Projek Transformasi Terowong Lorong Motosikal

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa

Ekosistem Kondusif Sektor Awam ( EKSA )

 

Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Khamis, 6 September 2018 - 2:30pm
Sumber: 

PETALING JAYA, 6 SEPTEMBER 2018: Menteri Kerja Raya, YB Tuan Baru Bian telah melakukan lawatan kerja ke Lorong Motosikal Jalan Persekutuan FT02 di Terowong Motosikal Sungai Way, Petaling Jaya untuk melihat sendiri hasil Projek Transformasi Terowong Lorong Motosikal yang telah dilaksanakan.

Terowong Motosikal Sungai Way merupakan projek perintis yang bertujuan untuk memberikan keselesaan dan keselamatan kepada para penunggang motosikal dengan menggunakan bahan turapan yang bersesuaian, lorong berwarna, ruang terowong yang lebih cerah beserta sistem perparitan yang lebih baik.

Usaha ini secara tidak langsung menggalakkan penunggang motosikal untuk lebih memberikan perhatian di kawasan berisiko seperti di terowong ini bagi mengurangkan risiko kemalangan.

Projek transformasi terowong ini akan dilaksanakan secara berperingkat kepada kesemua 14 terowong di sepanjang lorong motosikal ini.  Sebagai langkah seterusnya, dua buah terowong iaitu Terowong Nan Yang Siang Pau (arah Kuala Lumpur) dan terowong Jalan Utara (arah Kuala Lumpur) telah dipilih untuk dinaiktaraf melalui projek transformasi ini.

YB Menteri Kerja Raya telah diberikan taklimat ringkas mengenai status pembinaan sebelum dibawa melawat kawasan sekitar terowong.  Majlis diakhiri dengan sesi sidang media bersama media tempatan. YB Menteri Kerja Raya juga dibawa melawat kerja-kerja pembinaan jejambat motorsikal 'overhead motorcycle bridge' di Jalan Templer untuk mengetahui status semasa projek tersebut.

Tags: 
#infrarakyat #kkr #jkr #terowong #motorsikal #selangor
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources