Perasmian Projek Menaiktaraf Jalan Ayer Keroh Ke Bandar Hilir

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa

Ekosistem Kondusif Sektor Awam ( EKSA )

 

Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Isnin, 4 Mac 2019 - 8:00am
Sumber: 

Perasmian Projek Menaiktaraf Jalan Ayer Keroh Ke Bandar Hilir

AYER KEROH , 4 MAC 2019 – Ketua Menteri Melaka, YAB Tuan Adly bin Zahari dan Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Tuan Hj. Anuar bin Mohd Tahir telah merasmikan Projek Menaiktaraf Jalan Ayer Keroh Ke Bandar Hilir (Fasa 1 : Pembinaan Persimpangan Peringgit dan MITC) di Ayer Keroh, Melaka.

Projek tersebut mula dibina pada 17 Mac 2014 dan telah siap pada 11 Februari 2019. Projek ini menelan kos sebanyak RM286 juta (kos kontrak) dan direkabentuk perunding yang dilantik oleh Jabatan Kerja Raya (JKR). Kontraktor untuk projek ini ialah syarikat Isedecor Bina Sdn. Bhd.

Skop kerja yang dilaksanakan bagi projek ini adalah membina dua persimpangan iaitu Persimpangan Peringgit yang melibatkan jalan sepanjang 2.7 kilometer (km) di laluan ini termasuk pembinaan jejambat sepanjang 252 meter (dari Pusat Bandar ke Ayer Keroh) dan jejambat sepanjang 303 meter (dari Pusat Bandar ke Batu Berendam). Manakala Persimpangan MITC melibatkan jalan sepanjang 2km termasuk pembinaan jejambat struktur segmental box 640 meter disamping pengalihan utiliti serta pengambilan tanah di sepanjang jajaran jalan ini.

Projek menaiktaraf jalan di sepanjang Ayer Keroh ini merupakan sebahagian daripada komitmen Kerajaan Persekutuan untuk menyediakan infrastruktur sokongan bermutu tinggi dan menjadi penyuraian trafik kepada kawasan Pentadbiran Kerajaan Negeri Melaka, Hang Tuah Jaya, hub industri perkilangan Ayer Keroh dan kawasan pelancongan.

Antara tetamu kehormat yang turut hadir ke majlis perasmian itu adalah YBhg. Dato‘ Abdul Razak b. Jaafar, Timbalan Ketua Setiausaha Dasar dan Pembangunan Kementerian Kerja Raya (KKR) dan YBhg. Dato’ Ir. Dr. Meor Abdul Aziz bin Hj. Osman, Timbalan Ketua Pengarah Kerja Raya Sektor Infra, Jabatan Kerja Raya (JKR).

Tags: 
#kkr #jkr #mitc #ayerkeroh #persimpanganperinggit #bandarhilir #melaka #naiktaraf #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources