Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Pembukaan ‘Overhead Motorcycle Bridge’ Dan Menaik Taraf Sistem Perparitan Lorong Motosikal Lebuhraya Persekutuan

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 29 Januari 2019 - 3:00pm
Sumber: 

Pembukaan ‘Overhead Motorcycle Bridge’ Dan Menaik Taraf Sistem Perparitan Lorong Motosikal Lebuhraya Persekutuan

PETALING, 29 JANUARI 2019 - YB Tuan Haji Mohd Anuar Mohd Tahir, Timbalan Menteri Kerja Raya Malaysia telah menyempurnakan Perasmian ‘Overhead Motorcycle Bridge’ dan Menaiktaraf Sistem Perparitan Lorong Motosikal FT2, Lebuhraya Persekutuan di Jalan 222, Petaling Jaya, Selangor mewakili Menteri Kerja Raya, YB Baru Bian. Projek ini merupakan inisiatif Kerajaan dalam menyediakan infrastruktur jalan yang lebih selesa, lancar, dan selamat.

Kementerian Kerja Raya (KKR) mendapati lorong motosikal jajaran FT2 dari Kota Darul Ehsan hingga ke Kelab Golf Negara Subang sepanjang 8.1 kilometer di kedua-dua bahagian perlu diberi keutamaan untuk dinaik taraf dibawah seliaan Jabatan Kerja Raya Malaysia (JKR). Ini bertujuan untuk menyelesaikan masalah banjir kilat yang sering berlaku di terowong, iaitu di Jalan 222 menghala ke Kuala Lumpur dan di Jalan Templer menghala ke Klang sehingga menutupi keseluruhan pintu terowong serta untuk mengurangkan kadar kemalangan.

Projek Menaiktaraf ini telah diamanahkan kepada Roadcare Sdn Bhd sebagai kontraktor utama dengan kos kontrak yang telah diperuntukan di dalam bajet 2017 sebanyak RM 29 Juta dan dipantau Pasukan Projek Cawangan Jalan, JKR.

Kerja-kerja penaiktarafan bermula pada Jun 2017 dan telah siap sepenuhnya pada 2 Januari 2019 dan melibatkan kerja-kerja pembinaan dua (2) buah jambatan motosikal, menaiktaraf sistem saliran, membaikpulih turapan jalan, transformasi tiga (3) buah terowong, kerja-kerja elektrikal dan lampu jalan.

Pelebaran lorong telah dilakukan kepada sekurang-kurangnya tiga meter lebar dan semua jalan laluan keluar masuk daripada laluan motosikal ke jalan utama juga ditambah baik dengan reka bentuk geometrik mengikut standard piawaian Jabatan Kerja Raya. Terdapat 14 jalan susur keluar dan 12 jalan susur masuk masuk motosikal ke laluan utama. Kerja-kerja menaik taraf sistem pencahayaan di dalam terowong sebelum dan selepas terowong juga telah dilaksanakan.

Antara cabaran yang dihadapi oleh pasukan projek dan kontraktor semasa kerja-kerja pelaksanaan berlangsung adalah paras air yang meningkat dengan mendadak ketika hujan lebat dan telah menyebabkan kawasan tapak ditenggelami air termasuk mesin dan peralatan. Namun hasil kerjasama erat semua pihak yang terlibat telah dapat mengatasi masalah tersebut dengan jayanya.

Para pengguna lorong motosikal boleh mula menggunakan ‘Overhead Motorcycle Bridge’ laluan di kedua-dua arah ini bermula jam 9.00 malam 29 Januari 2019 (Selasa).

Tags: 
#kkr #jkr #petaling #selangor #federalhighway #lorongmotosikal #naiktaraf #infrarakyat #infrastruktur #
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources