Lawatan Kerja Ke Tapak Cadangan Jajaran Sarawak-Sabah Link, Lebuhraya Pan Borneo

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa

Ekosistem Kondusif Sektor Awam ( EKSA )

 

Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Rabu, 6 Mac 2019 - 9:30am
Sumber: 

Lawatan Kerja Ke Tapak Cadangan Jajaran Sarawak-Sabah Link, Lebuhraya Pan Borneo

MIRI, SARAWAK, 6 MAC 2019 – Kementerian Kerja Raya (KKR) sedang mengkaji cadangan Jajaran Sarawak-Sabah Link untuk Lebuhraya Pan Borneo bermula di Long Lama, melalui Long Napir – Long Lopeng – Lawas dan berakhir di Sindumin. Tujuan laluan ini adalah untuk menyediakan akses jalan raya yang menghubungkan kawasan pedalaman Sarawak dari Ulu Baram di Miri ke Limbang dan Long Semado di Lawas.

Sehubungan itu, satu lawatan kerja yang diketuai Menteri Kerja Raya, YB Baru Bian dan Setiausaha Bahagian Pembangunan dan Penswastaan (BPP) KKR, Dato’ Zahrul Hakim bin Abdullah telah diadakan untuk melihat lokasi-lokasi penempatan di sepanjang cadangan jajaran Sarawak-Sabah Link. Disamping itu, lawatan ini juga bertujuan melihat sendiri kesukaran penduduk tempatan untuk bergerak dari perkampungan ke pekan terdekat dalam menjalani kehidupan seharian. Antara lokasi yang dilawati termasuklah Daerah Kecil Long Lama, Perkampungan Long Atip, Perkampungan Long Bedian dan Long Panai.

Jajaran Sarawak-Sabah Link ini dijangka akan dimulakan seawal akhir tahun 2019 atau awal tahun 2020 tertakluk kepada hasil kajian perunding yang sedang dilantik. Ini adalah antara usaha pihak Kerajaan dan Kementerian bagi memastikan keselesaan dan kemudahan infrastruktur masyarakat pedalaman di Sarawak khususnya terjamin.

Tags: 
#kkr #jkr #panborneo #sarawaksabahlink #miri #sarawak #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources