Pemansuhan Kutipan Tol Bagi Motosikal Di Jambatan Pulau Pinang (Jpp) Dan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (JSAHMS) Di Pulau Pinang Serta Di Plaza Tol Tanjung Kupang, Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia – Singapura (Linkedua) Di Johor

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Isnin, 31 Disember 2018 - 8:30pm
Sumber: 

Pemansuhan Kutipan Tol Bagi Motosikal Di Jambatan Pulau Pinang (Jpp) Dan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (JSAHMS) Di Pulau Pinang Serta Di Plaza Tol Tanjung Kupang, Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia – Singapura (Linkedua) Di Johor

JOHOR BAHRU, 31 Disember 2018 – YB Timbalan Menteri Kerja Raya, Haji Anuar b.Mohd Tahir telah hadir ke Majlis Pemansuhan Kutipan Tol mulai 12.01 pagi pada 1 Januari 2019 bagi motosikal di Plaza Tol Tanjung Kupang, Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia – Singapura (LINKEDUA) di Johor . Turut berlangsung pada hari yang sama adalah Pemansuhan Kutipan Tol Bagi Motosikal Di Jambatan Pulau Pinang (JPP) Dan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (JSAHMS) Di Pulau Pinang.

Pemansuhan kutipan tol bagi motosikal ini adalah selaras dengan pengumuman YB Menteri Kewangan semasa pembentangan Belanjawan 2019 di Dewan Rakyat pada 2 November 2018 sebagai bukti keprihatinan Kerajaan untuk mengurangkan kos sara hidup dan meningkatkan kualiti kehidupan rakyat khususnya di Negeri Pulau Pinang dan Johor.

Dengan pemansuhan kutipan tol bagi motosikal di Jambatan Pulau Pinang (JPP) dan Plaza Tol Tanjung Kupang, Lebuhraya LINKEDUA, Johor di bawah kendalian Syarikat Konsesi PLUS Malaysia Berhad, pengguna akan menikmati laluan motosikal tanpa tol 19 tahun lebih awal daripada tempoh yang ditetapkan dalam Perjanjian Konsesi Lebuhraya. Manakala pemansuhan kutipan tol bagi motosikal di Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (JSAHM) yang di bawah kendalian Syarikat Konsesi Jambatan Kedua Sdn. Bhd, pengguna akan menikmati bayaran motosikal tanpa tol 34 tahun lebih awal daripada tempoh yang ditetapkan dalam Perjanjian Konsesi Lebuhraya.

Pemansuhan bayaran tol bagi motosikal ini sekaligus akan memberi manfaat kepada hampir 20 ribu pengguna lebuh raya yang menggunakan motosikal di Jambatan Pulau Pinang (JPP) dan 2 ribu di Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (JSAHM) serta 50 ribu pengguna motosikal di Plaza Tol Tanjung Kupang, Lebuhraya LINKEDUA yang menggunakan laluan tol berkenaan setiap hari.

Tags: 
#kkr #llm #mansuhtol #toltanjungkupang #johorbahru #linkedua #jpp #plus #malaysiabaharu #tahunbaru2019
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources