Lawatan Kerja Menteri Kerja Raya Ke S.K. Ulu Sungai Salim Sibu, Sarawak

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa

Ekosistem Kondusif Sektor Awam ( EKSA )

 

Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Sabtu, 8 September 2018 - 3:00pm
Sumber: 

SIBU, 8 SEPTEMBER 2018: Satu lawatan kerja telah dilakukan oleh Menteri Kerja Raya YB Tuan Baru Bian ke Sekolah Kebangsaan Ulu Sungai Salim di Sibu, Sarawak. Lawatan ini merupakan antara siri lawatan YB Menteri Kerja Raya ke Sarawak.

SK Ulu Sungai Salim ini merupakan antara sekolah yang terpilih untuk dinaiktaraf dibawah Projek Pembinaan Semula dan Menaik Taraf Sekolah Daif menggunakan kaedah Sistem Binaan Berindustri (Industrialised Building System, IBS) di Negeri Sarawak. Penggunaan Kaedah IBS telah dipilih berbanding kaedah konvensional kerana dapat mengurangkan tempoh pembinaan disamping mudah dikendalikan dan cepat dipasang. Proses penaiktarafan dan pembinaan semula SK Ulu Sungai Salim ini telah siap pada 27 Jun 2018 dan penyerahan projek kepada Jabatan Pendidikan Negeri telah dibuat pada 31 Julai 2018.

Melalui Bajet 2018, Kerajaan Persekutuan telah memperuntukkan sebanyak RM2.5 Bilion untuk menaiktaraf dan membina semula lebih 2000 sekolah yang telah dikenalpasti dalam tempoh dua tahun iaitu 2018 hingga 2019. 

Kementerian kerja Raya dan Kementerian Pendidikan telah diberi peruntukan oleh Kerajaan Persekutuan untuk melaksanakan Projek Sekolah Daif di Sarawak. Kementerian Kerja Raya melalui Jabatan Kerja Raya (JKR) Sarawak telah dipertanggungjawabkan untuk Membina dan Menaiktaraf Sekolah Daif sebanyak 50 buah sekolah dengan kos berjumlah RM138, 458, 260.00 serta telah dilaksanakan melalui rundingan terus. 

Daripada 50 buah sekolah yang dibina oleh JKR Sarawak, sebanyak 48 buah sekolah telah siap dibina manakala dua buah sekolah dijangka akan siap dibina pada pertengahan September 2018. 

Turut hadir Pengarah Cawangan Kerja Pendidikan, JKR Malaysia Dato' Ir. Hj. Ahmad Redza Bin Ghulam Rasool.

Tags: 
#infrarakyat #kkr #jkr #sarawak #sekolahdaif #ibs #sibu #bajet2018
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources