Langkau ke kandungan utama
0

Yang Di-Pertuan Agong Mencemar Duli Berangkat Melawat Tapak Pameran Projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak

Telok Melano, Sarawak, 13 September 2023 – Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah berkenan mencemar duli berangkat ke tapak pameran Projek Lebuhraya Pan Borneo (LPB) Sarawak di Telok Melano, Sarawak. Lawatan tersebut adalah sebahagian daripada Program Kembara Kenali Borneo yang telah bermula dari Tawau, Sabah dan berakhir di Telok Melano, Sarawak.

Berangkat sama ke Kosong Kilometer Lebuhraya Pan Borneo Sarawak di Pantai Telok Melano adalah paduka anakanda KDYMM Pemangku Raja Pahang Tengku Mahkota Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah, YAM Tengku Panglima Raja Kolonel Tengku Amir Nasser Ibrahim Shah dan YAM Tengku Panglima Perang Tengku Ahmad Ismail Mu'adzam Shah.

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong turut berkenan mendengar sembah taklimat oleh Pengarah Kerja Raya Sarawak, YBrs. Ir. Ts. Richard Anak Tajan berhubung latar belakang dan status semasa pelaksanaan Projek LPB Sarawak. Turut hadir bersama-sama Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar dan Pembangunan) Kementerian Kerja Raya Malaysia, YBhg. Dato Zahrul Hakim Bin Abdullah, Ketua Menteri Sarawak, YAB Datuk Patinggi Tan Sri Haji Abang Johari Tun Haji Abang Openg dan beberapa wakil rakyat tempatan yang lain.

Yang di-Pertuan Agong menzahirkan rasa puas hati baginda terhadap kemajuan projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak yang kini telah siap 97%. Baginda juga telah memandu sendiri menyelusuri lebuhraya pertama Sarawak ini dari Utara sehingga ke Selatan Bumi Kenyalang.

Sesungguhnya keberangkatan julung kali Yang di-Pertuan Agong telah menunjukkan keprihatinan baginda dalam usaha Kerajaan menambahbaik infrastruktur jaringan jalan raya di Sarawak yang merupakan pemangkin pembangunan sosio-ekonomi dan perindustrian serta menambahbaik keselesaan dan keselamatan pengguna jalan raya khususnya.

Kementerian Kerja Raya Malaysia, Kementerian Pembangunan Infrastruktur Dan Pelabuhan Sarawak serta JKR Sarawak menjunjung kasih di atas kesudian KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan paduka anakanda baginda mengunjungi tapak pameran Projek LPB Sarawak di Telok Melano, Sarawak pada hari ini.

Daulat Tuanku!

Tarikh Dan Waktu Acara