Langkau ke kandungan utama
0

Townhall Rakyat Sinar Harian Bersama Menteri Kerja Raya

Shah Alam, 29 November 2023 – Telah berlangsung sesi Townhall Rakyat Sinar Harian Bersama Menteri Kerja Raya (KKR), YB Dato Seri Alexander Nanta Linggi di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf, Shah Alam. Antara tekad yang ditekankan oleh YB Menteri Kerja Raya adalah fokus beliau secara keseluruhan untuk menangani infrastruktur jalan raya Malaysia.

Turut hadir sama ialah YBhg. Datuk Seri Hj Hasnol Zam Zam, Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya, Timbalan Ketua Setiausaha Pengurusan KKR, YBrs. Tuan Mohd Sakeri Abdul Kadir, Timbalan Ketua Setiausaha Dasar dan Pembangunan KKR, YBhg. Datuk Zahrul Hakim Abdullah, Ketua Pengarah Kerja Raya, YBhg Dato' Ir Ahmad Redza Ghulam Rasool serta Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia, YBrs. Tuan Sazali Harun.

Antara perkara-perkara yang diketengahkan dalam sesi Townhall ini adalah Jalan Raya tanggungjawab bersama, MyJalan merupakan aplikasi aduan yang memudahkan pengguna dan penunggang motosikal sentiasa menjadi keutamaan. YB Menteri Kerja Raya juga berkesempatan menjawab soalan-soalan daripada penonton mengenai pemantauan Jabatan Kerja Raya (JKR) terhadap kualiti jalan yang diturap.

YB Menteri Kerja Raya menerangkan bahawa Konsep Kempen MyJalan ini bahawa pemahaman tanggungjawab kita untuk menjaga harta bersama. Jalan raya bukan hanya diletakkan di bawah JKR sahaja. Punca utama berlaku kerosakan jalan terutamanya jalan berlubang disebabkan kenderaan yang membawa muatan lebih.

KKR melalui JKR sedang mempergiatkan pembinaan tempat berteduh untuk penunggang motosikal dibina di lebuh raya seluruh negara di bawah Inisiatif Bitara Malaysia Madani: Kementerian Kerja Raya demi keselamatan pengguna-pengguna jalan raya. Pada masa hadapan, dicadangkan untuk meletakkan syarat wajib untuk membina lorong motosikal bagi setiap pembinaan lebuh raya baharu, walaupun ia akan memberi implikasi yang besar terhadap kos, tetapi isu nyawa dan keselamatan harus dititikberatkan.

KKR sentiasa cakna akan keperluan semasa pengguna jalan raya dan mengambil segenap inisiatif dalam memastikan bahawa keselamatan dan keselesaan sentiasa diutamakan.

 

Tarikh Dan Waktu Acara