Kempen Advokasi Keselamatan Lebuh Raya Sempena Perayaan Tahun Baru Cina 2018

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Selasa, 6 Februari 2018 - 9:00am
Sumber: 

KUALA LUMPUR, 6 Februari 2018: Persatuan Syarikat Konsesi Lebuhraya Malaysia (PSKLM) dengan sokongan pihak Kementerian Kerja Raya Malaysia (KKR), Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM), menganjurkan Kempen Advokasi Keselamatan Lebuhraya menjelang perayaan Tahun Baru Cina di Hentian Sebelah Ayer Hitam (arah Selatan), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) yang dilancarkan oleh wakil Menteri Kerja Raya iaitu YBhg Datuk Haji Sarani Dollah, Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) Kementerian Kerja Raya.

Kempen ini merupakan siri kempen kesinambungan advokasi keselamatan lebuh raya terdahulu yang memberi penekanan khusus kepada generasi Y untuk dihebahkan menerusi platform media sosial dengan menggunapakai hashtag #Respeklabro. Kempen Advokasi ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada pengguna lebuh raya, pentingnya mengamalkan etika pemanduan berhemah dan bertimbang rasa di lebuh raya, di samping itu ianya sebahagian daripada usaha murni untuk mengurangkan kadar kemalangan yang kian meningkat saban tahun.

LLM dan PDRM dengan kerjasama syarikat-syarikat konsesi lebuh raya seluruh negara telah bersedia untuk membantu pengguna dengan langkah-langkah proaktif dalam melancarkan aliran trafik dan memastikan keselamatan mereka sewaktu musim perayaan nanti. Antaranya dengan menempatkan anggota RELA di kawasan lalulintas di plaza tol dan kawasan R&R untuk tujuan kawalan trafik, mengaktifkan laluan contra flow di beberapa lokasi lebuh raya yang telah dikenalpasti, menempatkan kren di lokasi-lokasi strategik bagi memindah kenderaan yang rosak atau kemalangan dan pelbagai lagi.

Pengguna dinasihatkan untuk merancang perjalan lebih awal dengan mengikuti Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (Travel Time Advisory) yang telah disediakan oleh pihak PLUS Berhad dan ANIH Berhad. Pengguna juga boleh mendapatkan maklumat trafik terkini daripada pusat pengurusan trafik TMC LLM yang beroperasi 24 jam sehari melalui talian 1800-88-7752 atau akaun Twitter @LLMinfotrafik.

Tags: 
#KempenLLMTahunBaruCina2018
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources