Persimpangan Bertingkat Bandar Serenia Di Lebuh Raya Elite Kini Dibuka

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa

Ekosistem Kondusif Sektor Awam ( EKSA )

 

Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Isnin, 26 November 2018 - 12:30pm
Sumber: 

Persimpangan Bertingkat Bandar Serenia Di Lebuh Raya Elite Kini Dibuka

BANDAR SERENIA, 26 NOVEMBER 2018:- Persimpangan Bertingkat Bandar Serenia yang terletak di antara Persimpangan Bertingkat Nilai Utara dan juga Persimpangan Bertingkat KLIA di Lebuh raya ELITE kini dibuka kepada orang ramai bermula jam 12:01 pada 27 November 2018 dan perasmiannya telah disempurnakan oleh Menteri Kerja Raya, YB Tuan Baru Bian.

Setelah dibuka kelak, pengguna dari Bandar Serenia, Kota Warisan, Ampar Tenang, Dengkil, Bandar Salak Tinggi dan kawasan sekitarnya akan mempunyai akses yang mudah dan cepat ke Lebuhraya ELITE. Ini sekaligus memudahkan serta memendekkan masa dan jarak perjalanan penduduk sekitar disamping berupaya memangkin pembangunan di kawasan-kawasan tersebut.

Sebelum ini, pengguna perlu melalui Plaza Tol Nilai, KLIA atau Putrajaya untuk memasuki lebuh raya. Kini, pengguna daripada pekan Dengkil dan Kota Warisan akan dihubungkan ke lebuh raya ELITE di KM35 menerusi Jalan Salak Tinggi-Putrajaya (FT 29).

Projek pembinaan persimpangan bertingkat yang menelan kos RM91.6 juta ini telah dimulakan pada penghujung Disember 2015 selaras dengan ketetapan di dalam Perjanjian Konsesi Lebuhraya ELITE.

Turut hadir pada majlis tersebut adalah Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia, Dato’ Sr. Aziz Abdullah, Pengerusi PLUS Malaysia Berhad (PLUS), Tan Sri Dato’ Mohd Sheriff Mohd Kassim dan Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail.

Tags: 
#kkr #jkr #llm #plus #ft29 #elite #bandarserenia #dengkil #infrarakyat
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources