Langkau ke kandungan utama
0

Amanat Awal Tahun 2023 Menteri Kerja Raya

KUALA LUMPUR, 10 JANUARI 2023 - Majlis Amanat Tahun Baharu 2023 Menteri Kerja Raya bersama warga Kerja Raya telah diadakan bertempat di Dewan Tan Sri Mahfoz Khalid, Kompleks Kerja Raya bersempena Perhimpunan Bulanan Kementerian Kerja Raya (KKR).

YB Dato Sri Alexander Nanta Linggi berbesar hati bertemu dengan semua Warga Kerja Raya buat pertama kalinya dan telah menyampaikan beberapa amanat sebagai panduan pembuka tirai awal tahun.

Rentetan daripada tinjauan di beberapa lokasi yang terlibat dalam bencana Monsun Timur Laut (MTL) baru-baru ini, beliau meminta warga memberikan komitmen padu dalam agenda membaik pulih aset yang terjejas akibat bencana alam terutamanya yang melibatkan infrastruktur jalan raya.

Katanya lagi, KKR akan terus mengambil inisiatif yang selari dengan hasrat Kerajaan untuk mengimbangi pertumbuhan dgn konsolidasi fiskal yang mempunyai impak secara langsung kepada rakyat, penggiat industri dan pembangunan sektor pembinaan itu sendiri bagi menghadapi cabaran ketidaktentuan ekonomi global.

Beliau turut menyeru penjawat awam supaya bekerjasama dengan kepimpinan Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri YAB Datuk Seri Anwar Bin Ibrahim yang meletakkan komitmen tinggi bagi memantapkan elemen integriti dalam pentadbirannya, menghentikan budaya lama seperti meluluskan projek tanpa tender serta kebocoran dan ketirisan yang berleluasa.

Antara intipati lain yang diselitkan di dalam amanat sebentar tadi ialah Pelaksanaan Projek Lebuhraya Pan Borneo dan Sarawak-Sabah Link Road yang diteruskan, Pelan Strategik Pendigitalan KKR, mengkaji gaji permulaan para jurutera dan halatuju Dasar Pembinaan Negara.

Tarikh Dan Waktu Acara