Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Operasi Penguatkuasaan Bersepadu Tapak Bina - CIDB

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 25 Jun 2019 - 10:30am
Sumber: 

PUTRAJAYA, 25 JUN 2019 – Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) telah mengatur satu Operasi Penguatkuasaan Bersepadu (OPB) tapak pembinaan yang turut disertai Menteri Kerja Raya, YB Tuan Baru Bian dan Ketua Eksekutif CIDB, YBhg. Dato’ Ir. Ahmad ‘Asri Abdul Hamid. Operasi ini dilakukan di satu lokasi tapak pembinaan bertempat di Presint 12, Putrajaya.

Objektif OPB ini dijalankan adalah bertujuan untuk membuat pemantauan dan penguatkuasaan terhadap Akta dan Peraturan yang berkaitan dalam industri pembinaan negara di tapak bina terutamanya Akta 520 CIDB. Antara skop OPB kali ini meliputi Pendaftaran Kontraktor (Seksyen 25), Pendaftaran Personel Binaan (Seksyen 33), Akreditasi Personel Binaan (Seksyen 33A), Bahan Binaan (Seksyen 33C (1) dan Pengistiharan Projek (Seksyen 34).

Agensi dan organisasi yang turut serta dalam OPB ini ialah CIDB Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Ibu Pejabat, Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH), Jabatan Alam Sekitar (JAS), Jabatan Kesihatan, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), Perbadanan Putrajaya dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan keseluruhan anggota seramai 118 orang.

Untuk rekod, sepanjang tahun 2018, sebanyak 30 OPB telah dilaksanakan CIDB dan seramai 40,111 orang pekerja asing telah diperiksa. Daripada jumlah tersebut didapati seramai 16,748 orang tidak berdaftar dengan CIDB. Dengan adanya penguatkuasaan berterusan seperti OPB ini, isu pematuhan keselamatan tapak bina akan terus diberi perhatian serius oleh KKR dan CIDB selaku organisasi kawalselia pembangunan infrastruktur negara.

Tags: 
#infrarakyat #kkr #cidb #dosh #jas #pdrm #rela
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources