Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Jelajah TVET Pembinaan – Edisi Terengganu & Pertandingan WSMB Akhir 2019

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Sabtu, 19 Oktober 2019 - 9:00am

Jelajah TVET Pembinaan – Edisi Terengganu & Pertandingan WSMB Akhir 2019

KUALA BERANG, TERENGGANU, 19 OKTOBER 2019 - Pembangunan modal insan adalah sumber penting dalam memacu dan mengekalkan pembangunan negara. Pendidikan, Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) kini menjadi salah satu pemacu utama dalam usaha Kerajaan untuk melahirkan tenaga kerja tempatan berkemahiran tinggi.

Ini selaras dengan pembentangan Belanjawan 2020 yang akan memperkenalkan program #WatanKerja (Locals@Work) sebagai insentif yang dapat mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing berkemahiran rendah.

Justeru, Kementerian Kerja Raya (KKR) menerusi Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) dan Akademi Binaan Malaysia (ABM) Wilayah Timur mengambil inisiatif dengan menganjurkan Jelajah TVET Pembinaan Edisi Terengganu dan Pertandingan WorldSkills Malaysia Belia (WSMB) 2019 Peringkat Akhir bertempat di ABM Wilayah Timur. Majlis perasmiannya telah disempurnakan oleh Menteri Kerja Raya, YB Baru Bian.

Siri program Jelajah TVET Pembinaan Edisi Terengganu ini bertujuan mempromosikan program-program dalam bidang TVET, melengkapkan dan melahirkan lebih banyak tenaga mahir tempatan, khususnya dalam kalangan belia dari luar bandar serta memenuhi keperluan pasaran kerja semasa, sekaligus dapat mengurangkan kebergantungan negara terhadap pekerja-pekerja asing.

Secara keseluruhannya lebih daripada lebih 250 ribu belia dan personel binaan di seluruh negara telah menerima manfaat daripada program latihan yang dilaksanakan oleh CIDB ini. Daripada jumlah tersebut, seramai 11,472 belia dan 26,688 personel binaan telah dilatih di ABM Wilayah Timur.

WSMB 2019 pula merupakan acara tahunan yang dianjurkan oleh KKR bersama Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia (KSM) sejak tahun 2010. Pertandingan kemahiran ini bertujuan mencungkil dan menggilap bakat kemahiran belia untuk pertandingan kemahiran peringkat antarabangsa khususnya Pertandingan Kemahiran ASEAN (ASEAN Skills Competition – ASC), World Skills Asia (WSA) dan Pertandingan Kemahiran Sedunia (World Skills Competition – WSC).

KKR merupakan urusetia bagi 12 bidang kemahiran sektor pembinaan iaitu welding, electrical installations, plumbing & heating, bricklaying, painting & decorating, joinery, wall & floor tiling, refrigeration & air conditioning, mechanical engineering (CAD), landscape gardening, plastering & drywall systems dan carpentry.

Pertandingan ini dibuka kepada belia berusia 18 hingga 21 tahun dan ianya terbahagi kepada dua peringkat iaitu pra-kelayakan dan akhir. Tahun ini, peringkat pra-kelayakan telah diadakan pada bulan April yang lalu dan melibatkan seramai 360 orang peserta. Daripada jumlah tersebut, hanya 134 orang sahaja yang terpilih ke peringkat akhir yang mana peserta yang terbaik dalam setiap bidang kemahiran akan dipilih untuk mewakili Negara di peringkat ASEAN dan seterusnya peringkat dunia.

Tags: 
#kkr #cidb #abm #ksm #tvet #wsmb #asc #wsc #sirijelajahtvet #infrarakyat
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources