Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Penganjuran Program Highway Concession Conference (HCC) 2019

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Isnin, 15 Julai 2019 - 9:00am
Sumber: 

Penganjuran Program Highway Concession Conference (HCC) 2019

PULAU PINANG, 15 Julai 2019 - Persidangan Konsesi Lebuhraya (Highway Consession Conference, HCC) 2019 telah berjaya menarik minat 300 penyertaan daripada pemain industri lebuhraya dari dalam dan luar negara. Persidangan ini bertujuan untuk berkongsi aspirasi, pengalaman dan idea terhadap isu serta cabaran semasa yang dihadapi dalam industri lebuh raya bertol di Malaysia terutamanya berkaitan dengan aspek kewangan, operasi dan penyenggaraan lebuh raya.

Bertemakan “Enhancing Users Satisfaction Through Innovation and Financial re-Engineering”, persidangan ini bertepatan dengan usaha Kerajaan dan syarikat konsesi lebuh raya dalam memberikan kepuasan dan keselesaan pemanduan maksima kepada para pengguna lebuhraya.

Selain itu, persidangan ini juga memberi peluang kepada peserta untuk mempelajari teknologi dan kaedah terkini dalam penyenggaraan lebuh raya bertol, penggunaan bahan-bahan baharu dalam pembinaan lebuh raya dan reka bentuk inovatif lebuh raya.

Program HCC 2019 yang berlangsung daripada 15 hingga 17 Julai 2019 bertempat di Hotel Lexis Suite, Pulau Pinang telah dirasmikan oleh YB Tuan Baru Bian, Menteri Kerja Raya pada hari ini. Persidangan ini merupakan anjuran kali kedua Kementerian Kerja Raya (KKR), Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), dengan kerjasama Persatuan Syarikat Konsesi Lebuhraya Malaysia (PSKLM).

Pada persidangan ini, LLM juga telah memberi pengiktirafan dan penganugerahan kepada penggiat industri lebuh raya bertol di Malaysia yang telah melaksanakan projek-projek pendigitalan lebuh raya yang lebih inovatif menerusi penyampaian Anugerah Highway Digitalization Excellence Award (HDEA). Tiga kriteria yang diambil kira dalam penilaian Anugerah HDEA ialah kebolehcapaian, keselamatan dan keselesaan pengguna lebuh raya bertol.

YB Menteri Kerja Raya dalam ucapannya berharap agar pemain industri lebuh raya akan terus menyokong serta melibatkan diri dalam seminar atau persidangan seumpama ini serta mendapat inspirasi untuk mengorak langkah dengan lebih maju bagi menjamin infrastruktur dan pengangkutan jalan yang terbaik.

Turut hadir dalam persidangan ini adalah Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar dan Pembangunan) YBhg. Dato' Abdul Razak Bin Jaafar, Ketua Pengarah Kerja Raya YBhg. Dato' Ir. Dr. Meor Abdul Aziz bin Hj. Osman, Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia YBhg. Dato’ Sr. Aziz bin Abdullah dan Ketua Pengarah Eksekutif CIDB YBhg. Dato' Ir. Ahmad 'Asri Abdul Hamid.

Tags: 
#kkr #jkr #llm #cidb #psklm #kcc2019 #hdea #infrarakyat #infrastruktur #persidangankonsesi
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources