Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Amalan Terbaik SOP Mampu Menghalang Penularan Covid-19 Di Tapak Pembinaan

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Rabu, 3 Jun 2020 - 9:00am
Sumber: 

Amalan Terbaik SOP Mampu Menghalang Penularan Covid-19 Di Tapak Pembinaan

KOTA KEMUNING, 3 JUN 2020 - Amalan terbaik Prosedur Operasi Standard (SOP) mampu menghalang penularan wabak COVID-19 di tapak pembinaan dan akan membolehkan projek-projek pembinaan diteruskan bagi memangkin pembangunan ekonomi negara. Ini penting memandangkan sumbangan besar sektor pembinaan yang mencatatkan purata nilai projek sebanyak RM140 billion setahun. Ia juga mempunyai nilai gandaan (multiplier effect) sebanyak 2 kali ganda.

Justeru, bagi meninjau amalan pematuhan SOP berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) oleh penggiat industri pembinaan di tapak pembinaan satu lawatan ke Tapak Projek Pembangunan Bercampur TwentyFive Seven di Kota Kemuning telah diadakan. Lawatan ini diketuai YB Dato’ Sri Haji Fadillah Haji Yusof Menteri Kanan Kerja Raya dan hasilnya mendapati pemaju projek, serta kontraktor mempunyai keupayaan untuk mematuhi SOP, dan melaksanakan projek secara norma baru. Antara inisiatif yang diambil adalah membangunkan aplikasi khas bagi merekodkan kehadiran serta status kesihatan pekerja dan mengesan pergerakan pekerja supaya tidak melepasi kawasan projek semasa waktu bekerja. Selain itu, kontraktor tersebut juga mengasingkan tempat rehat bagi pekerja mengikut bidang di aras berlainan di tapak pembinaan untuk memastikan penjarakan sosial pada waktu rehat.

Dari 20 April sehingga 2 Jun 2020, Lembaga Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) telah memeriksa sebanyak 6,363 tapak pembinaan seluruh negara. Dari jumlah tersebut, sebanyak 1,398 (22%) telah mula beroperasi, manakala 4,965 (78%) belum beroperasi. Dari sejumlah 1,398 tapak yang telah beroperasi, sebanyak 1,118 (80%) didapati mematuhi SOP, sementara 272 (19%) didapati tidak patuh dan diberi amaran, dan 8 (1%) tapak pembinaan telah diarah tutup.

Hadir sama dalam lawatan pada hari ini adalah, Ketua Setiausaha, Kementerian Kerja Raya Malaysia, Dato’ Dr. Syed Omar Sharifuddin Bin Syed Ikhsan; Ketua Eksekutif, CIDB Malaysia, Datuk Ir. Ahmad ‘Asri Bin Abdul Hamid; Timbalan Ketua Eksekutif, CIDB Malaysia, Datuk Ir. Elias Ismail; Pengarah Urusan, Gamuda Engineering, Dato’ Ubull Din Om; Pengarah Kumpulan Eksekutif, Gamuda Berhad, Dato’ Haji Azmi Bin Mat Nor dan Pengarah Eksekutif, Gamuda Land, Dato’ Haji Abdul Sahak Bin Safi.

Tags: 
#kkr #jkr #cidb #twentyfiveseven #gamuda #sop #pkp #normabaru #kotakemuning #lawatantapakprojek #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources