Lawatan Kerja YB Timbalan Menteri Kerja Raya Ke Negeri Kedah.

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa

Ekosistem Kondusif Sektor Awam ( EKSA )

 

Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Isnin, 8 Oktober 2018 - 9:00am

Lawatan Kerja YB Timbalan Menteri Kerja Raya Ke Negeri Kedah.

YAN, KEDAH, 8 OKTOBER 2018 – YB Tuan Haji Mohd Anuar Mohd Tahir, Timbalan Menteri Kerja Raya dan YB Ir. Zamri bin Yusuf, Exco Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga Negeri Kedah telah meninjau dua (2) projek yang dilaksanakan di bawah Kementerian Kerja Raya iaitu Projek Menaiktaraf Dan Membina Jalan Lencongan Timur Dari Persimpangan Pekan Simpang Kuala Ke Persimpangan Jalan Tun Razak/Jalan Langgar, Alor Setar, Kedah dan Projek Jalan Sambungan Dari Lebuhraya Utara Selatan Ke Pulau Bunting, Kedah.

Projek Menaiktaraf Dan Membina Jalan Lencongan Timur telah diluluskan dalam RMKe-9 untuk kerja-kerja rekabentuk. Bagi memenuhi strategi bajet kerajaan, kaedah pelaksanaan dibahagikan kepada 3 fasa iaitu Fasa 1, Fasa 2A dan Fasa 2B.

Bagi Fasa 1: Menaiktaraf jalan sediaada sepanjang 2km berkonsepkan jalan berkembar 4 lorong (dual carriageway) di Jalan Alor Mengkudu. Projek ini telah diluluskan di dalam (RP2, RMKe-10 dan kerja-kerja pembinaan telah disiapkan pada 15 Mei 2014.

Manakala Fasa 2A: Membina jalan baru sepanjang 3.8km berkonsepkan jalan tunggal 2 lorong (single carriageway) dari Jalan Alor Mengkudu ke Jalan Datuk Kumbar (Taman Nuri), projek ini telah diluluskan di dalam Rolling Plan 3, Rancangan Malaysia Kesepuluh (RP3, RMKe-10) dan kerja-kerja pembinaan telah disiapkan pada Telah siap pada 31 Julai 2018.

Bagi Fasa 2B: Membina jalan baru sepanjang 2.2km berkonsepkan jalan tunggal 2 lorong (Single carriageway) dari Jalan Datuk Kumbar (Taman Nuri) ke Jalan Tun Razak/Jalan Langgar. Projek ini telah diluluskan di dalam Rolling Plan 2, Rancangan Malaysia Kesebelas (RP2, RMKe-11) dan kerja-kerja pembinaan baru dimulakan pada 12 Mac 2018. Projek ini dijangka siap pada 11 Mac 2021.

Keseluruhan kos projek ini adalah sebanyak RM316.33 juta yang melibatkan kos bagi Fasa 1 sebanyak RM42.16 juta, Fasa 2A sebanyak RM176.46 juta dan Fasa 2B sebanyak RM97.71 juta. Dengan penyiapan kerja-kerja pembinaan bagi ketiga-tiga fasa ini, laluan ini akan menjadi sebagai salah satu laluan penyuraian trafik dan memberi akses yang menyeluruh sebelah Timur Bandaraya Alor Setar.

Selain itu, jalan ini akan menjadi jalan alternatif bagi pengguna di sebelah Selatan Alor Setar untuk ke Utara dan Timur Alor Setar, di mana ia akan memendekkan jarak perjalanan dan menjimatkan masa. Laluan ini juga akan memberikan kelancaran pergerakan trafik dari arah Selatan ke pertumbuhan pembangunan baru di Pokok Sena dan Durian Burong di sempadan Thailand.

Manakala Projek Jalan Sambungan Dari Lebuhraya Utara Selatan Ke Pulau Bunting, Kedah merupakan projek yang telah diluluskan di dalam RP3, RMKe-10. Kerja-kerja pembinaan telah dilaksanakan oleh syarikat UCM Construction Sdn. Bhd. pada 9 Mei 2014 dan telah disiapkan pada 23 September 2018 yang lalu.

Kos projek bagi projek ini adalah sebanyak RM250 juta di mana ia melibatkan kerja-kerja menaiktaraf jalan sediada kepada piawaian R5 sepanjang 3.3km, membina jalan baru dengan piawaian R5 sepanjang 14.9km serta kerja-kerja yang berkaitan.

Dengan siapnya kerja-kerja pembinaan bagi projek ini, laluan ini dapat menyediakan perhubungan darat yang lebih berdaya maju untuk semua jenis kenderaan darat dari Lebuhraya Utara Selatan ke Jambatan Pulau Bunting sekaligus dapat mewujudkan prasarana jalanraya yang lengkap bagi menjana pembangunan di Pulau Bunting dan persekitarannya.

Tags: 
#KKR #JKR #Kedah #Yan #infrarakyat #LawatanYBTM #prasarana #pembangunan
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources