Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Majlis Pecah Tanah Sekolah Daif Sk Bandar Bintangor, Sarawak

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Ahad, 15 September 2019 - 9:00am
Sumber: 

Majlis Pecah Tanah Sekolah Daif Sk Bandar Bintangor, Sarawak

BINTANGOR, SARAWAK, 15 SEPTEMBER 2019 - Hari ini telah berlangsung Majlis Pecah Tanah Sekolah Kebangsaan Bandar Bintangor, Bintangor, Sarawak yang telah disempurnakan oleh Menteri Kerja Raya, Yang Berhormat Tuan Baru Bian. Sekolah Kebangsaan Bandar Bintangor telah terpilih dalam pelaksanaan projek pembangunan semula sekolah daif di bawah peruntukan RM100 juta bagi tahun 2019.

Seperti yang kita sedia maklum, program Sekolah Daif ini merupakan “touch point” kepada rakyat dan diberi penekanan dan perhatian oleh pihak Kerajaan. Ini adalah usaha untuk meningkatkan tahap pendidikan disamping menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada guru - guru dan murid - murid sekolah khususnya.

Kementerian Pendidikan Malaysia telah mendapat kelulusan peruntukan sebanyak RM100 juta untuk pembinaan semula dan menaik taraf 32 buah sekolah daif di negeri Sarawak di bawah Peruntukan Pembangunan (DE) tahun 2019. Selain itu, Kementerian Kewangan Malaysia juga telah bersetuju untuk memperuntukkan sebanyak RM350 juta menggunakan peruntukan RM1 bilion (bayaran balik pinjaman) daripada Kerajaan Negeri Sarawak untuk pelaksanaan Pembangunan Sekolah Daif (Fasa 1) bagi 37 buah sekolah di negeri Sarawak.

Kaedah pembinaan menggunakan teknologi hybrid IBS dan konvensional diaplikasikan dalam pelaksanaan projek ini. Kaedah ini mampu membantu menyiapkan projek dalam tempoh yang lebih singkat kerana komponen binaan dihasilkan dalam persekitaran terkawal, sama ada di tapak atau di luar tapak bina, lebih ringan, mudah dikendalikan dan cepat dipasang.

Projek pembangunan semula sekolah daif bagi Sekolah Kebangsaan Bandar Bintangor ini dijangka siap pada bulan Februari 2020.

Tags: 
#kkr #jkr #kpm #pecahtanah #sekolahdaif #bitangor #sarawak #hybridIBS #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources