Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

YB Baru Bian Mengetuai Delegasi Malaysia Ke 26th World Road Congress Di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu.

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Khamis, 10 Oktober 2019 - 9:00am
Sumber: 

YB Baru Bian Mengetuai Delegasi Malaysia Ke 26th World Road Congress Di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu.

ABU DHABI, EMIRIAH ARAB BERSATU, 10 OKTOBER 2019 - YB Baru Bian, Menteri Kerja Raya Malaysia telah mengetuai delegasi Malaysia ke 26th World Road Congress yang berlangsung dari 6 hingga 10 Oktober 2019 di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu. Program ini merupakan anjuran bersama World Road Association (PIARC) dan Jabatan Pengangkutan Abu Dhabi. Program ini turut disertai oleh delegasi daripada 144 negara dan sekurang-kurangnya 40 orang menteri turut menghadirinya.

YB Baru Bian turut menyertai Sesi Bersama Menteri yang bertajuk Artificial Intelligence For Future Road Development di mana beliau berkongsi tiga trend semasa yang semakin meningkat di Malaysia iaitu pergerakan kenderaan yang tinggi, peningkatan dalam pemilikan kenderaan dan peningkatan dalam perkongsian kenderaan. Kajian telah menunjukkan kekerapan rakyat Malaysia memperuntukan masa perjalanan setiap hari cenderung untuk meningkat daripada 40 juta kali perjalanan setiap hari pada tahun 2010 kepada anggaran 131 juta kali perjalanan setiap hari pada tahun 2030. Selain itu juga anggaran pemilikan kenderaan juga dijangka meningkat dari 25 juta pemilikan pada tahun 2015 kepada 31 juta pemilikan pada tahun 2030 seiring dengan perkembangan teknologi terkini dan peningkatan pengguna yang berkongsi kenderaan.

Kesan daripada kesemua peningkatan ini akan menyebabkan penggunaan infrastruktur sedia ada semakin tinggi. Walau bagaimanapun, pembinaan jalan raya baharu bukanlah satu-satunya jalan penyelesaian kepada masalah ini, sebaliknya melalui perkongsian maklumat dan pembelajaran dari negara-negara yang mempunyai teknologi yang lebih tinggi, penggunaan teknologi Artificial Intelligence (AI) dilihat dapat membantu menangani permasalahan ini. Sesi ini juga turut mengetengahkan pelbagai peluang dan kaedah penggunaan AI dalam proses pembangunan jalan dan infrastruktur.

Malaysia sedang bergerak ke arah penggunaan teknologi AI. Teknologi yang akan digunakan nanti haruslah mempunyai gangguan yang minimum kepada infrastruktur sedia ada, keupayaan untuk bertahan dalam persekitaran cuaca tempatan dan kos efektif. Kementerian Kerja Raya melalui polisi Pengangkutan Nasional, polisi Pembangunan Jalan Raya dan Sistem Pengangkutan Pintar Malaysia (Intelligent Transport System, ITS) dilihat dapat mengguna pakai teknologi ini bagi mencapai keupayaan pengangkutan pintar yang lancar, pembangunan infrastruktur bebas kesesakan, peningkatan tahap keselamatan serta pengoperasian kenderaan komersial yang lebih cekap. ITS dijangka akan beroperasi secara sepenuhnya pada tahun 2023.

Sebagai langkah permulaan, Malaysia kan mewujudkan Sistem Kawalan Trafik dan sistem Multi Lane Free Flow (MLFF) bagi mengurangkan kesesakan lalulintas dan menggalakkan penggunaan sistem pegangkutan awam. Selain itu juga, penggunaan Weigh In-Motion (WIM) akan turut diperkenalkan oleh kerajaan bagi menghalang dan mengesan kenderaan-kenderaan berat yang lebih muatan daripada menggunakan jalanraya agar kondisi dan keadaan jalan raya dapat dipelihara.

Bersempena dengan kongres ini juga, YB Baru Bian turut melawat dan merasmikan Pavilion Malaysia di Abu Dhabi National Exhibition Centre (ADNEC). Pameran ini turut memaparkan pelbagai industri pembinaan daripada Malaysia antaranya dalam bidang perundingan, penyelenggaraan dan pembangunan.

Sepanjang berlangsungnya kongres lima hari ini, YB Baru Bian juga terlibat dalam pelbagai lawatan teknikal dan mesyuarat dua hala. Kongres pada kali ini turut membincangkan Sistem Pengangkutan Pintar, Perubahan Iklim Industri, Penggunaan Building Information Modelling (BIM) untuk Lebuhraya, Kegagalan Infrastruktur Luar Jangka, Sistem Automated Vehicles dan Pembiayaan Inovatif.

Tags: 
#kkr #uae #abudhabi #worldroadcongress #wrc #piarc #its #mlff #wim #adnec #bim #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources