Pembukaan Laluan Mersing – Kuantan FT003

Audience based content

X
Orang Awam
Integriti@KKR

Informasi

Jika anda mempunyai sebarang aduan berkaitan rasuah, penyelewengan, salahguna kuasa serta perlanggaran tatakelakuan dan integriti yang melibatkan kakitangan di Kementerian ini, salurkan aduan tersebut di sini.

Alamat:

Pengarah Unit Integriti,
Unit Integriti,
Kementerian Kerja Raya,
Tingkat 13, Blok B, Kompleks Kerja Raya,
Jalan Sultan Salahuddin,
50580 Kuala Lumpur

No. Tel: 03-27715501
Faks: 03-27111014
Email: ui@kkr.gov.my

Kontraktor/Usahawan
Warga KKR
Syarikat Konsesi
Anda di sini
Tarikh dan Waktu Acara: 
Isnin, 5 Februari 2018 - 9:30am
Sumber: 

MERSING, 5 Februari 2018: Jalan Persekutuan FT003 Johor Bahru – Kuantan di Mersing yang terputus akibat tanah runtuh pada 15 Januari 2018 yang lalu berjaya dibuka semula kepada kenderaan umum hasil tindakan pantas dan kerjasama erat antara Cawangan Kejuruteraan Cerun, Jabatan Kerja Raya (JKR) Malaysia, Kementerian Kerja Raya (KKR), JKR Johor dan JKR Daerah Mersing.

Satu laluan sementara telah dibina di lokasi yang sama dalam tempoh 15 hari membolehkan ia dibuka kepada kenderaan ringan bermula 31 Januari 2018 manakala untuk kenderaan berat bermula pada 5 Februari 2018. Menteri Kerja Raya, YB Dato’ Sri Fadillah Haji Yusof telah mengadakan lawatan kerja meninjau hasil kerja pembaikan laluan tersebut dengan lebih dekat.

Kronologi bencana ini bermula pada 15 Januari lalu dimana berpunca daripada hujan yang berterusan selama beberapa hari berturut-turut dan mengakibatkan hakisan dengan kedalaman 15 meter dan panjang 80 meter di KM 16 laluan tersebut, kerosakan struktur cerun serta kerosakan utiliti yang menyebabkan laluan tersebut ditutup kepada semua kenderaan.

Bagi memastikan penduduk sekitar tidak terputus hubungan, jalan alternatif telah diaktifkan iaitu Jalan Batu Pahat - Jemaluang (FT050), Jalan Nitar Utama (FT1397) dan Jalan Nitar - Pengkalan Batu (FT1425) sementara kerja pembaikan dijalankan.

Dengan penyiapan kerja membaikpulih jangka pendek ini, dianggarkan sebanyak 10 ribu kenderaan yang menggunakan laluan tersebut dalam sehari bakal mendapat manfaat memandangkan ia laluan utama penduduk Johor Timur ke Kuantan Pahang dan sebaliknya.

Tags: 
#Mersing-KuantanFT003
Developed and designed by Hadafi Solution and Resources