebagai bangunan Blok B IUN yang menempatkan kemudahan-kemudahan baharu seperti Dewan Bedah, Unit Rawatan Rapi Urologi dan Nefrologi serta Unit Hemodialisis. Sebanyak 252 katil tersedia untuk High Dependency Wad, Wad Urologi, Wad Nefrologi dan Wad Perubatan Am. Ia dapat meningkatkan keupayaan rawatan sehingga 3 kali ganda pesakit di Unit rawatan AKUT Hemodialisis dan 2 kali ganda pesakit di Unit Rawatan Rapi. Bangunan IUN baharu dijangka beroperasi secara berperingkat pada akhir bulan Oktober 2023.

Skop pembinaan ini turut melibatkan satu laluan bertingkat sepanjang 133meter yang menghubungkan Bangunan Utama HKL ke Kompleks Pakar dan Rawatan Harian HKL bagi kegunaan membawa pesakit. Kerja-kerja menaiktaraf pencawang elektrik 10 (PE10) juga dilaksanakan.

JKR adalah salah satu agensi di bawah Kementerian Kerja Raya (KKR) yang masih utuh dipegang oleh kementerian ini demi memastikan kebajikan rakyat sentiasa dijaga. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memberikan kepercayaan kepada JKR dalam melaksanakan projek-projek fasiliti kesihatan negara. Penyerahan projek ini merupakan komitmen kerajaan dalam menyediakan prasarana dan perkhidmatan kepakaran perubatan yang terbaik dalam meningkatkan kualiti kesihatan rakyat.

0

Temerloh, Pahang, 21 September 2023 - Laluan di KM117.8 hingga KM117.9 arah barat Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1) di Temerloh yang ditutup sejak 10 September lalu akan dibuka semula petang ini. Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi telah turun padang untuk meninjau perkembangan kerja pembaikan jalan raya di laluan tersebut susulan kegagalan cerun tambakan bagi projek tebatan banjir.

Turut hadir bersama-sama ialah Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia, Ir. Sazali Harun, Pengerusi Eksekutif Kumpulan MTD, Dato’ Nik Fauzi bin Tan Sri Dr. Nik Hussein dan Ketua Pegawai Eksekutif ANIH Berhad, Tn. Hj Imran Gulcharan Abdullah.

Sebelum ini Menteri Kerja Raya telah mengarahkan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) bersama pemegang konsesi Lebuhraya LPT1 iaitu ANIH Berhad untuk melaksanakan kerja-kerja pembaikan bagi membolehkan lebuh raya dapat dibuka dengan kadar segera. Kerja-kerja pembaikan di kawasan tersebut yang dijadualkan mengambil masa selama 14 hari bermula 13 September 2023 berjaya disiapkan lebih awal iaitu dalam tempoh 8 hari kerana ianya dilaksanakan secara intensif antara 16 jam sehingga 24 jam sehari.

Taklimat daripada pihak LLM dan ANIH turut disampaikan kepada Menteri Kerja Raya semasa lawatan tersebut berkenaan kejadian kegagalan cerun tambakan dan cadangan pelan tindakan mitigasi yang telah dan akan diambil bagi menyiapkan projek tebatan banjir di kawasan yang terlibat. Menteri telah mengarahkan tindakan jangka masa panjang diambil bagi menjamin keselesaan dan keselamatan pengguna lebuh raya berkenaan.

Kementerian Kerja Raya (KKR) telah mengenalpasti 12 jalan raya persekutuan di Pahang yang terkesan akibat Monsun Timur Laut. Kos yang diperuntukkan untuk kerja pembaikan jalan raya tersebut berjumlah RM38 juta yang telah menyiapkan 3 jalan raya manakala selebihnya sudah mencapai 70% pembinaan. Sebelum ini, KKR telah meluluskan kerja berkala pavemen untuk Negeri Pahang sebanyak RM180 juta dan kerja berkala bukan pavemen sebanyak RM23 juta bagi tahun 2023.

KKR dan seluruh agensi dibawahnya sentiasa komited untuk menyediakan laluan yang selamat, selesa dan lancar kepada pengguna lebuh raya. Ini juga amat berkait rapat dengan kempen MYJalan yang telah dilancarkan oleh KKR baru-baru ini dalam meningkatkan kesedaran pengguna jalan raya dan juga lebuh raya agar dapat sama-sama menjaga keselamatan dan keselesaan jalan kita bersama.

0

SINTOK, 20 SEPTEMBER 2023 – Satu Lawatan Tapak telah diadakan di Akademi Binaan Malaysia (ABM) Wilayah Utara, Sintok, Kedah oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar dan Pembangunan) Kementerian Kerja Raya (KKR), YBhg. Dato’ Zahrul Hakim Bin Abdullah. Turut hadir dalam lawatan ialah Ketua Pegawai Eksekutif ABM Utara YBrs. En Mohd Nazri bin. Hj. Zakaria, pengarah-pengarah negeri Lembaga Industri Pembinaan (CIDB) bagi Zon Utara, Timbalan Pengarah Kemahiran, Kementerian Belia dan Sukan serta Timbalan Pengarah, GIATMARA Negeri Kedah.

YBhg. Dato’ Zahrul menzahirkan rasa terima kasih ABM Utara yang merupakan penganjur lokasi pertandingan dan juga sebagai penyelaras bagi penyediaan bahan guna habis, peralatan, perkakasan dan penyediaan tapak pertandingan Worldskill Malaysia Belia (WSMB) 2023 dan juga kepada Lembaga Industri Pembinaan (CIDB) selaku urusetia bersama KKR.

WBSM 2023 di ABM Utara ini merangkumi pertandingan bagi bidang Bricklaying, Wielding, Electrical Installations & Refrigeration and Air Conditioning. Pertandingan ini diadakan pada 18 September 2023 sehingga 21 September 2023. Peserta-peserta yang menyertai pertandingan ini terdiri daripada pelajar-pelajar institut TVET negara dari seluruh pelosok Malaysia. Harapan KKR adalah untuk melihat peserta-peserta ini dapat dipilih untuk bertanding di peringkat yang lebuh tinggi dalam bidang kemahiran masing-masing.

KKR juga kini sedang menguruskan penyertaan peserta negara, Muhammad Habibullah Bin Mohd Yusuff dari ABM Sintok untuk ke pertandingan WorldSkills Asia Abu Dhabi 2023 yang akan berlangsung pada 25 November hingga 1 Disember 2023 bagi penyertaan tiga (3) bidang kemahiran iaitu Electrical Installations, Refrigeration and Air-Conditioning dan Bricklaying.

Selain itu, KKR juga sedang menyelaras penyertaan peserta negara ke pertandingan 3rd World Construction Championship Rusia 2023 yang akan berlangsung pada 17 hingga 20 Oktober 2023. Penyertaan ini melibatkan 5 peserta negara yang akan bertanding secara atas talian dan bersemuka dalam dua (2) kategori iaitu Building Information Modelling (BIM) dan BIM Specialist.

Justeru itu, KKR berharap melalui penganjuran pertandingan kemahiran yang dijalankan dapat mewujudkan jaringan kerjasama antara Kementerian dan agensi-agensi TVET khususnya dalam memperkasa kemahiran pembinaan negara seterusnya melahirkan modal insan bertaraf dunia.

0

KUALA LUMPUR, 19 SEPTEMBER 2023 – Telah berlangsung Majlis Perasmian Hari Safety & Health Environment and Quality (SHEQ) 2023 yang bertempat di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTC). Majlis ini disempurnakan oleh Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi. Turut hadir bersama-sama, Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya, Datuk Seri Hj Hasnol Zam Zam  serta Datuk Sr. Amran Haji Mohd Majid, Timbalan Ketua Pengarah Sektor Pakar, Jabatan Kerja Raya Malaysia.

Penganjuran SHEQ 2023 bertujuan untuk mengiktiraf dan memberikan penganugerahan kepada pencapaian cemerlang QLASSIC, SHASSIC & MyCREST 2023. Majlis ini bukan saja sebuah majlis penghormatan kepada penggiat industri pembinaan, tetapi juga satu platform strategik untuk memotivasi dan memupuk semangat di kalangan para permain industry pembinaan di Malaysia dalam pelbagai aspek.

Pertama ia mampu mendorong peserta untuk tampil dinilai berdasarkan standard industri pembinaan yang telah ditetapkan, iaitu QLASSIC, SHASSIC, dan MyCREST. Ini adalah langkah penting untuk memastikan bahawa setiap projek pembinaan mematuhi standard tertinggi dalam hal kualiti, keselamatan, dan kelestarian alam sekitar. Penilaian ini juga membantu memastikan projek-projek yang dinilai memberikan manfaat maksimum kepada masyarakat dan alam sekitar.

Kedua ketika pemain industri berusaha untuk pencapaian cemerlang dalam kualiti, keselamatan, dan kemampanan alam sekitar, ini mencetuskan persaingan yang sihat. Mereka berusaha untuk menjadi yang terbaik dalam industri, dan ini meningkatkan standard keseluruhan sektor pembinaan.

Ketiga, dengan menekankan kemampanan melalui MyCREST dan keselamatan pekerjaan dengan SHASSIC, ia juga membantu memperkuat kedudukan Malaysia dalam pembinaan mampan di peringkat global. Ini menunjukkan bahawa kita memahami betapa pentingnya memastikan Pembangunan yang mampan dan aman untuk generasi akan datang

​​​​​​​Keempat dengan mendorong pemaju dan kontraktor untuk mengikuti amalan terbaik dalam kualiti, keselamatan, dan kemampanan, kita memastikan bahawa pemilik rumah mendapat kualiti terbaik. Ini adalah jaminan bahawa rumah dan struktur yang mereka beli adalah pelaburan bernilai tinggi, yang akan memberi manfaat kepada mereka dan keluarga mereka untuk tahun-tahun akan datang. Kita mencipta masa depan yang mampan bagi semua rakyat Malaysia, di mana kediaman mereka adalah selamat, berkualiti, dan lestari. Ini adalah komitmen kepada rakyat Malaysia untuk memastikan bahawa pembangunan negara memenuhi standard tertinggi dalam segenap segi.

Projek - projek dan pemain yang diiktiraf hari ini adalah bukti bahawa amalan SHEQ bukan sahaja baik untuk bisnes, tetapi juga penting untuk mencipta masa depan yang mampan bagi semua rakyat Malaysia. Mereka mewakili aspirasi dan impian negara kita. Projek-projek ini bukan sahaja sekadar batu bata dan simen; ia adalah perwujudan usaha kita secara kolektif dalam mengejar kualiti. KKR sentiasa komited dalam memastikan bahawa setiap sudut infrastruktur negara kita kekal selamat dan berdaya tahan.

0

Telok Melano, Sarawak, 13 September 2023 – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah berkenan mencemar duli berangkat ke tapak pameran Projek Lebuhraya Pan Borneo (LPB) Sarawak di Telok Melano, Sarawak. Lawatan tersebut adalah sebahagian daripada Program Kembara Kenali Borneo yang telah bermula dari Tawau, Sabah dan berakhir di Telok Melano, Sarawak.

Berangkat sama ke Kosong Kilometer Lebuhraya Pan Borneo Sarawak di Pantai Telok Melano adalah paduka anakanda KDYMM Pemangku Raja Pahang Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah, YAM Tengku Panglima Raja Kolonel Tengku Amir Nasser Ibrahim Shah dan YAM Tengku Panglima Perang Tengku Ahmad Ismail Mu'adzam Shah.

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong turut berkenan mendengar sembah taklimat oleh Pengarah Kerja Raya Sarawak, YBrs. Ir. Ts. Richard Anak Tajan berhubung latar belakang dan status semasa pelaksanaan Projek LPB Sarawak. Turut hadir bersama-sama Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar dan Pembangunan) Kementerian Kerja Raya Malaysia, YBhg. Dato Zahrul Hakim Bin Abdullah, Ketua Menteri Sarawak, YAB Datuk Patinggi Tan Sri Haji Abang Johari Tun Haji Abang Openg dan beberapa wakil rakyat tempatan yang lain.

Yang di-Pertuan Agong menzahirkan rasa puas hati baginda terhadap kemajuan projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak yang kini telah siap 97%. Baginda juga telah memandu sendiri menyelusuri lebuhraya pertama Sarawak ini dari Utara sehingga ke Selatan Bumi Kenyalang.

Sesungguhnya keberangkatan julung kali Yang di-Pertuan Agong telah menunjukkan keprihatinan baginda dalam usaha Kerajaan menambahbaik infrastruktur jaringan jalan raya di Sarawak yang merupakan pemangkin pembangunan sosio-ekonomi dan perindustrian serta menambahbaik keselesaan dan keselamatan pengguna jalan raya khususnya.

Kementerian Kerja Raya Malaysia, Kementerian Pembangunan Infrastruktur Dan Pelabuhan Sarawak serta JKR Sarawak menjunjung kasih di atas kesudian KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan paduka anakanda baginda mengunjungi tapak pameran Projek LPB Sarawak di Telok Melano, Sarawak pada hari ini.

Daulat Tuanku!

0

Bintulu, Sarawak, 9 September 2023 – Isu kenderaan berat terutama lori yang membawa muatan melebihi had berat maksimum yang dibenarkan antara faktor utama kerosakan jalan di negara ini. Hari ini Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi telah meninjau Jalan Simpang Bakun ke Empangan Bakun FT803 yang di kenal pasti mengalami kerosakan disebabkan masalah kenderaan lebih muatan.

Faktor ini juga membuatkan jalan lebih cepat rosak kerana struktur pavement terjejas. Ia juga menyebabkan kos penyelenggaraan jalan menjadi lebih tinggi sekali gus menjejaskan keselesaan dan keselamatan pengguna jalan raya secara keseluruhan.

Menteri Kerja Raya telah membuat lawatan di kawasan tersebut pada 7 Julai yang lalu dan hari ini beliau turun padang sekali lagi untuk meninjau semula beberapa lokasi Arahan Kerja (AK) Berkala Pavement yang telah dilaksanakan sepanjang tahun 2023.

Sebelum ini, Kementerian Kerja Raya (KKR) telah meluluskan peruntukan sebanyak RM6 juta membabitkan tiga AK pembaikan turapan jalan yang rosak teruk berpunca daripada kelemahan struktur pavement. Berikutan dengan isu ini, KKR telah meluluskan peruntukan tambahan RM1.5 juta menjadikan jumlah keseluruhan peruntukan pada 2023 adalah sebanyak RM7.5 juta.

Peruntukan tambahan ini melibatkan pembaikan segera lokasi kerosakan jalan yang kritikal dan pemasangan gantri serta papan tanda jalan had berat muatan yang dibenarkan. Berat Maksimum Kenderaan yang diwartakan di dalam P.U.(A)277 (Pindaan Tahun 2018) bagi Jalan Persekutuan Bintulu-Bakun adalah 36 tan.

Bagi kerja pembaikan turapan jalan yang kritikal, pembaikan yang dilaksanakan di lokasi tersebut adalah dengan menggunakan kaedah Cold-in Place Recycling (CIPR). KKR telah mengambil inisiatif dengan melaksanakan pemasangan gantri untuk mengawal kenderaan lebih muatan yang menggunakan laluan ini. Sebanyak 4 lokasi pemasangan gantri telah dikenal pasti di sepanjang laluan 128.46 km ini.

Menteri juga berkata selaras dengan Kempen #MYJalan KKR yang telah dilancarkan oleh Perdana Menteri Malaysia YAB Dato' Seri Anwar Bin Ibrahim pada 24 Ogos 2023 yang lalu, satu tindakan menyeluruh sedang dilaksanakan yang melibatkan pelbagai agensi dan kementerian.

Semoga inisiatif KKR ini dapat meningkatkan akauntabiliti di kalangan pengguna jalan raya, pemain industri dan agensi kerajaan bahawa jalan raya adalah tanggungjawab bersama. Kempen #MYJalan KKR juga diharap dapat menjadi platform advokasi dan juga pendedahan kepada pengguna jalan raya tentang penyenggaraan jalan raya sedia ada serta pengukuhan konsep “No Wrong Door Policy” di dalam penyaluran aduan berkaitan dengan jalan raya.

0

Padang Besar, Perlis, 5 September 2023 - Penyerahan Projek Klinik Kesihatan (Jenis 3) Dengan Kuarters (2F/2G) Padang Besar, Perlis telah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Dato’ Sri Abdul Rahman Bin Haji Mohamad dan Setiausaha Bahagian Kanan, Bahagian Pembangunan, Kementerian Kesihatan Malaysia, YBrs. Encik Zairi Bin Mat Ali. Turut hadir bersama-sama Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya Sektor Bangunan, Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia, Ir. Haji Badioezaman Bin Ab Khalik dan Pengarah JKR Negeri Perlis, Ir. Mohd Shahril Bin Mohd Said.

Ini merupakan projek yang diwujudkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-11 bagi memenuhi keperluan kesihatan penduduk serta menampung populasi yang semakin meningkat sejajar dengan pembangunan sosio-ekonomi di kawasan sekitar.

Projek yang dilaksanakan secara konvensional dalaman ini melibatkan kos kontrak semasa sebanyak RM24,293,966.11 dengan tempoh pelaksanaan asal selama 130 minggu. Klinik yang dibina di atas tanah berkeluasan 0.18 hektar itu mampu menampung jumlah pesakit sebanyak 300 hingga 400 orang dalam satu masa. Antara skop kerja yang terlibat ialah skop kerja bangunan, kerja tanah/cerun dan kerja luar.

Kerja pembinaan telah bermula pada 31 Julai 2019 (tarikh milik tapak) dan siap sepenuhnya pada 1 Ogos 2023, lebih awal dari tarikh penyiapan asal mengikut kontrak iaitu 10 Ogos 2023. Klinik ini akan mula beroperasi pada 25 September 2023.

Projek ini menggunakan kaedah Sistem Binaan Berindustri (IBS) dan mengaplikasikan rekabentuk Pre-Approve Plan (PAP) yang mana reka bentuk bangunan yang tersedia. Kaedah ini bertepatan dengan usaha kementerian untuk meningkatkan kualiti dan produktiviti pembinaan, menyeragamkan reka bentuk, mempercepatkan tempoh pembinaan serta mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing.

Pelaksanaan projek ini adalah bukti komitmen Kementerian Kerja Raya dalam memberikan infrastruktur yang terbaik kepada rakyat. Semoga dengan terbinanya Klinik Kesihatan Padang Besar ini ia dapat memberi manfaat dan memenuhi keperluan kesihatan penduduk setempat.

0

LAHAD DATU, 29 OGOS 2023 : Penjara baharu berkapasiti 1,000 banduan di sini dijangka mula beroperasi pada 1 Oktober ini dalam usaha mengatasi kesesakan banduan di Penjara Tawau, Sandakan dan Kota Kinabalu, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Beliau berkata Penjara Lahad Datu itu akan memulakan operasi dengan tempoh percubaan selama sebulan melibatkan 100 banduan dan akan ditingkatkan kepada 450 banduan selepas itu, sebelum beroperasi dengan kapasiti penuh dijadual Januari tahun depan.

"Kapasiti 1,000 tambahan ini sangat membantu melegakan buat Jabatan Penjara kerana kesesakan akan datang masalah seperti jangkitan penyakit dan keadaan tidak kondusif memberikan tekanan kepada penghuni, yang boleh berakhir dengan kejadian bunuh diri, cubaan melarikan diri atau pergaduhan.

"Jadi, sebagai sebuah kerajaan, khususnya kerajaan MADANI yang mengamalkan pendekatan ihsan ini, terjemahannya mesti dilihat, sekalipun terhadap penghuni penjara iaitu dengan menambahkan ruang supaya mereka tidak bersesak," katanya kepada pemberita.

Terdahulu beliau dan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menyaksikan penyerahan Penjara Lahad Datu daripada Kementerian Kerja Raya kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini hari ini.

Mengenai pendekatan mengatasi kesesakan penghuni penjara, Saifuddin berkata kementeriannya melalui Jabatan Penjara melaksanakan dua lagi cara iaitu melalui perintah parol dan perintah kehadiran wajib iaitu melaporkan diri di balai polis.

Beliau berkata Jabatan Penjara juga dalam proses ke arah melaksanakan pembebasan berlesen melibatkan penahanan di rumah.

Sementara itu, Nanta memberitahu Penjara Lahad Datu, yang mula dibina pada 2017, berjaya disiapkan melalui kaedah reka dan bina dengan kos RM176 juta berbanding RM200 juta yang diluluskan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11).

Dalam pada itu, ditanya tentang perkembangan projek Pembinaan Lebuhraya Pan Borneo Sabah, beliau berkata kementeriannya berharap baki daripada 35 pakej kerja dapat dimulakan secepat mungkin setelah lantikan kontraktor diselesaikan pada penghujung tahun ini.

"Kami nak percepatkan pembinaan Pan Borneo Sabah ini yang masih banyak lagi pakej belum bermula," katanya.

Pembinaan fasa pertama projek itu melibatkan 15 pakej kerja, kini siap 82 peratus dan dijadual siap sepenuhnya pada Januari tahun depan.

0

Gerik, Perak, 24 Ogos 2023 – Kempen MyJalan telah dilancarkan oleh YAB Dato' Seri Anwar Bin Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia yang bertempat di Jeti Awam Pulau Banding, Gerik, Perak. Turut hadir bersama-sama Menteri Besar Negeri Perak, YAB Dato Seri Saarani Bin Mohamad dan YB Menteri Kerja Raya, Dato Sri Alexander Nanta Linggi.

Kementerian Kerja Raya (KKR) melancarkan Kempen MYJalan hari ini bagi meningkatkan akauntabiliti dalam kalangan pengguna jalan raya, pemain industri dan agensi kerajaan bahawa jalan raya adalah tanggungjawab bersama. Kempen ini adalah platform advokasi dan juga pendedahan kepada pengguna jalan raya tentang penyenggaraan jalan raya sedia ada. Pengukuhan “No Wrong Door Policy” di dalam kempen ini adalah selaras dengan pelancaran aplikasi MyJalan sebagai alternatif yang dapat meningkatkan keupayaan sistem aduan KKR. Aplikasi ini lebih bersifat mesra pelanggan dan holistik. Ia boleh didapati secara percuma dengan memuat turun daripada App Store untuk sistem operasi iOS, Play Store untuk pengguna sistem operasi Android dan Huawei App Gallery untuk pengguna Huawei. Terdapat beberapa langkah mudah dalam menggunakan aplikasi ini di mana pengguna hanya perlu menghantar foto dan lokasi aduan, memilih jenis aduan, mengisi maklumat aduan dan seterusnya menghantar aduan tersebut secara atas talian.

Lokasi yang dipilih untuk majlis ini adalah istimewa iaitu di laluan Jalan Raya Timur – Barat (FT004). Di bawah lembayung Kempen MYJalan dan bersempena Hari Kebangsaan Malaysia yang ke 66, KKR turut mengadakan Program Setia Bakti Jalan Raya Timur Barat (FT004). Program ini adalah bagi mengenang kembali jasa dan pengorbanan pekerja pembinaan laluan Jalan Raya Timur Barat (FT004). Pada 21 Mei 1974, satu serangan pengganas komunis telah merosakkan puluhan unit jentera berat dan pada 27 Ogos 1974, seramai 3 orang petugas Jabatan Kerja Raya (JKR) telah terbunuh semasa bekerja untuk membina laluan ini dan juga ratusan dari unit keselamatan telah gugur antara tahun 1968 hingga 1989 semasa pembinaan jalan raya ini dilaksanakan. Pada majlis tersebut 37 orang bekas pekerja pembinaan Jalan Raya Timur Barat (FT004) telah hadir dan menerima momento kenangan yang disampaikan sendiri oleh YAB Perdana Menteri Malaysia. YAB turut meluluskan sagu hati RM1,000 kepada 87 keluarga pekerja JKR yang terlibat dengan pembinaan Jalan Raya Timur Barat (JRTB) (FT004) sebagai simbolik menghargai jasa bakti yang telah dicurahkan.

Bagi tahun 2023, sebanyak RM45.676 juta telah diluluskan bagi membaik pulih kerosakan jalan di laluan Jalan Raya Timur Barat (FT004) ini. Daripada jumlah tersebut, RM44.728 juta diperuntukan untuk kerja-kerja penyenggaraan berkala pavemen manakala bakinya sebanyak RM948 ribu pula adalah bagi kerja-kerja penyenggaraan berkala bukan pavemen. YAB Perdana Menteri turut mengumumkan peruntukan tambahan iaitu RM30 juta bagi tujuan penambahbaikan serta penyelenggaraan Jalan Raya Timur Barat (Gerik-Jeli). Ini sekali gus menjadikan peruntukan bagi tujuan baik pulih jalan raya berkenaan meningkat kepada RM75 juta.

Kempen MyJalan ini adalah satu komitmen oleh KKR dan seluruh agensi di bawahnya untuk memberikan khidmat lebih proaktif kepada rakyat. Semua pemegang taruh dan rakyat akan dilibatkan di dalam kempen ini sejajar dengan misi meningkatkan akauntabiliti semua pihak ke arah kesejahteraan rakyat.

0

Kuala Lumpur, 22 Ogos 2023 – Hari ini telah bermula Konvensyen Lembaga Jurutera Malaysia 2023 yang dirasmikan oleh Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi. Ia bertemakan “Engineering ESG (Environmental, Social & Governance) for the Nation” yang telah mengumpulkan lebih 400 orang peserta secara fizikal dan 1,000 orang peserta secara maya.

Konvensyen tahun ini membincangkan kepentingan faktor ESG yang semakin meningkat dalam operasi perniagaan sebagai pelabur, pengguna, pengawal selia dan pelbagai pihak berkepentingan yang semakin mengiktiraf nilai amalan perniagaan yang mampan dan bertanggungjawab. Konvensyen ini berfungsi sebagai platform untuk meningkatkan kesedaran pihak berkepentingan termasuk badan kerajaan tentang isu-isu yang mempengaruhi komuniti kejuruteraan. Ia juga turut menonjolkan peranan penting kejuruteraan dalam kemajuan negara dan menekankan bagaimana ia sentiasa mengutamakan pertimbangan masyarakat dan persekitaran. Kerumitan pematuhan dan pengiktirafan ESG menolak sempadan pembangunan kreatif dan positif untuk negara, memupuk kemajuan dan daya saing dalam sektor kejuruteraan.

Lembaga Jurutera Malaysia yang bernaung di bawah Kementerian Kerja Raya (KKR) sebagai badan berkanun walaupun tidak mencari pengiktirafan komersial untuk ESG telah menyokong dengan teguh semua usaha berkaitan ESG oleh pihak berkepentingan. Komitmen KKR meliputi usaha menyokong dalam memajukan perkembangan terkini profesion kejuruteraan.