Lawatan Kerja Menteri Kerja Raya Ke Pejabat LLM Wilayah Utara

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Jumaat, 4 Januari 2019 - 9:00am
Sumber: 

Lawatan Kerja Menteri Kerja Raya Ke Pejabat LLM Wilayah Utara

PULAU PINANG, 4 Januari 2019 – YB Tuan Baru Bian, Menteri Kerja Raya buat julung kalinya mengadakan lawatan ke Pejabat Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) Wilayah Utara untuk melihat dengan lebih dekat aspek keselamatan operasi dan penyenggaraan yang dilaksanakan oleh agensi tersebut.

Semasa sesi lawatan, delegasi telah diberikan taklimat oleh YBhg. Dato’ Sr. Aziz Bin Abdullah, Ketua Pengarah LLM berkaitan pelaksanaan operasi dan penyenggaraan lebuh raya dalam memastikan keselamatan dan keselesaan pengguna sentiasa terjamin. YB Menteri seterusnya telah diberi penerangan oleh pihak PLUS Berhad berkenaan aspek pengurusan jambatan yang dilaksanakan di Jambatan Pulau Pinang yang merupakan antara nadi utama pengangkutan di negeri ini.

YB Menteri turut dimaklumkan berkenaan sesi pemeriksaan major yang telah siap dilaksanakan pada bulan Julai 2018 merangkumi pemeriksaan pada struktur cable-stay jambatan berkenaan. Selain itu, Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB) turut berkongsi mengenai operasi Jambatan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (JSAHMS) dan sistem pengurusan aset bersepadu yang mampan dan sistematik yang diaplikasikan di jambatan yang terpanjang di Asia Tenggara ini.

Sistem tersebut membolehkan aset-aset seperti struktur bangunan, jambatan serta lain-lain dipantau dan diselenggara dengan baik. Selepas taklimat tersebut, YB Menteri telah dibawa melawat ke Jambatan Pulau Pinang dan JSAHMS untuk melihat sendiri bagaimana pergerakan trafik di pantau di sepanjang jajaran kedua-dua jambatan ini.

Dalam lawatan ini juga, YB Menteri turut mengambil kesempatan untuk meninjau perjalanan operasi tol di lorong-lorong motosikal di Plaza Tol JSAHMS dan Plaza Tol Jambatan Pulau Pinang sejak pemansuhan tol bagi motosikal bermula tepat detik 12 tengah malam pada 1 Januari 2019 yang lalu. Turut menyertai lawatan ini ialah Exco Kerja Raya dan Utiliti Pulau Pinang, YB Tuan Zairil Khir Johari.

Tags: 
#kkr #jkr #llm #wilayahutara #pulaupinang #lawatankerja #mansuhtol #infrarakyat
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources