Permulaan Kerja Projek Pembinaan Bangunan Tambahan Hospital Tanah Merah, Kelantan

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Isnin, 23 April 2018 - 9:00am
Sumber: 

TANAH MERAH, KELANTAN, 23 APRIL 2018: Pembangunan infrastruktur yang signifikan kepada Rakyat Negeri Kelantan diteruskan oleh Kerajaan Persekutuan melalui Pembinaan Bangunan Tambahan Hospital Tanah Merah yang mampu memberi faedah kepada 387,881 penduduk sekitar Tanah Merah, Machang, Pasir Mas dan Jeli.

Majlis permulaan kerja projek ini disempurnakan oleh Yang Berhormat Dato' Sri Haji Fadillah Bin Haji Yusof, Menteri Kerja Raya bertempat di tapak projek Lot PT 9200, Mukim Maka, Jajahan Tanah Merah, Kelantan.

Cadangan pembinaan ini melibatkan penambahan bilangan katil sebanyak 124 katil, pembinaan klinik pakar dan sokongan klinikal seperti Specialist Clinic, Daycare Services, Patient’s Ward, Intensive Care Unit, Coronary Care Unit, High Dependency Ward, Isolation Rooms / Security Rooms, Operating Theatre, Radiology Unit, Stat Lab, Pharmacy, Catering Department, Seminar/Conference room dan Staff facilities.

Turut termasuk dalam skop projek adalah pembinaan 300 ruang letak kenderaan dan penggantian jalan masuk ke taman perumahan berdekatan. Cadangan ini juga bertujuan menaiktaraf infrastruktur hospital bagi persediaan menampung peningkatan kepakaran daripada minor ke major. Selain itu ia juga mampu meningkatkan perkhidmatan kepakaran perubatan dan mengurangkan rujukan pesakit ke hospital berdekatan.

Setelah pembinaan bangunan tambahan ini siap kelak, ia bakal menyediakan fasiliti dan kemudahan yang lebih lengkap, selesa dan kondusif untuk pesakit, keluarga pesakit dan kakitangan hospital. Projek yang menelan kos sebanyak RM147,652,700.00 ini dijangka siap pada Oktober 2021 dan Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Kelantan merupakan Pengarah Projek ini manakala kontraktor utama ialah syarikat After Image Sdn. Bhd.

Tags: 
#infrarakyat #negaraku #jkr #kkr #kelantan #tanahmerah #hospital
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources