Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Lawatan Kerja YB Menteri Kerja Raya Malaysia Ke Laluan Persekutuan FT059, Jalan Tapah – Cameron Highlands

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Jumaat, 18 Januari 2019 - 9:30am
Sumber: 

Lawatan Kerja YB Menteri Kerja Raya Malaysia Ke Laluan Persekutuan FT059, Jalan Tapah – Cameron Highlands

TAPAH, 18 JANUARI 2019 – YB Baru Bian, Menteri Kerja Raya telah mengadakan Lawatan Kerja ke beberapa lokasi penyelengaraan cerun dan jalan di Jalan Tapah – Cameron Highlands selaras dengan salah satu tanggungjawab utama Kementerian Kerja Raya (KKR) iaitu penyelenggaraan cerun di sepanjang Jalan Persekutuan di seluruh negara.

Bagi tahun 2019, sebanyak 10 lokasi penyelenggaraan cerun secara kerja pembaikan (corrective works) dan 59 lokasi secara kerja pencegahan (preventive works) telah dikenalpasti untuk dilaksanakan dengan jumlah anggaran kos sebanyak RM 19.4 juta di Jalan Tapah – Cameron Highlands ini.

Dalam lawatan kerja tersebut, YB Baru Bian dan rombongan dibawa melalui laluan Persekutuan FT059 Jalan Tapah – Cameron Highlands di Daerah Batang Padang, Perak serta berkesempatan melawat dua lokasi kerja penyelenggaraan cerun iaitu di Seksyen 36 dan Seksyen 17.9 yang dilaksanakan Kementerian ini.

Kerja-kerja pembaikan ini menunjukkan komitmen Kementerian untuk terus memastikan keselamatan pengguna jalan raya bukan sahaja di Jalan Tapah – Cameron Highlands (FT059) malah di seluruh Negara sentiasa terjamin menerusi kerja-kerja penyelenggaran jalan dan cerun yang telah dan akan dilaksanakan.

Laluan Persekutuan FT059 Jalan Tapah – Cameron Highlands merupakan jalan utama yang akan terus diberikan perhatian oleh KKR termasuklah jalan alternatif iaitu laluan FT185 Jalan Simpang Pulai – Blue Valley – Lojing – Gua Musang dan laluan FT102 Jalan Pos Betau – Lembah Bertam untuk menuju ke Cameron Highlands.

Bagi tahun 2018, KKR telah menyiapkan kerja penyelenggaraan cerun runtuh di 1 lokasi secara kerja pembaikan (corrective works) dan di 30 lokasi secara kerja pencegahan (preventive works) dengan jumlah kos sebanyak RM 9.3 juta di sepanjang Jalan Tapah – Cameron Highlands yang menghubungkan Daerah Batang Padang, Perak dan Daerah Cameron Highlands, Pahang.

Berdasarkan Belanjawan tahun 2019 yang telah diluluskan, Kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM 20 juta di bawah peruntukan KKR untuk kerja penyelenggaraan cerun di Jalan Persekutuan seluruh Malaysia. Kementerian Kewangan (MOF) turut memberi jaminan akan menyediakan peruntukan tambahan untuk kerja penyelenggaraan cerun di Jalan Persekutuan seluruh Malaysia.

Di samping itu, bagi mengurangkan risiko kejadian runtuhan cerun, Kementerian Kerja Raya turut melaksanakan kerja-kerja penilaian dan pemetaan tahap bahaya dan risiko cerun di sepanjang Jalan Persekutuan melalui pengumpulan data dengan menggunakan teknologi-teknologi terkini seperti teknologi LIDAR (‘Light Detection and Ranging’) serta pembangunan Sistem Amaran Awal dan Masa Nyata / Early Warning System (EWS) agar tanda-tanda awal keruntuhan cerun dapat diketahui dan maklumat berkaitan dapat disebarkan untuk keselamatan pengguna jalan raya di kawasan terlibat.

Tags: 
#kkr #jkr #lawatankerjaYBM #jalantapah #cameronhighlands #cerun #teknologiLIDAR #EWS #penyelenggaraancerun #infrarakyat #infrastruktur
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources