Majlis Pembukaan Pusat Konvensyen CIDB Sarawak

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Jumaat, 27 April 2018 - 9:00am
Sumber: 

KUCHING, 27 APRIL 2018: Menteri Kerja Raya YB Dato' Seri Haji Fadillah Bin Haji Yusof telah merasmikan pembukaan Pusat Konvensyen Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (Construction Industry Development Board, CIDB) Sarawak di Kompleks CIDB Kuching.

Pembinaan Fasa satu Kompleks CIDB yang telah siap meliputi Pusat Konvensyen, bangunan asrama, kemudahan riadah dan sukan manakala kemudahan asrama yang lebih besar dan bengkel-bengkel latihan masih dalam perancangan pihak CIDB. 

Pembinaan pusat konvensyen ini adalah usaha pemantapan infra bagi Pendidikan Dan Latihan Teknikal Dan Vokasional (Technical and Vocational Education and Training, TVET) yang telah menjadi antara teras penting dalam pembangunan modal insan yang setaraf dengan pencapaian akademik.

 CIDB melalui Akademi Binaan Malaysia telah memberi latihan kepada belia- belia Malaysia untuk meningkatkan kemahiran dalam pelbagai bidang berkaitan industri pembinaan. Di Sarawak, ABM telah melahirkan belia yang berkemahiran dalam pengendalian jentera berat yang mempunyai pemintaan dalam industri. 

Ia bertepatan dengan salah satu inisiatif dalam Program Transformasi Industri Pembinaan (Construction Industry Transformation Programme, CITP) iaitu dengan meletakkan sasaran produktiviti kepada RM62,000 perkapita menjelang tahun 2020 berbanding hanya RM22, 464 pada tahun 2011. 

Antara usaha yang telah dijalankan oleh pihak CIDB temasuklah dengan memulakan program perintisan atau apprenticeship dengan meletakkan pelatih- pelatih ini untuk mendapatkan pengalaman dan kemahiran di syarikat- syarikat industri pembinaan. 

Melalui program ini, CIDB telah membelanjakan RM6.3 juta untuk melatih 1800 pelatih dengan usahasama dan kerjasama organisasi seperti Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB),  Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), MRT Corporation, MMC-Gamuda, PETRONAS Chemicals Groups serta Lendlease.

Menteri Kerja Raya. dalam ucapannya berkata Fasiliti serta kemudahan yang disediakan di ABM ini sememangnya mencerminkan betapa pentingnya pembangunan Kompetensi Kemahiran di dalam Pembinaan ini kepada kita.   Dengan kemudahan yang cantik, moden dan lengkap, ia pasti akan meningkatkan lagi imej Kementerian Kerja Raya dan CIDB sebagai peneraju industri pembinaan negara.

Tags: 
#infrarakyat #negaraku #kkr #cidb #kuching #sarawak
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources