Lawatan Kerja Tapak Cadangan Hospital Baru Sri Aman, Sarawak

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa

Ekosistem Kondusif Sektor Awam ( EKSA )

 

Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Sabtu, 24 November 2018 - 3:00pm
Sumber: 

Lawatan Kerja Tapak Cadangan Hospital Baru Sri Aman, Sarawak

SRI AMAN, SARAWAK, 24 NOVEMBER 2018 - Menteri Kerja Raya Malaysia, YB Tuan Baru Bian mengadakan lawatan kerja meninjau kemajuan kerja Projek Pembinaan Hospital Baru Sri Aman, Sarawak. Projek ini telah diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) sebagai usaha kerajaan untuk mempertingkatkan taraf kemudahan kesihatan untuk rakyat.

Pada masa ini pembinaan hospital kini adalah di fasa 2 iaitu masih di dalam peringkat pembinaan manakala fasa 1 iaitu kerja-kerja tanah telah pun siap pada 29 Ogos 2013. Luas keseluruhan tapak projek ini kira-kira 51 ekar dan projek pembangunan pada masa ini melibatkan 15 ekar.

Apabila siap kelak hospital ini bakal menempatkan kemudahan sebanyak 108 katil yang melibatkan beberapa kemudahan perubatan iaitu klinik pakar, unit pesakit luar, unit kecemasan, unit hemodialisis, unit rehabilitasi, unit patologi, unit sinaran, wad ibu bersalin, wad obstetrik, farmasi, rumah mayat, ICU dan RHU, unit jagaan harian, unit pembedahan, wad perubatan dan pediatrik.

Kontraktor yang terlibat dalam projek pembinaan Hospital ini adalah Faltech Engineering Sdn. Bhd. JV Welfield Services Sdn. Bhd. dengan kos kontrak sebanyak RM176 juta. Satu lanjutan masa sehingga 3 Ogos 2019 telah diluluskan mengikut syarat-syarat kontrak atas sebab teknikal di tapak projek. Kemajuan kerja terkini adalah 44 peratus berbanding 60 peratus yang dijadualkan iaitu lewat 14 peratus.

Diharapkan usaha kerajaan ini dapat memberi manfaat kepada peningkatan taraf kesihatan penduduk terutamanya penduduk di sekitar Sri Aman yang dianggarkan seramai 93,379 orang. Ini menunjukkan keprihatinan kerajaan dalam memastikan masyarakat luar bandar juga menerima kemudahan kesihatan yang setaraf dengan masyarakat bandar.

Tags: 
#kkr #jkr #sarawak #sriaman #hospitalbaru #kesihatan #infrarakyat
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources