Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Kempen Jom Ubah – Hindar Penggunaan Plastik Sekali Guna Peringkat KKR

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 18 Jun 2019 - 9:00am
Sumber: 

Kempen Jom Ubah – Hindar Penggunaan Plastik Sekali Guna Peringkat KKR

KUALA LUMPUR, 18 JUN 2019 - Kementerian Kerja Raya (KKR) menyokong hasrat menghindari penggunaan plastik sekali guna dengan melancarkan Kempen Jom Ubah sebagai langkah untuk mengurangkan pencemaran alam sekitar. Kempen ini telah dirasmikan oleh YB Tuan Baru Bian, Menteri Kerja Raya bertempat di Kafeteria Aras 4, Kompleks Kerja Raya.

Tujuan utama Kempen Jom Ubah ini diadakan adalah untuk memberi kesedaran dan perubahan minda kepada seluruh warga Kementerian khususnya, mengenai kepentingan bagi mengurangkan penggunaan produk biodegradasi sama ada demi menjaga kesihatan mahupun menjaga alam sekitar.

Kerajaan amat serius dalam usaha menangani isu pencemaran plastik terutamanya plastik sekali guna. YAB Perdana Menteri semasa Mesyuarat Jemaah Menteri pada 18 Julai 2018 telah memberi perhatian serius agar dilaksanakan larangan penggunaan produk-produk plastik sekali guna bermula dengan beg plastik dan straw plastik.

Sehubungan itu, Jemaah Menteri telah meluluskan Malaysia’s Road Map Towards Zero Single-Use Plastics, 2018-2030 pada 10 Oktober 2018 dan menyarankan semua Kementerian termasuklah Kementerian Kerja Raya untuk memainkan peranan antara lain dengan mengadakan kempen-kempen seperti tiada lagi penggunaan produk-produk plastic single-use di pejabat Kerajaan.

Melalui kempen ini semua warga Kementerian digalakkan untuk membawa bekas makanan, sudu, garfu dan penyedut minuman yang boleh diguna semula untuk kegunaan peribadi, menggunakan beg woven atau beg khas yang boleh diguna semula semasa membeli makanan dan minuman di cafeteria, menguar-uarkan amalan terbaik yang dilaksanakan di dalam semua platform komunikasi terutamanya media sosial bagi menjayakan kempen ini dan memberikan penghargaan kepada warga kerja yang komited dalam mengurangkan penggunaan plastik sekali guna.

Tags: 
#kkr #jkr #cidb #llm #jomubah #kempenjomubah2019 #hindargunaplastic #andamampumengubahnya #sayNOtoplastic
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources