Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Menteri Kerja Raya Terima "Afeo Distinguished Honorary Fellow” Dari Presiden Indonesia

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Rabu, 11 September 2019 - 9:00am

Menteri Kerja Raya Terima "Afeo Distinguished Honorary Fellow” Dari Presiden Indonesia

JAKARTA, 11 SEPTEMBER – Menteri Kerja Raya, Yang Berhormat Tuan Baru Bian adalah antara penerima Anugerah "AFEO Distinguished Honorary Fellow” sewaktu Konferensi Organisasi Insinyur Se-ASEAN ke-37 (CAFEO37) yang diadakan di JIExpo Kemayoran Jakarta, Indonesia yang telah dirasmikan oleh Ir. H. Joko Widodo, Presiden Indonesia di Jakarta, Indonesia.

Anugerah ini adalah pengiktirafan terhadap kerja - kerja kejuruteraan dan pembinaan di Malaysia. Anugerah ini relevan dengan Kementerian Kerja Raya Malaysia sebagai sebuah badan teknikal negara yang menyumbang ke arah pembangunan infrastruktur yang menjadi pemangkin ekonomi negara. Turut menerima anugerah ini adalah beberapa Menteri dari negara ASEAN seperti Brunei, Kemboja, Myanmar dan Indonesia.

Ir. H. Joko Widodo, Presiden Indonesia pula menerima anugerah “AFEO Distinguished Honorary Patron Award” di majlis tersebut. Pada tahun 2018, Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia telah menerima pengiktirafan yang sama sewaktu CAFEO36 yang diadakan di Singapura.

Pada majlis ini, Yang Berhormat Menteri Kerja Raya telah bertemu dengan Ir H. Joko Widodo, Presiden Indonesia. Menerusi pertemuan tersebut, beliau turut menzahirkan pendapat mengenai pentingnya kerjasama antara kedua-dua negara mengenai pembangunan infrastruktur selaras dengan Pelan Lebuhraya Trans-Borneo.

Yang Berhormat Menteri Kerja Raya turut menyatakan kesediaan Kementerian Kerja Raya untuk memberikan kerjasama yang baik kepada Indonesia untuk pembangunan jajaran Trans-Borneo yang menghubungkan Sabah, Sarawak, Brunei dan Kalimantan.

Yang Berhormat Menteri Kerja Raya menyambut baik visi Indonesia untuk memindahkan Ibu Kota Indonesia ke Kalimantan Timur yang dilihat positif dalam menyumbang kepada rancangan infrastruktur baru untuk pembangunan sosial dan pemangkin ekonomi antaranya perdagangan, pelaburan, perindustrian dan pelancongan di Kepulauan Borneo, khususnya Sarawak dan Sabah. Perkara ini dilihat mampu memberi impak positif dan meningkatkan hubungan baik antara dua negara serantau.

Tags: 
#kkr #jkr #llm #cidb #asean #cafeo37 #afeo #adhf #malaysia #indonesia #jakarta #pengiktirafan #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources