Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Bicara Politikonomi RTM - Cabaran Sektor Pembinaan: Normal Baharu Mendepani Covid-19

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Rabu, 29 April 2020 - 8:30pm
Sumber: 

Bicara Politikonomi RTM - Cabaran Sektor Pembinaan: Normal Baharu Mendepani Covid-19

KUALA LUMPUR, 29 APRIL 2020 - Penggiat industri pembinaan mempunyai tanggungjawab penting dalam memastikan semua SOP berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dipatuhi bagi menjamin keselamatan pekerja dan mengelak penularan jangkitan COVID-19 di tapak pembinaan serta kawasan persekitarannya.

Perkara ini ditegaskan Menteri Kanan Kerja Raya, YB Dato’ Sri Haji Fadillah Yusof sewaktu menjadi tetamu rancangan Bicara Politikonomi yang disiarkan secara langsung selama sejam di rangkaian TV1 RTM bermula jam 9 malam.

Slot yang bertajuk “Cabaran Sektor Pembinaan Norma Baharu Mendepani COVID-19” ini mengupas langkah-langkah yang perlu dipatuhi semua rantaian yang terlibat dalam sektor pembinaan. Antara SOP yang perlu dipatuhi oleh setiap projek pembinaan termasuk, memastikan semua pekerja warga asing menjalani ujian saringan COVID-19 dan disahkan bebas dari jangkitan sebelum boleh mula bekerja. Semua pekerja terbabit perlu diperiksa dan direkodkan suhu mereka sebelum masuk ke tapak pembinaan setiap hari, dan apa juga gejala yang dikesan menerusi saringan harian yang dibuat perlu dilaporkan kepada Pejabat Kesihatan berdekatan untuk tindakan lanjut.

Tags: 
#kkr #jkr #cidb #rtm #tv1 #bicarapolitikonomi #sop #pkp #normabaharu #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources