Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Perasmian Laluan FT51, Dari Kampung Sawah Liat Ke Kampung Gedang, Negeri Sembilan

Audience based content

X
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Orang Awam
Syarikat Konsesi
Warga KKR
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Khamis, 18 April 2019 - 12:00pm
Sumber: 

Perasmian Laluan FT51, Dari Kampung Sawah Liat Ke Kampung Gedang, Negeri Sembilan

KUALA PILAH, 18 APRIL 2019 - Laluan FT51 dari Kampung Sawah Liat ke Kampung Gedang, Daerah Kuala Pilah telah siap dibina dan merupakan jajaran Jalan Persekutuan di Negeri Sembilan.

Projek ini mula dibina pada 16 November 2015 dan telah siap pada 17 Disember 2018 dan telah dirasmikan oleh Menteri Kerja Raya, YB Tuan Baru Bian hari ini. Projek yang menelan kos sebanyak RM16.8 juta (kos kontrak) ini diselia oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri Sembilan dan direkabentuk oleh Perunding Wan Husin & Associated Sdn. Bhd. Kontraktor utama projek ini adalah Landasan Kapital (M) Sdn. Bhd dimana skop terlibat adalah menaiktaraf jalan sepanjang 1.5 kilometer dengan penambahbaikan selekoh berbahaya, menaiktaraf bahu jalan berturap 2.0 meter dan tidak berturap 1.0 meter, pembinaan dua buah box culvert, pengambilan tanah, pengalihan utiliti dan juga pengalihan sungai.

Projek ini merupakan projek yang diluluskan dalam Rolling Plan 4 (2015), Rancangan Malaysia Ke-10 (RMKe-10). Jajaran jalan ini menjadi laluan penting menyambungkan Negeri Sembilan Barat dan Negeri Sembilan Timur yang meliputi Daerah Kuala Pilah, Daerah Jempol dan Daerah Tampin. Projek menaiktaraf ini merupakan kesinambungan kepada projek Jalan Seremban - Kuala Pilah Fasa 1 (tahun 2009), Fasa 1A (tahun 2010) dan Fasa 2 (tahun 2013).

Laluan FT51 ini secara purata dilalui sebanyak 25,000 unit kenderaan sehari pada hari bekerja (Isnin – Jumaat) dan hampir 29,000 unit kenderaan sehari pada hujung minggu. Pelaksanaan pembaikan laluan ini amat penting bagi melancarkan perjalanan pengguna yang disebabkan oleh jalan yang sempit dan berselekoh. Di samping itu, naiktaraf ini juga bertujuan untuk mengurangkan kadar kemalangan (blackspot) yang tinggi di kawasan tersebut dengan membaiki geometri jalan yang memenuhi piawai Jalan R5, dua lorong dua hala.

Tags: 
#kkr #jkr #kualapilah #n9 #kgsawahliat #kggedang #ft51 #rollingplan4 #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources