Projek Menaiktaraf Laluan FT069 dari Jalan Simpang Empat Hutan Melintang Ke Parit 19 Bagan Datuk Perak

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Khamis, 26 April 2018 - 9:30am
Sumber: 

BAGAN DATUK, 26 APRIL 2018: Majlis Pecah Tanah Projek Menaiktaraf Laluan FT069 dari Jalan Simpang Empat Hutan Melintang Ke Parit 19 Bagan Datuk telah disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Seri Dr. Diraja Ahmad Zahid Hamidi di Bangunan UMNO Hutan Melintang, Bagan Datuk, Perak.

Projek yang dilaksanakan ini merupakan satu lagi projek pembangunan infrastruktur yang  dijalankan oleh kerajaan persekutuan ini bukan sahaja akan memberi impak terhadap penduduk Bagan Datuk tetapi kepada rakyat Perak kerana laluan ini menjadi alternatif kepada pengguna jalan raya sekaligus dapat menjana pertumbuhan ekonomi melalui wujudnya peluang perniagaan yang terdapat disini.

Sehingga kini, sebanyak 23 projek berimpak tinggi berjumlah RM4.7 bilion telah diluluskan melalui Rancangan Malaysia Ke- 11 (RMK11) sekaligus menunjukkan bahawa Bagan Datuk sentiasa mendapat perhatian kerajaan persekutuan dalam usaha menjadikan Daerah ini sebagai sebuah daerah yang maju dan berdaya saing seiring dengan daerah- daerah yang lain seiring dengan arus permodenan yang dikecapi.

Di dalam 23 projek tersebut, sebanyak 10 projek sedang dilaksanakan di negeri Perak di bawah seliaan Kementerian Kerja Raya melibatkan peruntukan sebanyak RM2.4 bilion.  Untuk Bagan Datuk, sejumlah RM1.29 bilion diperuntukan melibatkan projek Membina Jambatan Bagan Datuk Ke Kg. Sejagop (RM447 juta), projek Pembinaan Persimpangan Bertingkat (Flyover) Dari FT005 Ke FT069 (RM202 juta), projek Menaiktaraf FT069 Dari Parit 19 Ke Pekan Bagan Datuk (RM529 juta) dan projek Menaiktaraf FT069 Dari Simpang Empat Hutan Melintang Ke Parit 19 Bagan Datuk (RM111 juta).

Pembinaan jalan di Malaysia ini dilaksanakan melalui kaedah pembinaan baru menggunakan getah sebagai bahan utama iaitu kaedah Cup Lumps Asphalt (CMA). Turut hadir Menteri Besar Perak YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry bin Abd Kadir, Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya Ybhg. Dato’ Sri Zohari bin Haji Akob dan Ketua Pengarah Kerja Raya, Dato’ Sri Ir. Dr. Roslan bin Md Taha.

Tags: 
#infrarakyat #negaraku #jkr #kkr #perak #bagan #datuk #ft069
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources