Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Projek Central Spine Road Pakej 5: Raub Ke Bentong, Pahang, Alternatif Atasi Kesesakan Lalulintas

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 3 September 2019 - 9:00am
Sumber: 

Projek Central Spine Road Pakej 5: Raub Ke Bentong, Pahang, Alternatif Atasi Kesesakan Lalulintas

BENTONG, PAHANG, 3 SEPTEMBER – Keselamatan dan keselesaan pengguna jalan raya dari Kuala Krai, Kelantan ke Simpang Pelangai, Pahang terus diberikan perhatian oleh Kerajaan apabila Projek Central Spine Road (CSR) sepanjang 351.3 kilometer dilaksanakan secara berperingkat.

Keutamaan kerajaan pada masa ini ialah untuk melaksanakan tiga pakej daripada enam pakej utama Projek CSR. Pakej tersebut ialah Pakej 3 dari Gua Musang, Kelantan ke Kg. Relong, Kuala Lipis, Pahang sejauh 93.8km atas faktor kawasan kemalangan, Pakej 4 dari Kg. Relong, Kuala Lipis ke Raub, Pahang sejauh 50km atas faktor kesinambungan jajaran dan Pakej 5 dari Raub ke Bentong, Pahang sejauh 54km atas faktor kesesakan lalu lintas.

Lawatan kerja oleh Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Tuan Haji Mohamad Anuar bin Mohd Tahir hari ini memfokuskan status kemajuan projek Pakej 5, jajaran daripada Kg. Asap ke Kg. Sertik dan Bentong Bypass. Skop projek Kg. Asap ke Kg. Sertik dan Bentong Bypass ini melibatkan membina jalan baharu empat lorong dua hala dengan piawaian JKR R5 sepanjang 28.5km.

Bentong Bypass merupakan laluan alternatif Jalan Persekutuan FT08 sedia ada yang dapat memberikan keselesaan kepada pengguna dan mengurangkan kesesakan lalu lintas seterusnya menjimatkan masa perjalanan terutamanya sewaktu musim perayaan. Projek ini juga akan menjadi pemangkin kepada pembangunan infrastruktur dan ekonomi di sepanjang koridor Wilayah Ekonomi Pantai Timur.

Pakej 5 ini bermula pada Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10) dengan kos yang diluluskan sebanyak RM631.98 juta. Pakej 5 dibahagikan kepada tiga (3) Seksyen Pembinaan iaitu Seksyen 5C1, Seksyen 5C2 dan Seskyen 5D yang telah dimulakan secara berperingkat mulai November 2015 dan dijangka siap sepenuhnya dalam tempoh Rancangan Malaysia Kesebelas (RMKe-11) iaitu pada tahun 2020.

Secara keseluruhan, Projek CSR dibahagikan kepada enam (6) pakej utama iaitu:

Pakej 1: Kuala Krai ke Jambatan Sg. Lakit, Kelantan (47km)

Pakej 2: Jambatan Sg. Lakit ke Gua Musang, Kelantan (59km)

Pakej 3: Gua Musang ke Kg. Relong, Kuala Lipis, Pahang (93.8km)

Pakej 4: Kg. Relong, Kuala Lipis ke Raub, Pahang (50km)

Pakej 5: Raub ke Bentong, Pahang (54km)

Pakej 6: Bentong ke Simpang Pelangai, Pahang (47.5km )

Tags: 
#kkr #jkr #llm #cidb #centralspineroad #csr #bentong #pahang #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources