Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Sesi Libat Urus Penggiat Industri Pembinaan Bersama YB Menteri Kanan Kerja Raya Dan YB Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi)

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Berita untuk bahagian: 
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 22 September 2020 - 11:00am
Sumber: 

KUALA LUMPUR, 22 SEPTEMBER 2020 - Satu sesi Libat Urus Penggiat Industri Pembinaan bersama YB Dato’ Sri Haji Fadillah bin Haji Yusof, Menteri Kanan Kerja Raya dan YB Dato’ Sri Mustapa Mohamed, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) telah diadakan di Kompleks Kerja Raya, Kementerian Kerja Raya Malaysia.

Tujuan sesi libat urus kali ini adalah untuk mendapatkan pandangan, cadangan dan maklumbalas mengenai impak Pandemik COVID-19 terhadap industri pembinaan. Pada suku pertama tahun 2020, telah berlaku penurunan sebanyak 4.5% sumbangan sektor pembinaan kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK). Pada suku tahun kedua, sumbangan sektor ini telah menyusut kepada 3.1%.

Hasil daripada sesi libat urus ini akan dijadikan input oleh Kementerian Kerja Raya dan Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) untuk perhatian dan pertimbangan selanjutnya.

Industri pembinaan Malaysia turut mengalami kerugian bernilai RM11.6 billion pada fasa pertama dan fasa kedua semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mulai 18 Mac hingga 14 April 2020.  Namun begitu, nilai kerugian ini menurun kepada RM6.9 bilion setelah 13 sub sektor industri pembinaan dibuka pada 15 April 2020.

Tags: 
#infrarakyat #kkr #kdnk #pkp #ekonomi
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources