Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR)
KE ARAH KESEJAHTERAAN RAKYAT

Majlis Penyerahan Projek Menggantikan Jambatan Sedia Ada Di Temerloh, Pahang

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Khamis, 17 Januari 2019 - 2:30pm
Sumber: 

Majlis Penyerahan Projek Menggantikan Jambatan Sedia Ada Di Temerloh, Pahang

TEMERLOH, 17 JANUARI 2019 - Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Kerja Raya (KKR) meneruskan usaha melaksanakan projek-projek berimpak tinggi kepada rakyat, dengan menyediakan kemudahan jalanraya yang selesa dan selamat. Ini antara lain ialah dengan siapnya dua projek menggantikan jambatan di kawasan Temerloh, Pahang yang terletak dalam jajaran Jalanraya Persekutuan di Negeri Pahang.

Projek tersebut adalah projek menggantikan jambatan sedia ada FT098/002/20 Temerloh, Pahang (Sungai Semantan) yang mula dibina pada 1 Ogos 2016 dan telah siap pada 15 Januari 2019. Projek ini menelan kos sebanyak RM15.6 juta dan direkabentuk secara dalaman oleh JKR. Kontraktor untuk projek ini ialah syarikat Tegap Padu Sdn. Bhd. dengan skop projek adalah penggantian jambatan sedia ada dengan jambatan baharu sepanjang 100 meter dengan piawaian R5 dan pengalihan utiliti. Penyerahan projek ini telah disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kerja Raya, YB Tuan Haji Mohd Anuar Mohd. Tahir dalam satu majlis di Temerloh hari ini.

Satu lagi projek yang telah siap di Temerloh adalah Projek menggantikan jambatan sedia ada FT002/196/50 Temerloh, Pahang (Sungai Kawang) sepanjang 40 meter dengan piawaian R5. Projek bernilai RM8.9 juta ini mula dibina pada 1 September 2016 dan siap pada 31 Ogos 2018. Syarikat perunding Aziz Sehu telah merekabentuk projek ini dan kontraktor yang dilantik menyiapkan projek ini ialah Syarikat Saznoor Industries Sdn. Bhd. Selain daripada menggantikan jambatan, skop kerja juga meliputi kerja-kerja membaikpulih jalan raya sedia ada dan pengalihan utiliti.

Kedua-dua projek ini merupakan projek yang diluluskan dalam Rolling Plan 3 (RP3) 2014, Rancangan Malaysia Ke-10 (RMke-10). Pembinaan jambatan ini bertujuan bagi menggantikan jambatan sedia ada yang telah lama dibina iaitu Jambatan Sungai Semantan pada tahun 1960 dan Jambatan Sungai Kawang pada tahun 1955 yang tidak lagi sesuai dengan isipadu trafik pada masa kini. Selain itu ia berupaya meningkatkan tahap keselamatan dan keselesaan pengguna disamping melancarkan aliran trafik di sekitar Temerloh.

Selain daripada projek penggantian dua buah jambatan ini, terdapat dua lagi projek dibawah Kementerian ini di Daerah Temerloh iaitu Projek menggantikan jambatan sedia ada FT098/030/00 di Kuala Krau yang bernilai RM14.93 juta yang dalam peringkat pembinaan (kemajuan semasa di tapak: 60%) dan Projek Menaiktaraf Jambatan Sultan Haji Ahmad Shah (Jambatan Kedua Temerloh) daripada 2 lorong kepada 4 lorong bernilai RM160 juta yang kini dalam peringkat rekabentuk.

Tags: 
#kkr #jkr #sgsemantan #temerloh #pahang #infrarakyat #infrastruktur #
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources