Lawatan Kerja Menteri Kerja Raya Ke Jalan Balakong dan Sekolah Kebangsaan Taming Jaya, Balakong

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Eksa

Ekosistem Kondusif Sektor Awam ( EKSA )

 

Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 4 September 2018 - 3:30pm

BALAKONG, 4 SEPTEMBER 2018: Satu lawatan kerja ke Balakong telah dilakukan oleh Menteri Kerja Raya YB Tuan Baru Bian. Lawatan bertujuan untuk melihat perkembangan semasa projek yang dijalankan disamping berusaha untuk mengatasi sebarang masalah yang dihadapi.

Lawatan kerja dimulakan dengan Majlis Pecah Tanah Penaiktarafan Jalan Balakong (FT3211) iaitu antara jalan penghubung ke pusat bandar dan akan dibina oleh pemaju perumahan Parkland Group. 
Antara skop pembinaan projek termasuklah penaiktarafan jalan daripada dua lorong kepada empat lorong dengan rekabentuk piawaian U4 sepanjang 0.8 km. selain itu, skop kerja lain termasuklah dengan menaiktaraf dua persimpangan berlampu isyarat dan pemasangan lampu jalan, naiktaraf saliran longkang dan pengalihan utiliti.

Projek menaiktarafan jalan ini merupakan salah satu inisiatif kerajaan dengan kerjasama dan sokongan daripada pihak swasta untuk menyediakan infrastruktur terbaik kepada rakyat di Balakong dan kawasan sekitar. 

Lawatan Menteri Kerja Raya diteruskan lagi dengan Majlis Perasmian Projek Menaiktaraf Sekolah Dhaif SK Taming Jaya, Balakong. Projek naiktaraf sekolah ini merupakan antara usaha Kerajaan Persekutuan untuk meningkatkan tahap pendidikan di Malaysia dengan meningkatkan keselesaan murid untuk belajar di sekolah. 

Kerajaan Persekutuan melalui Kementerian Kerja Raya dan Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia telah meluluskan Projek Pembinaan Semula dan Menaiktaraf Sekolah Daif Semenanjung Malaysia (Fasa 1) Tahun 2018 Bagi Negeri Selangor: Pakej 4 (Daerah Hulu Langat).

Kontraktor yang dipilih untuk menaiktaraf sekolah ini ialah SPA Intergrated Sdd. Bhd. merangkumi penggantian bilik darjah yang telah usang dan tidak selamat dengan bagunan baru menggunakan kaedah Sistem Binaan Berindustri (Industrialised Building System, IBS)

Antara skop penaiktarafan ini termasuklah pembinaan 5 blok bangunan yang mengandungi 15 bilik darjah, 1 blok tandas murid dan 1 menara tangki air, sistem elektrikal dan pam penggalak, longkang perimeter, pagar chain link, pengalihan taman permainan pra-sekolah dan juga penanaman rumput. Projek ini telah dimulakan pada Mac 2018 dan selesai pembinaan pada Julai 2018.

Tags: 
#infrarakyat #kkr #jkr #naiktaraf #ft #sekolahdaif #ibs
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources