Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

CIDB Lancar TVET Pembinaan Gesa Belia Sertai Industri Pembinaan

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Sabtu, 21 September 2019 - 9:00am
Sumber: 

CIDB Lancar TVET Pembinaan Gesa Belia Sertai Industri Pembinaan

Kuching, 21 September 2019: Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) hari ini melancarkan TVET Pembinaan sebagai inisiatif menarik lebih ramai belia khususnya yang menetap di luar bandar untuk meminati dan menceburi kerjaya dalam bidang pembinaan.

Pelancaran Program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) berasaskan pembinaan yang disempurnakan oleh Menteri Kerja Raya, YB Tuan Baru Bian itu, akan menjadi pusat setempat kepada para belia di seluruh negara mendapatkan maklumat, kursus dan peluang-peluang kemahiran berkaitan industri pembinaan.

Golongan belia digalakkan untuk mengambil peluang bagi menyertai TVET Pembinaan yang dilihat mempunyai prospek besar disamping akan menjadi gerbang setempat dalam laluan kerjaya dan keusahawanan berkaitan industri pembinaan.

Program ini amat penting terutamanya kepada belia melengkapkan diri dengan ilmu kemahiran untuk mereka terus relevan dalam pasaran kerja yang semakin kompetetif. Ini penting, bagi memastikan survival dan aktiviti ekonomi dalam negara akan dapat diteruskan tanpa perlu bergantung sepenuhnya kepada pekerja asing yang kurang berkemahiran tinggi.

CIDB memperkenalkan TVET Pembinaan kerana dalam Rancangan Malaysia ke-11 (RMK-11) dan Program Transformasi Industri Pembinaan (CITP) menerusi Teras Produktiviti ditekankan bahawa Malaysia bermatlamat untuk menghasilkan modal insan berpengetahuan, berkemahiran dan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

Hadir sama dalam upacara pelancaran TVET Pembinaan yang berlangsung di Pusat Konvensyen CIDB Sarawak (CCCS) ialah, Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) KKR, Dato’ Dr. Ong Gua Pak; Pengurus Besar Kanan, Sektor Personel Binaan CIDB, Megat Kamil Azmi Megat Ruskamarani; Pengarah CIDB Negeri Sarawak, Hj. Mohd Merzan Hashim dan Ketua Pegawai Operasi, Akademi Binaan Malaysia Sarawak, Abdul Rahman Ahmad.

Turut dilancarkan pada majlis yang dihadiri oleh lebih 300 belia tempatan dari Kuching, Sarawak itu ialah, Jelajah TVET Pembinaan yang bermula di Sarawak kemudian Terengganu dan berakhir di Pahang pada tahun ini.

Program Jelajah TVET Pembinaan yang bermula di Kuching, Sarawak ini adalah buat pertama kalinya dianjurkan oleh CIDB dengan kerjasama Kementerian Kerja Raya (KKR). Buat masa ini, belia yang berminat untuk menyertai program TVET Pembinaan akan disalurkan ke pusat-pusat latihan Akademi Binaan Malaysia (ABM) di seluruh negara. Kemudian, akan dipanjangkan ke pusat-pusat TVET lain yang turut menyediakan kursus-kursus berkaitan pembinaan.

Sejak Akademi Binaan Malaysia (ABM) diwujudkan 23 tahun lalu, bilangan belia di Negeri Sarawak yang telah dilatih oleh ABM adalah seramai 7,731 manakala personel binaan adalah seramai 29,973 pelatih. Sepanjang tempoh tersebut, ABM secara keseluruhannya telah melatih seramai 54,831 belia dan melahirkan 200,283 personel binaan di seluruh Malaysia.

Maklumat dan kursus-kursus berkaitan TVET Pembinaan termasuk borang pendaftaran dan jadual Jelajah TVET Pembinaan boleh diperolehi di www.tvetconstruction.my atau www.tvetpembinaan.my

Tags: 
#kkr #cidb #tvet #belia #abm #jelajahTVET #kuching #sarawak #teknikal #vokasional #infrastruktur #infrarakyat
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources