Langkau ke kandungan utama

Berita KKR

 

 

0

LIPIS, PAHANG, 26 JANUARI 2023 – Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Dato' Sri Abdul Rahman Haji Mohamad meninjau kemajuan kerja Lebuhraya Tanpa Tol Projek Lingkaran Tengah Utama (LTU), Seksyen 3J : Kg. Seberang Jelai ke Kg. Relong, Pahang.  Tinjauan ini bertujuan mengenalpasti isu dan cabaran yang dihadapi kontraktor bagi memastikan projek ini dapat disiapkan mengikut jadual yang telah dirancang.

LTU merupakan salah satu dari projek berimpak besar di bawah Kementerian Kerja Raya (KKR) yang melibatkan 6 pakej dari negeri Kelantan ke Pahang.  Salah satu pakej yang terlibat ialah Pakej 3: Gua Musang, Kelantan ke Kg. Relong, Pahang ini.

LTU yang dahulunya dikenali sebagai Central Spine Road (CSR) ini mampu menyingkatkan masa perjalanan pengguna daripada Kuala Lumpur ke Kelantan kepada 3 jam sahaja.

Seksyen 3J melibatkan skop kerja pembinaan jalan baharu berkembar 4 lorong 2 hala (K2-2) piawaian JKR R5 sepanjang 6.95 kilometer (km) dari Kg. Seberang Jelai ke Kg. Relong, pembinaan 5 buah jambatan, 2 buah Vehicular Box Culvert (VBC) dan pengambilan balik tanah.  Projek yang memakan kos sebanyak RM 257 juta ini telah mula dibina pada 29 Jun 2020 dan dijangka siap pada 24 Julai 2024 dengan kemajuan terkini sebanyak 14.10%. 

Turut mendapat perhatian Timbalan Menteri sewaktu tinjauan ini ialah Projek Menaiktaraf Jalan Persekutuan FT64, Jalan Benta-Jerantut-Maran. Laluan FT64 ini merupakan jalan utama menghubungkan Benta dengan Maran yang sering digunakan oleh pengguna jalan raya khususnya penduduk di sekitar Lipis, Pahang.

Kerajaan, melalui KKR dalam proses untuk menaik taraf laluan ini bagi meningkatkan tahap keselesaan dan keselamatan bagi pengguna jalan raya. Projek menaiktaraf ini dibahagikan kepada 3 Fasa dimana Fasa kedua sepanjang 21km yang menghubungkan Jerantut dengan Simpang Jengka telah siap dibina manakala Fasa pertama dan ketiga sedang dilaksanakan.

0

DENGKIL, SELANGOR, 17 JANUARI 2023 - Pelancaran Ops Bersepadu dan Kempen Keselamatan Jalan Raya Kempen yang julung kali diadakan melalui kolaborasi strategik di antara Kementerian Kerja Raya dan Kementerian Pengangkutan Malaysia bertemakan ‘Pandu Cermat, Sampai Selamat’ telah diadakan di kawasan Rehat dan Rawat Dengkil arah utara Lebuhraya Utara-Selatan Lingkaran Tengah (Elite).

Kempen yang disempurnakan pelancarannya oleh  Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi dan Menteri Pengangkutan Malaysia, YB Loke Siew Fook ini merupakan inisiatif berterusan pihak Kementerian dalam usaha ke arah mempertingkatkan keselamatan pengguna lebuh raya dan jalan raya ketika musim perayaan Tahun Baru Cina pada tahun ini.

Kementerian Kerja Raya amat prihatin akan isu keselamatan jalan raya dan menerusi Program Menaiktaraf Infrastruktur Keselamatan Jalan Raya akan merawat dan memperelok lokasi kerap berlaku kemalangan yang dikenali sebagai kawasan blackspots untuk mengurangkan kadar kemalangan yang disebabkan oleh faktor kejuruteraan jalan.

Bagi rekod, sebanyak 53 lokasi pembaikan blackspots yang telah dilaksanakan di jalan-jalan Persekutuan seluruh negara pada tahun 2022 dengan kos berjumlah RM17.2 juta. Pembaikan yang dilaksanakan ini adalah bersifat penyelesaian kos rendah dan berimpak tinggi.  Pihak Kementerian juga telah mengenal pasti sebanyak 76 lokasi kerap berlaku kemalangan (blackspots) bagi tahun 2023.

Manakala bagi rekod pemasangan lampu jalan di kawasan berlaku kemalangan atau berisiko kemalangan akibat jalan gelap, sebanyak 40 lokasi telah dilaksanakan di jalan-jalan Persekutuan seluruh negara pada tahun 2022 dengan kos berjumlah RM4.7 juta. Program ini akan diteruskan pelaksanaannya pada tahun 2023 supaya aspek keselamatan jalan raya dapat dipertingkatkan.

Kementerian juga telah mewartakan pengurangan had laju sementara sebagai salah satu langkah keselamatan dan pemantauan yang diambil oleh pihak Kerajaan dalam meningkatkan keselamatan dan mengurangkan risiko kemalangan jalan raya yang kerap kali berlaku di musim perayaan. Untuk itu, had laju di Jalan Persekutuan di seluruh negara akan dikurangkan 10 km/j menjadikan had laju Jalan Persekutuan daripada 90 km/j kepada 80 km/j berkuat kuasa mulai 18 hingga 27 Januari 2023.

Pada musim perayaan kali ini, pihak Lembaga Lebuhraya Malaysia menjangkakan jumlah trafik sebanyak purata 3.8 juta hingga 4.5 juta kenderaan sehari di sepanjang cuti perayaan tahun ini. Justeru, KKR melalui LLM telah bersiap siaga mengkoordinasi beberapa program dan inisiatif sempena musim perayaan Tahun Baru Cina 2023 bagi memastikan kelancaran trafik dan keselamatan pengguna lebuhraya.

0

SEBERANG PERAI, 12 JANUARI 2023 – YB Menteri Kerja Raya, Dato Sri Alexander Nanta Linggi telah mengadakan sesi lawatan kerja ke Pejabat Operasi Jambatan Kedua Sdn. Bhd serta tinjauan Projek Menaik Taraf Jambatan FT001/724/5 Merentasi Sungai Kerian dan Pembinaan Jejambat Merentasi Persimpangan Jalan Persekutuan ke Jalan Transkrian FT001/FT283 Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang.

Lawatan kerja ke Pejabat Operasi Jambatan Kedua Sdn. Bhd. bertujuan untuk meninjau operasi Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) Wilayah Utara dan Jambatan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah Pulau Pinang.  LLM Wilayah Utara memainkan peranan dalam mengawal selia 57 lokasi persimpangan bertingkat, 12 lokasi Kawasan Rehat dan Rawat dan 23 lokasi hentian sebelah.

Ini melibatkan 6 lebuh raya sepanjang 522.2km iaitu E1 Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) – sebelah Utara, E15 Lebuhraya Butterworth – Kulim (BKE), E36 Jambatan Pulau Pinang (JPP), E17 Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth (BORR), E28 Jambatan Sultan Abdul Halim Mua’dzam Shah (JSAHMS) dan E32 Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (LPB) Perak (Seksyen 8, 9, 10).

Lawatan kerja seterusnya adalah ke pelaksanaan Projek Menaik Taraf Jambatan FT001/724/5 Merentasi Sungai Kerian dan Membina Jejambat Merentasi Persimpangan Jalan Persekutuan ke Jalan Transkrian FT001/FT283 Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang.  Tarikh milik tapak projek ini adalah pada 8 Julai 2021 dan dijangka siap pada 2 Februari 2025 dengan anggaran kos sebanyak RM209 juta. 

Skop utama projek ini melibatkan kerja menaik taraf jalan daripada dua lorong kepada empat lorong dua hala dengan piawaian U5 sepanjang 1.35km yang merupakan projek menaik taraf persimpangan at grade di FT001/FT283 Jalan Transkrian, membina sebuah jejambat di persimpangan USM FT 001 dan satu jambatan baru di Sungai Kerian.

Projek ini bakal membantu dalam penyuraian trafik di sebahagian FT001 dari Pulau Pinang ke Perak, menjimatkan masa perjalanan pada waktu puncak, mengatasi masalah banjir kilat dan sekaligus menjamin keselamatan dan keselesaan pengguna laluan tersebut.

0

PENDANG, KEDAH, 12 JANUARI 2023 – Majlis Penyerahan Projek Hospital Pendang telah disempurnakan oleh YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi, Menteri Kerja Raya hari ini bersama-sama YB Dr. Zaliha Binti Mustafa, Menteri Kesihatan Malaysia. Hadir sama bagi menyaksikan majlis penyerahan projek tersebut adalah Duli Yang Amat Mulia, Tunku Shazuddin Ariff Ibni Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin, Tunku Mahkota Kedah.

Objektif utama pembinaan Projek Hospital Pendang adalah untuk memberi perkhidmatan kesihatan yang terbaik kepada masyarakat setempat serta kawasan sekitarnya. Projek yang dilaksanakan secara Reka dan Bina ini memuatkan sebanyak 126 katil pesakit dan empat (4) dewan bedah. Ini sekaligus menjadikan Hospital Pendang dikategorikan sebagai hospital pakar minor.  Projek Pembinaan Hospital Pendang, Kedah telah diluluskan dengan kos keseluruhan sebanyak RM255.27 juta melibatkan kos pembinaan dan perolehan peralatan perubatan serta bukan perubatan.

Kos kontrak pembinaan adalah sebanyak RM210.64 juta dengan tempoh pelaksanaan selama 214 minggu.  Kerja - kerja pembinaan telah bermula pada 7 Mei 2018 (Tarikh Milik Tapak) dan siap sepenuhnya pada13 Oktober 2022 (Sijil Perakuan Siap Kerja, CPC) iaitu lebih awal dari tarikh penyiapan asal mengikut kontrak.  Projek ini juga menggunakan kaedah Sistem Binaan Berindustri (Industrialised Building System) dan menggabungkan Pemodelan Maklumat Bangunan (Building Information Modelling). Kaedah ini adalah bertepatan dengan usaha Kementerian untuk meningkatkan kualiti dan produktiviti pembinaan, menyeragamkan reka bentuk, mempercepatkan tempoh pembinaan serta mengurangkan kebergantungan kepada tenaga pekerja asing.

Selaras dengan konsep hospital kluster, Hospital Pendang akan menjadi hospital sokongan kepada hospital-hospital pakar major yang lain iaitu Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani.  Hospital Pendang ini juga akan menjadi pusat rujukan kepada klinik kesihatan dan klinik desa di sekitar kawasan Daerah Pendang seperti Klinik Kesihatan Pendang, Klinik Kesihatan Sungai Tiang dan Klinik Kesihatan Kubur Panjang yang menerima pertambahan bilangan pesakit harian yang tinggi setiap tahun. 

Hospital ini akan mula beroperasi pada 15 Februari 2023 dengan 11 bidang kepakaran seperti Kecemasan, Orthopedik, Perubatan Am, Anestesiologi, Pembedahanan Am, Radiologi, Obstetrik dan Ginekologi, Patologi, Paediatrik dan Psikiatri.  Hospital ini akan dilengkapkan dengan satu unit mesin CT Scan bagi membolehkan proses diagnostik dan rawatan dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan tanpa memerlukan pesakit dirujuk ke hospital-hospital pakar major dan untuk itu, Kementerian Kesihatan Malaysia telah meluluskan peruntukan tambahan sebanyak RM4.5 juta bagi melaksanakan perolehan mesin tersebut pada tahun ini.

0

KUALA LUMPUR, 10 JANUARI 2023 - Majlis Amanat Tahun Baharu 2023 Menteri Kerja Raya bersama warga Kerja Raya telah diadakan bertempat di Dewan Tan Sri Mahfoz Khalid, Kompleks Kerja Raya bersempena Perhimpunan Bulanan Kementerian Kerja Raya (KKR).

YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi berbesar hati bertemu dengan semua Warga Kerja Raya buat pertama kalinya dan telah menyampaikan beberapa amanat sebagai panduan pembuka tirai awal tahun.

Rentetan daripada tinjauan di beberapa lokasi yang terlibat dalam bencana Monsun Timur Laut (MTL) baru-baru ini, beliau meminta warga memberikan komitmen padu dalam agenda membaik pulih aset yang terjejas akibat bencana alam terutamanya yang melibatkan infrastruktur jalan raya.

Katanya lagi, KKR akan terus mengambil inisiatif yang selari dengan hasrat Kerajaan untuk mengimbangi pertumbuhan dgn konsolidasi fiskal yang mempunyai impak secara langsung kepada rakyat, penggiat industri dan pembangunan sektor pembinaan itu sendiri bagi menghadapi cabaran ketidaktentuan ekonomi global.

Beliau turut menyeru penjawat awam supaya bekerjasama dengan kepimpinan Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri YAB Datuk Seri Anwar Bin Ibrahim yang meletakkan komitmen tinggi bagi memantapkan elemen integriti dalam pentadbirannya, menghentikan budaya lama seperti meluluskan projek tanpa tender serta kebocoran dan ketirisan yang berleluasa.

Antara intipati lain yang diselitkan di dalam amanat sebentar tadi ialah Pelaksanaan Projek Lebuhraya Pan Borneo dan Sarawak-Sabah Link Road yang diteruskan, Pelan Strategik Pendigitalan KKR, mengkaji gaji permulaan para jurutera dan halatuju Dasar Pembinaan Negara.

0

KUALA LUMPUR, 5 JANUARI 2023 – YBhg Dato' Ir Ahmad Redza bin Ghulam Rasool telah dilantik sebagai Ketua Pengarah Kerja Raya berkuatkuasa pada 5 Januari 2023.  Penyerahan Watikah Pemangkuan telah disampaikan oleh Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi dan turut disaksikan Ketua Setiausaha KKR, YBhg. Dato’ Wira Wan Ahmad Uzir bin Hj. Wan Sulaiman bersama Timbalan Ketua Setiausaha Sektor Pengurusan, YBhg. Datuk Ahmad Nadzri Embong.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dato’ Seri Mohd Zuki bin Ali, pelantikan YBhg. Dato’ Ir. Ahmad Redza bin Ghulam Rasool adalah berdasarkan kelayakan, ciri-ciri kepimpinan dan pengalaman luas beliau dalam bidang kejuruteraan, pengurusan projek pembangunan, pengurusan aset serta sebagai Pengarah Negeri di beberapa negeri dan juga sebagai Pengarah Kanan di Pusat Kecemerlangan Kejuruteraan dan Teknologi JKR (CREaTE).

Beliau telah berkhidmat dalam perkhidmatan awam selama 39 tahun sebagai Jurutera Awam bermula pada 21 Disember 1984 dan mempunyai Ijazah Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Awam dari Universiti Missouri, Amerika Syarikat.

Latihan Menghadapi Kebakaran Di Kompleks KKR

KUALA LUMPUR, 28 DISEMBER 2022 – Kementerian Kerja Raya (KKR) telah mengadakan Latihan Pengungsian Bangunan iaitu latihan persediaan menghadapi situasi kebakaran di premis pejabat iaitu Bangunan Kompleks Kerja Raya.

Objektik utama latihan ini ialah untuk menambah pengetahuan dan kemahiran warga KKR tentang kaedah menyelamatkan diri ketika berlakunya kebakaran dan kecemasan, melatih pegawai dan petugas-petugas kebakaran yang dilantik supaya dapat merancang dan menjalankan tugas-tugas dengan sistematik dan betul.

Latihan ini mendapat kerjasama daripada Balai Bomba dan Penyelamat Sentul, Kuala Lumpur.  Turut diadakan sesi demonstrasi pemadaman kebakaran menggunakan peralatan pemadam kebakaran beserta kaedah yang betul yang ditunjuk ajar oleh pihak Bomba.  Ini penting untuk mengurangkan risiko kecederaan terhadap diri sendiri atau orang lain serta harta benda.

 

1

KOTA BHARU, 23 DISEMBER 2022 - Kementerian Kerja Raya (KKR) dan Jabatan kerja Raya (JKR) bersiap siaga susulan bencana banjir buruk yang menimpa di beberapa buah negeri. Bagi meninjau keadaan infrastruktur jalan raya, cerun dan jambatan yang terjejas akibat banjir, Menteri Kerja Raya YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi beserta pengurusan tertinggi KKR dan JKR telah turun padang ke Negeri Kelantan.

Tinjauan ini bertujuan memastikan semua infrastruktur awam seperti jalan raya dan jambatan selamat digunakan, bukan sahaja oleh orang awam tetapi juga pasukan keselamatan yang ditugaskan di kawasan terjejas.

Lokasi pertama tinjauan adalah di laluan Jalan Persekutuan FT003 di Seksyen 664.00, Laluan Kota Bharu – Kuala Terengganu yang telah ditenggelami air pada 18.12.2022, Ahad, jam 1.00 petang sedalam 0.75m dan panjang kawasan yang terlibat adalah 500m. Air surut sepenuhnya pada 20.12.2022, Selasa dan laluan telah dibuka kepada semua kenderaan. Terdapat kerosakan pada permukaan jalan yang memerlukan pembaikan segera dan melibatkan anggaran kos pembaikan sebanyak RM1juta.

Seterusnya, di lokasi kedua, Jalan Persekutuan FT004 Seksyen 281.50 Machang – Jeli telah berlaku runtuhan dan hakisan tebing pada kawasan pile cap di bawah Jambatan Kusial, Tanah Merah. Kejadian mula dikesan pada 18.12.2022, Sabtu. Panjang kawasan yang terlibat adalah 7.50m (Lebar) x 30.0m (panjang) dengan kedalaman hakisan dianggarkan 5.0m. Struktur jambatan tidak terjejas dan laluan jambatan dibuka kepada pengguna.

Pemantauan rapi dan pemeriksaan secara fizikal oleh pihak JKR dan konsesi terus dilaksanakan dari semasa ke semasa bagi memastikan keselamatan pengguna. Maklumat laluan jalan raya yang terjejas akibat banjir dan bencana sentiasa dikemaskini beserta cadangan laluan alternatif yang boleh dilalui oleh pengguna dan ia dikawal selia oleh Bilik Gerakan Bencana (BiGBen), JKR Malaysia.

Orang ramai juga boleh menyalurkan aduan kepada BiGBen yang berfungsi sebagai ‘one stop centre’ bagi pengurusan maklumat kejadian bencana seperti banjir, cerun runtuh, jalan runtuh, jalan mendap dan jambatan rosak serta runtuh, yang melibatkan jalan dibawah seliaan JKR iaitu Jalan Persekutuan dan Jalan Negeri di seluruh Malaysia.

BiGBen telah beroperasi pada Peringkat 3 selama 24 jam sehari. Status bencana serta cadangan laluan alternatif dilaporkan enam (6) kali sehari iaitu pada 8.00 pagi, 2.00 petang, 6.00 petang, 10.00 malam, 2.00 pagi dan 6.00 pagi. Maklumat status kejadian bencana jalan raya boleh diperolehi di portal bencana Jabatan Kerja Raya di alamat : www.bencanaalam.jkr.gov.my dan melalui laman media sosial rasmi JKR Malaysia iaitu Facebook jkr.malaysiaTwitter @IPJKR_OfficialTwitter @CSFJ_JKRInstagram kormkorpjkr, atau boleh juga menghubungi talian Hotline BiGBen 03-26107727.

 

1

BANGI, 22 DISEMBER 2022 – Menteri Kerja Raya, YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi dan Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Dato’ Sri Abdul Rahman Bin Mohamad mengadakan lawatan kerja rasmi ke Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) iaitu salah satu agensi dibawah Kementerian Kerja Raya (KKR). Kehadiran para delegasi disambut Ketua Pengarah LLM, YBhg. Dato' Ir. Mohd Shuhaimi Bin Hassan.

LLM bertanggungjawab melaksanakan pembangunan, pengurusan dan pengawalseliaan lebuh raya yang meliputi perancangan, rekabentuk, pembinaan, operasi dan penyenggaraan lebuh raya tol yang berkualiti mengikut piawaian antarabangsa.

Dalam lawatan rasmi pertama ini, Menteri dan delegasi telah diberi penerangan terperinci berhubung fungsi dan isu-isu berkaitan pengurusan lebuhraya dan fokus kepada isu terkini berkaitan tindakan dan pengurusan hal luar jangka di lebuhraya seperti kemalangan dan banjir, mengambil kira pelbagai kejadian bencana alam yang berlaku di lebuhraya kebelakangan ini.

Usaha tindakan pantas ini dapat dilaksanakan dengan adanya Bilik Gerakan Bencana LLM yang mengkoordinasi penyaluran maklumat situasi di lebuhraya bersama agensi-agensi lain seperti Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Majlis Keselamatan Negara (MKN), syarikat konsesi lebuhraya dan juga Jabatan Kerja Raya (JKR).

Delegasi turut dibawa melawat Pusat Pengurusan Trafik (TMC) LLM yang beroperasi 24 jam sehari memantau semua lebuhraya di seluruh Semenanjung Malaysia sepanjang 2,064 kilometer. Penyaluran maklumat terkini dari TMC ini kepada pengguna lebuhraya amat membantu terutamanya sewaktu kejadian bencana alam di lebuhraya pada ketika ini.

Menteri Kerja Raya melahirkan rasa kagum terhadap operasi TMC dan Bilik Gerakan Bencana LLM dalam memastikan aliran trafik lebuhraya lancar dan paling utama adalah keselamatan dan keselesaan pengguna lebuhraya sentiasa diberi perhatian. Turut hadir dalam lawatan ialah Ketua Setiausaha KKR, YBhg. Dato’ Wira Wan Ahmad Uzir bin Hj. Wan Sulaiman.

 

1

KUALA LUMPUR, 20 DISEMBER 2022– Kementerian Kerja Raya (KKR) telah menganjurkan Sambutan Hari Profesion Teknikal Negara Tahun (HPTN) 2022 yang bermula dari 19 hingga 21 Disember 2022 bertempat di Dewan Tan Sri Mahfoz Khalid, Kuala Lumpur. HPTN 2022 telah disempurnakan perasmiannya oleh YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi, Menteri Kerja Raya Malaysia pada 20 Disember 2022.

“Mengungguli Teknologi Melonjak Pembangunan” adalah tema sambutan HPTN tahun ini. Tema ini menjadi pilihan kerana dengan mengambilkira transformasi penggunaan teknologi terkini khususnya di dalam bidang teknikal, di samping menggalakkan golongan muda untuk menceburi profesion teknikal. Penguasaan teknologi menjadi pemangkin kepada pembangunan dan modenisasi sesebuah negara.

Golongan muda pula adalah pewaris untuk menerajui negara di masa hadapan. Oleh itu adalah amat penting untuk kita memberi pendedahan berkaitan profesion teknikal kepada anak-anak muda demi meneruskan legasi dalam landskap pembangunan negara. Lantas, menjadikan Malaysia sebuah negara yang berdaya maju dan membangun secara mapan dalam era Revolusi Industri 4.0.

Pelbagai aktiviti telah disusun sempena Sambutan HPTN 2022 antaranya Legasi Infrastruktur 150 tahun Agensi Teknikal Negara, Pertandingan STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik), Pertandingan eSukan (FIFA Sports), Larian Jurutera dengan kerjasama Lembaga Jurutera Malaysia, Pertandingan Fotografi, Kempen Kesihatan iaitu Derma Darah dan juga Pemeriksaan Kesihatan dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia.

Selain itu, sebanyak 36 pepamer teknikal dari pelbagai disiplin kejuruteraan Sambutan HPTN turut dibantu oleh rakan strategik yang terdiri daripada beberapa Kementerian, agensi – agensi kerajaan, syarikat swasta, IPTA, IPTS dan juga selebriti teknikal yang turut sama menyumbang bakti dalam menjayakan sambutan HPTN 2022.