Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Perasmian Jajaran Jalan Persekutuan Di Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Khamis, 26 September 2019 - 2:30pm

Perasmian Jajaran Jalan Persekutuan Di Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang

PENGERANG, JOHOR, 26 SEPTEMBER 2019 - Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Kerja Raya (KKR) terus giat melaksanakan projek-projek pembangunan infrastruktur Negara. Jajaran Jalan Persekutuan di Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang (PIPC) di Negeri Johor adalah antara jalan baharu yang dibangunkan.

Jajaran jalan di PIPC telah mula dibina pada bulan Jun 2016 dan telah siap pada September 2019. Projek ini menelan kos sebanyak RM1.139 bilion (kos keseluruhan) dan diselia oleh Pasukan Projek Khas PIPC Jabatan Kerja Raya Malaysia. Skop yang terlibat adalah membina jalan baharu empat (4) lorong dua (2) hala bagi empat pakej meliputi jajaran jalan sepanjang 23.8km termasuk pengambilan tanah (PBT).

Perasmian pembukaannya telah disempurnakan secara bersama oleh YB Tuan Baru Bian, Menteri Kerja Raya dan YAB Dato’ Dr. Sahruddin Bin Jamal, Menteri Besar Johor. Jajaran jalan di sepanjang PIPC merupakan sebahagian daripada komitmen Kerajaan untuk menyediakan infrastruktur sokongan bermutu tinggi di Negeri Johor. Pembinaan jajaran ini dapat mengurangkan kesesakan trafik di Jalan Persekutuan sedia ada terutamanya pada waktu puncak.

Pada masa yang sama projek ini juga akan menjana perkembangan pesat kepada pembangunan sosio ekonomi di kawasan sekitar khususnya kepada sektor industri pemprosesan minyak, industri pelancongan dan industri kecil sederhana.

Tags: 
#kkr #jkr #llm #pipc #pengerang #johor #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources