Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Sambutan Hari Integriti KKR – Mengukuhkan Imej Kementerian

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Rabu, 13 November 2019 - 9:00am
Sumber: 

Sambutan Hari Integriti KKR – Mengukuhkan Imej Kementerian

KUALA LUMPUR, 13 NOVEMBER 2019 - Majlis Sambutan Hari Integriti 2019 peringkat Kementerian Kerja Raya telah diadakan dengan tema “Integriti Utuh, KKR Teguh” membawa maksud nilai-nilai integriti yang utuh perlu ada dan tersemat dalam diri setiap warga KKR demi keteguhan mempertahankan imej Kementerian.

Sambutan Hari Integriti Kebangsaan diraikan pada setiap 5 November dan mula diperkenalkan pada tahun 2005. Kerajaan Persekutuan juga telah menubuhkan Pusat Governans, Integriti dan Anti Rasuah (GIACC) dan pengenalan Pelan AntiRasuah Nasional (NACP: 2019-2023) untuk mencapai aspirasi supaya ‘Malaysia dikenali kerana integriti dan bukannya rasuah’.

Program ini telah dianjurkan Unit Integriti, KKR dan dirasmikan oleh Menteri Kerja Raya, YB Tuan Baru Bian yang turut melancarkan Polisi Tiada Hadiah (No Gift Policy) di peringkat Kementerian. Menerusi polisi ini, warga Kementerian tidak dibenarkan menerima sebarang bentuk hadiah atau sumbangan daripada pihak pelanggan dan mana-mana pihak yang mempunyai urusan rasmi dengan Kementerian. Ini sebagai langkah pencegahan untuk mengukuhkan integriti serta profesionalisme warga Kementerian daripada terjebak dengan perlakuan rasuah, penyelewengan serta penyalahgunaan kuasa.

Penubuhan Unit Integriti di peringkat Kementerian yang diketuai oleh Pegawai Kanan SPRM dan penempatan Pegawai SPRM di Pejabat Anggota Pentadbiran mencerminkan inisiatif pengukuhan governans di KKR. Ia penting sebagai mekanisme kawalan dalaman untuk memastikan pengurusan pentadbiran Kementerian bebas daripada perlakuan rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan dan memperkukuhkan integriti.

Tags: 
#kkr #sprm #integriti #hariintegritikkr #integritiutuh #kkrteguh #nogiftpolicy
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources