Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Pembukaan Jajaran Seksyen 9 & 10 Dari Persimpangan Kg. Lekir Ke Persimpangan Beruas Di Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE)

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Isnin, 23 September 2019 - 9:00am

Pembukaan Jajaran Seksyen 9 & 10 Dari Persimpangan Kg. Lekir Ke Persimpangan Beruas Di Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE)

LEKIR, PERAK, 23 SEPTEMBER 2019 - Jajaran Seksyen 9 dari Persimpangan Kg. Lekir ke Persimpangan Changkat Chermin dan Seksyen 10 dari Persimpangan Changkat Chermin ke Persimpangan Beruas, Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE) telah dirasmikan hari ini oleh Dato' Dr. Syed Omar Sharifuddin bin Syed Ikhsan, Ketua Setiausaha, Kementerian Kerja Raya Malaysia.

Ini adalah pembukaan jajaran Lebuhraya Persisiran Pantai Barat (WCE) yang kedua setelah pembukaan pertama melibatkan jajaran Seksyen 8 dari Persimpangan Hutan Melintang ke Persimpangan Teluk Intan pada 31 Mei 2019 yang lalu.

Pembukaan jajaran dari Persimpangan Kg. Lekir ke Persimpangan Beruas sepanjang 45 kilometer dengan anggaran kos pembinaan bagi jajaran ini sebanyak RM 917 juta bakal menjadi laluan pintas kepada penduduk tempatan di sekitar Teluk Intan, Kg. Lekir, Sitiawan, Beruas dan Sri Iskandar.

Jajaran bagi Seksyen 9 dan 10 ini, dijangka mampu menjimatkan masa perjalanan selama 30 minit dari Kg Lekir ke Beruas dan sebaliknya. Selain daripada membantu memendekkan masa perjalanan, lebuh raya ini juga dilengkapi kemudahan awam seperti surau dan tandas yang disediakan di setiap plaza tol. Terdapat 5 persimpangan keluar masuk yang terlibat di jajaran ini iaitu Persimpangan Kg. Lekir, Persimpangan Sitiawan, Persimpangan Sitiawan Utara, Persimpangan Changkat Chermin dan Persimpangan Beruas.

Pembukaan Lebuhraya Persisiran Pantai Barat (WCE) apabila siap sepenuhnya dijangka mampu menjadi pemangkin ekonomi, perindustrian, perdagangan, peningkatan nilai hartanah dan membantu meningkatkan potensi pembangunan sepadu di kawasan pesisiran pantai barat Negeri Selangor dan Perak. Jajaran Seksyen 9 dan 10 Lebuhraya Persisiran Pantai Barat (WCE) ini dibuka kepada pengguna jalan raya bermula jam 10.00 malam. Buat masa ini, pengguna tidak akan dikenakan bayaran tol sehingga pihak Kerajaan membuat keputusan berkenaan polisi pengenaan tol serta kadar tol bagi lebuh raya ini.

Tags: 
#kkr #jkr #llm #wce #lekir #perak #seksyen9 #seksyen10 #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources