Konvensyen Pengurusan Aset Dan Fasiliti Negara 2018 (NAFAM 2018)

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa

Ekosistem Kondusif Sektor Awam ( EKSA )

 

Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Isnin, 8 Oktober 2018 - 8:00am

Konvensyen Pengurusan Aset Dan Fasiliti Negara 2018 (NAFAM 2018)

PUTRAJAYA, 8 OKTOBER 2018 - Konvensyen Pengurusan Aset dan Fasiliti Negara 2018 (NAFAM 2018) dianjurkan Kementerian Kerja Raya (KKR) selaku kementerian yang menerajui pengurusan infrastruktur, aset dan fasiliti negara. Konvensyen kali Ke-3 ini merupakan anjuran bersama WMIT Group, Malaysia dan turut disokong oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM), Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), badan-badan profesional, universiti-universiti awam, syarikat swasta dan pakar-pakar dalam bidang aset dan fasiliti. Konvensyen yang berlangsung selama dua hari di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) ini bertemakan “High Performance Asset: Forging Ahead” dan mempunyai objektif :

i. Mewujudkan platform perkongsian ilmu dan pengalaman bagi memacu hala tuju perkembangan Pengurusan Aset Negara.

ii. Merangka pelan strategik pembangunan industri Pengurusan Aset dan Fasiliti Nasional yang lebih mampan dan berprestasi tinggi.

iii. Meneroka teknologi inovatif dan kecanggihan pengurusan aset dalam Era Revolusi Industri 4.0.

iv. Merintis peluang-peluang baharu dalam Industri Pengurusan Aset dan Fasiliti di peringkat global.

Konvensyen NAFAM julung kali diadakan pada tahun 2007 dan kali kedua adalah pada tahun 2009. Konvensyen ini telah menjadi platform perkongsian ilmu dan pengalaman yang telah banyak memberikan impak positif secara langsung terhadap hala tuju serta penambahbaikan polisi pengurusan aset dan fasiliti negara ke arah yang lebih mampan dan berprestasi tinggi.

Konvensyen ini berjaya menghimpunkan seramai 38 pembentang kertas kerja yang terdiri daripada 18 orang pakar dan penggiat industri dari dalam dan luar negara. Pembentang kertas kerja pakar antarabangsa NAFAM 2018 adalah:

i. Thomas L Mitchell (Senior Vice President FM3IS Associates, USA) Tajuk: The Future of AFM in The Era of IR 4.0

ii. Chris Champion (CEO Institute of Public Work Engineering Australasia) Tajuk: Asset Management Financial System

iii. Stan Mitchell (CEO Key Facilities Management, United Kingdom) Tajuk: ISO 41000: Towards Certification Process

iv. Peter Kohler (Director The Asset Management College, Australia) Tajuk: Embracing ISO 55000

v. Adjunct Associate Professor Dr. Kang Kok Hin (Nanyang University of Technology, Singapore) Tajuk: Data Analytic for Integrated Asset Management.

Selain itu, terdapat juga 5 simposium parallel session dengan pembentangan kertas kerja oleh pakar-pakar industri dan pelajar pascasiswazah yang dikendalikan oleh moderator yang berpengalaman dalam bidang masing-masing.

Perasmian NAFAM 2018 telah disempurnakan oleh Menteri Kerja Raya Malaysia, YB Baru Bian dan ia telah dihadiri lebih 1,000 peserta mewakili pelbagai kementerian, kerajaan negeri, agensi kerajaan dan swasta, badan profesional, penggiat industri, golongan akademik serta pelajar-pelajar pascasiswazah. NAFAM 2018 turut berpotensi untuk meneroka secara mendalam perkara-perkara yang berkaitan dengan Revolusi Industri 4.0, konsep asset monetization dan pemerkasaan industri aset dan fasiliti melalui institusi yang bersepadu.

Menteri Kerja Raya turut melawat 30 gerai pameran yang mempamerkan maklumat terkini, produk dan perkhidmatan berkaitan Pengurusan Aset dan Fasiliti Negara. Majlis penutupan Konvensyen NAFAM 2018 disempurnakan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya, Dato’ Sri Zohari Bin Haji Akob pada hari kedua konvensyen, 9 Oktober 2018.

Tags: 
#NAFAM #KKR #JKR #CIDB #LLM #PICC #WMITgroup #infrarakyat #AsetNegara
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources