Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

MoU Tingkat Keselamatan Operasi Dan Penyenggaraan Lebuhraya

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 18 Jun 2019 - 2:30pm
Sumber: 

MoU Tingkat Keselamatan Operasi Dan Penyenggaraan Lebuhraya

KUALA LUMPUR, 18 JUN 2019 – Keselamatan pengguna lebuhraya terus diberi perhatian melalui satu Perjanjian Memorandum Persefahaman (MoU) antara tiga pihak iaitu Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) dan UEM Edgenta Berhad (UEM Edgenta).

Majlis menandatangani MoU tersebut telah diadakan di UEM Edgenta Learning Centre, Petaling Jaya dan disaksikan oleh YB Tuan Baru Bian, Menteri Kerja Raya. MoU ini selaras dengan hasrat Kementerian Kerja Raya (KKR) untuk mewujudkan piawai keselamatan yang memfokuskan kepada keselamatan pekerja penyenggaraan, kawasan penyenggaraan serta pengguna lebuhraya.

Setiap pihak yang terlibat dalam MoU ini akan menyumbang kepakaran dan kemahiran dari segi operasi penyenggaraan, penguatkuasaan dan latihan yang bakal menghasilkan impak positif kepada masa hadapan standard keselamatan lebuhraya seterusnya menjadi panduan kepada operator penyenggaraan lebuhraya seluruh negara.

Turut dilancarkan pada majlis tersebut adalah kenderaan mekanikal penyenggaraan lebuhraya yang diusahakan oleh Edgenta Infrastructure Services iaitu bahagian yang bertanggungjawab dalam urusan pelaksanaan teknologi penyenggaraan di bawah UEM Edgenta. Antara kenderaan tersebut adalah pemotong rumput dan pembersih jalan mekanikal yang mampu mewujudkan persekitaran kerja yang lebih selamat dan kurang risiko kepada para pekerja dan pengguna lebuhraya.

Tags: 
#kkr #llm #cidb #uemedganta #MoU #piawaikeselamatan #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources