Program Kesedaran Dan Pelancaran Pelaksanaan "Building Information Modelling" (BIM) Untuk Projek Penswastaan Lebuh Raya

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Jumaat, 4 Mei 2018 - 9:00am
Sumber: 

KUALA LUMPUR, 4 MEI 2018: Program kesedaran dan pelancaran pelaksanaan Pemodelan Maklumat Bangunan (Building Information Modelling, BIM) untuk projek penswastaan lebuh raya telah dirasmikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya Ybhg. Dato' Seri Zohari Akob di Dewan Serbaguna Lembaga Lebuhraya Malaysia.

Pemodelan Maklumat Bangunan (Building Information Modelling, BIM) merupakan sebuah model digital 3D sesuatu bangunan atau struktur yang mengandungi pelbagai maklumat geometri dan parameter yang dihasilkan melalui beberapa perisian. Model BIM boleh digunakan untuk melihat kitaran hidup sesebuah struktur yang akan dibina daripada peringkat perancangan sehinggalah penyelenggaraannya apabila siap.

Penggunaan BIM di dalam projek-projek pembinaan merupakan inisiatif penting untuk mempertingkatkan produktiviti sektor ini sejajar dengan Program Transformasi Industri Pembinaan (Construction Industry Transformation Programme, CITP) 2016-2020.

Lembaga Lebuhraya Malaysia telah menyahut cabaran Ybhg Dato' Sri Zohari Akob, Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya dalam melaksanakan BIM dalam industri lebuh raya. Oleh yang demikian, Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) akan berusaha untuk merealisasikan pelaksanaan transformasi proses kerja yang berkaitan dengan perancangan, rekabentuk, pembinaan serta penyenggaraan rangkaian lebuh raya.

Selaras dengan perkembangan teknologi terkini, aplikasi "Building Information Modelling" (BIM) dijangka akan dilaksanakan sepenuhnya pada tahun 2020 di semua lebuh raya bertol baru di bawah seliaan Lembaga Lebuhraya Malaysia.

Majlis hari ini dimulai dengan ucapan aluan daripada YBhg. Datuk Ir Hj Ismail Md. Salleh, Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia dan seterusnya disempurnakan pelancarannya oleh YBhg Dato' Sri Zohari Bin Haji Akob, Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya.

 

Tags: 
#infrarakyat #negaraku #kkr #llm #bim #jalanraya
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources