Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Pembukaan Jajaran Seksyen 8 WCE Dari Persimpangan Hutan Melintang Ke Teluk Intan Perak

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Jumaat, 31 Mei 2019 - 10:00am
Sumber: 

Pembukaan Jajaran Seksyen 8 WCE Dari Persimpangan Hutan Melintang Ke Teluk Intan Perak

TELUK INTAN, 31 MEI 2019 - Jajaran Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE) Seksyen 8 daripada Persimpangan Hutan Melintang ke Persimpangan Teluk Intan, di Perak dibuka secara rasmi oleh Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Tuan Haji Mohd Anuar Bin Mohd Tahir. Bayaran tol tidak akan dikenakan sehingga pihak Kerajaan membuat keputusan berkenaan polisi pengenaan tol serta kadar tol bagi lebuh raya tersebut.

Pembukaan ini bukan sahaja akan memberi manfaat kepada pengguna, malah bakal memacu aktiviti dan pertumbuhan ekonomi di sekitar kawasan berkenaan. Seksyen 8 ini adalah sebahagian daripada keseluruhan 12 Seksyen Lebuhraya WCE, (7 Seksyen di Selangor dan 5 Seksyen di Perak). Jajaran Seksyen 8 yang direkabentuk sebagai laluan 2 lorong 2 hala sepanjang 18 kilometer bakal menjadi laluan pintasan kepada penduduk tempatan sekitar Sabak Bernam, Selangor, Bagan Datok, Hutan Melintang, Teluk Intan dan Sitiawan, Perak.

Ini berikutan jajaran ini akan dapat memendekkan masa perjalanan dengan anggaran 11 minit berbanding penggunaan laluan FT 005. Selain daripada itu, pengguna disediakan kemudahan awam seperti surau dan bilik air yang terletak bersebelahan Plaza Tol Hutan Melintang dan Plaza Tol Teluk Intan.

Buat masa ini, pembukaan Seksyen 8 ini bersifat setempat iaitu memberi kemudahan kepada penduduk yang tinggal berhampiran lebuhraya WCE Seksyen 8. Namun begitu, apabila siap sepenuhnya nanti, Lebuhraya WCE bakal menjadi satu sistem penyuraian trafik dan menjadi laluan alternatif kepada Lebuhraya Utara Selatan (PLUS), terutama ketika musim perayaan bagi perjalanan dari Lembah Klang menuju ke utara Semenanjung dan sebaliknya.

Tags: 
#kkr #jkr #llm #wce #persisiranpantaibarat #lebuhrayapantaibarat #hutanmelintang #telukintan #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources