Pembukaan Jajaran Central Spine Road (CSR) Lipis – Merapoh

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Rabu, 25 April 2018 - 2:30pm

LIPIS, 25 April 2018: Majlis Perasmian Pembukaan Central Spine Road (CSR) Seksyen 3E2: Merapoh ke Kampung Kubang Rusa, Lipis telah disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia YAB Dato' Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak di tapak perasmian projek di Lipis, Pahang.

Pembukaan jalan ini merupakan antara inisiatif kerajaan Persekutuan dalam menyediakan laluan baru menghubungkan Pantai Timur dan Pantai Barat disamping dapat mengurangkan kesesakan terutamanya ketika musim perayaan serta dapat membantu meningkatkan taraf sosioekonomi penduduk di negeri- negeri Pantai Timur.

Projek pembinaan jalan sepanjang 14 Kilometer (KM) ini sebahagian daripada enam pakej keseluruhan sepanjang 461 KM meliputi Kota Bharu, Kelantan ke Simpang Pelangai, Pahang.

Lebuhraya CSR yang dibina juga merupakan projek yang berkualiti tinggi dan telah menerima banyak anugerah atas pencapaian yang diperolehi antaranya termasuklah penjimatan kos sebanyak RM 35 Juta dan siap lebih awal daripada tarikh yang ditetapkan. Projek ini juga telah mendapat pengiktirafan SIRIM kerana memenuhi kriteria 5S yang telah ditatapkan serta menerima anugerah inovasi atas pemasangan Non Woven Geotekstil pada Culvert dan blok konkrit pada jambatan.

Projek yang mula dilaksanakan para tahun 2015 ini dibina berasaskan pembinaan jalan empat lorong dua hala mengikut piawaian JKR R5 dan telah siap sepenuhnya pada 14 Mac 2018.

Infrastruktur yang dibina termasuklah satu persimpangan selaras, dua jambatan merentasi sungai, enam vehicular box culvert  dan dua smart vehicular box culvert.

Turut hadir Menteri Besar Pahang, YAB Datuk Seri Adnan Yaakob, Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya, YBhg. Dato' Sri Zohari bin Haji Akob dan Ketua Pengarah Kerja Raya, YBhg Dato' Sri Ir. Roslan bin Taha.

Tags: 
#Negaraku #infrarakyat #CSR #Kualalipis #Merapoh #KKR #JKR #Seksyen3E2
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources