Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Kuarters Pekerja Berpusat (CLQ) Menawarkan Pelbagai Kemudahan

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 24 September 2019 - 9:00am
Sumber: 

Kuarters Pekerja Berpusat (CLQ) Menawarkan Pelbagai Kemudahan

SHAH ALAM, 24 SEPTEMBER 2019 – Menteri Kerja Raya, YB Tuan Baru Bian hadir melakukan lawatan kerja ke Kuarters Pekerja Berpusat atau lebih dikenali sebagai Centralised Labour Quarters atau CLQ.

Pusat penempatan berkenaan dibina atas tapak seluas 2.02 hektar dan mempunyai enam blok bangunan yang mengandungi 144 bilik asrama yang boleh disewa oleh syarikat pembinaan di sekitar Lembah Klang.

Kuarters ini boleh memuatkan 864 pekerja pada satu masa dan dilengkapi pelbagai kemudahan seperti sistem kad akses, kedai runcit, surau, dapur, kafe, tempat rekreasi serta fasiliti perubatan setaraf dengan CLQ di negara maju lain. CLAB CLQ V menyediakan pelbagai kemudahan dengan sewa bulanan bermula RM150 sebulan kepada setiap pekerja.

CLQ adalah titik permulaan dalam mentransformasikan industri pembinaan negara ke arah yang lebih berkualiti, selamat dan produktif. Syarikat pembinaan di negara ini digalakkan membina Penempatan Pekerja Berpusat (CLQ) masing-masing bagi memastikan pekerja dapat menikmati kemudahan standard seperti yang ditetapkan.

Menerusi Program Transformasi Industri Pembinaan (CITP) satu lagi inisiatif diperkenalkan iaitu pindaan kepada Akta 446 (Akta Standard Minimum Perumahan dan Kemudahan Pekerja 1990) bagi memasukkan standard minimum penempatan pekerja industri binaan.

Turut hadir ialah Ybhg. Dato' Dr. Syed Omar Sharifuddin Syed Ikhsan, Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya bersama Ybhg. Dato' Dr. Ong Gua Pak, Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan), Kementerian Kerja Raya.

Tags: 
#kkr #cidb #clab #clq #citp #shahalam #selangor #transformasi #infrarakyat #infrastruktur #lawatankerja
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources